Da jeg for mere end 20 år siden efter endt uddannelse fik mit første ”rigtige” job, var der et emne, der fyldte meget:

Stress!

Der var sygemeldinger med stressede, pressede kolleger og jeg kom også hurtigt til selv at løbe for stærkt. Der var gode intentioner, temadage og forståelse fra ledelsen. Der var oplæg fra forskere og nye tiltag, der skulle afhjælpe stressproblematikken.

Men stressen bestod.

Vi har ikke knækket stresskoden

Jeg er ikke længere på det sted, men når vi ser på data om danskernes mentale sundhed, så har vi trods mange års indsats og gode viljer ikke fået på bugt med stress. Tværtimod viser statistikken, at vi bliver mere og mere stressede, så meget at det koster det danske samfund 55 milliarder kroner om året.

Hvad vi end har gjort, så har det ikke virket. Som det er nu, taber vi kampen mod stress, hvilket har store negative konsekvenser både individuelt og for vores samfundsfællesskab. Vi har en opgave i at undersøge, hvorfor det er sådan. Det er tid til at vende tingene på hovedet.

Det prøver vi at gøre i denne artikel. Hvis du er en af de efterhånden ret få mennesker, der ikke er stresset, og føler du dig af den grund lidt udenfor, så får du her en guide til, hvordan du bliver mere stresset. Du skal følge de 10 punkter herunder – eller bare et par af dem – og så er du godt på vej til at blive en del af statistikken.

1) Vær en tidsoptimist

En tidsoptimist er en person, der altid tror en given opgave eller aktivitet, tager kortere tid, end den rent faktisk gør. Jo mere tidsoptimistisk du kan være, når du planlægger din tid og din kalender, jo bedre forudsætninger har du for at blive stresset.

2) Sig ja til det hele

Hver gang nogen spørger dig om noget, privat eller professionelt, så sig ja. Sig ja til det hele og sig ja uden at tænke over det. Hvis du husker at sige ja til alting, og gør det over tid, så har du rigtig gode muligheder for at brænde sammen til sidst.

3) Husk at være perfektionist

Det er vigtigt, at du ofte siger til dig selv, at du skal gøre tingene bedre. Det skal helst være hurtigere, flottere og større det hele. Sørg for, at alt hvad du gør, er perfekt, og husk at bebrejde dig selv, hvis det ikke er det.

4) Få mere skærmtid

De der tidspunkter, hvor du ikke sidder med din telefon i hånden eller ser på en anden type skærm, dem skal du se at få udryddet. Hav altid din skærm med til bords, når du spiser med din familie, og husk at tjekke din arbejdsmail og andre beskeder meget hyppigt. Det er især vigtigt, at du gør det, inden du skal sove, og flere gange om dagen, når du holder ferie.

5) Fokusér på det, du ikke kan påvirke

Hvis du vil være stresset, er det en god idé, at du bruger mange mentale kræfter på at blive sur, vred over eller ked af ting, som du overhovedet ikke kan gøre noget ved. Brug din mentale båndbredde på at gruble over det, som andre mennesker gør og siger, og som du absolut ingen indflydelse har på.

6) Sæt store mål med korte deadlines

Uanset om det er i dit privatliv eller i dit arbejdsliv, så har du nogle ting, du gerne vil nå. Her er det vigtigt, at du løfter ambitionen. Hvis du for eksempel gerne vil tabe 5 kilo på 12 uger, så sig i stedet til dig selv, at du skal tabe 10 kilo på 6 uger. Brug samme princip med projekter på dit arbejde, studie osv. Det sikrer, at du skal løbe stærkere og bliver frustreret, når du ikke når dine mål.

7) Lad være med at holde pauser

Restitution og stille stunder er uproduktiv spildtid, som kan betyde, at du bliver mindre stresset. Skru op for tempoet i din hverdag og ned for dine pauser og så er du tilbage på sporet.

8) Fyld kalenderen

Tag et grundigt kig på din kalender og find alle små hjørner og huller, hvor der er luft. De huller skal du fylde ud, så der ikke er noget ledig plads i din kalender overhovedet. Det er også en rigtig god idé, hvis du sørger for at dobbeltbooke dig selv, for så får du lidt ekstra stress, når du skal kontakte folk og beklage, at du ikke har tid til dem alligevel.

9) Gå op i hvad andre tænker

Brug mental energi på at spekulere på, hvad andre tænker om dig. I forlængelse heraf kan du bruge meget tid på at gå en ekstra kilometer for at please andre, så de måske vil tænke noget pænt om dig.

10) Nedbryd alle grænser mellem arbejde og fritid

I en tid som vores, hvor nye kommunikationsplatforme gør, at vi kan være i kontakt med hinanden hele tiden, giver det ikke mening, at du sætter grænser mellem arbejde og fritid. Tværtimod er det afgørende, hvis du ønsker at blive mere stresset, at du i så høj grad som muligt tager dit arbejde med ind i din fritid. Så har du reelt aldrig fri, og det er en fin vej til mere stress.

Start med et lille skridt

Jeg tror ikke, at vi løser den store samfundsproblematik om stress med et snuptag. Men vi kan starte i det små. Måske kan du bruge listen herover til at blive opmærksom på nogle af de ting, der kan udløse stress og derfra ændre små vaner i det daglige. Fokusere lidt mere på det, du selv kan påvirke, sige høfligt nej til en forespørgsel eller prøve at halvere dine mål.

Det er de små skridt, der kan gøre en stor forskel for dig, hvis du tager dem over lang tid. Måske kan du starte med at holde en ekstra pause i dag?


Farvel til stress: En challenge med 20 skridt til ro og balance

Hvis du gerne vil gå i retning af mere ro og mindre stress, er denne nye challenge, der er baseret på den anmelderroste bog Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress lige noget for dig.

Hver dag i 20 dage får du en lille opgave, der skridt for skridt hjælper dig til ro og overskud i hverdagen. Du lærer at prioritere bedre, vælge til og fra og bygge små, men gode vaner. Som en særlig bonus får du bøgerne 100 ideer til simple living og Om at leve som e-bøger, så du er sikret inspiration og hjælp, også når de 20 dage er gået.

Denne challenge koster inklusive de to bøger 495,-, men som et særligt tilbud kan du som læser af min blog spare 100 kroner ved at bruge rabakoden FARVEL.

Se mere om Farvel til stress og start allerede i dag ved at trykke her.’


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.