For nylig stødte jeg på et tal, der fik mig til at spærre øjnene op:

35.000!

Det er tallet for, hvor mange beslutninger, vi mennesker træffer på et døgn. Da jeg hørte det, tænkte jeg, at det var så vildt, at det umuligt kunne passe. Det viste sig dog at være et udbredt tal, der går igen i mange kilder og referencer. Hvis du ikke tror på det, foreslår jeg, at du foretager din egen søgning på Google.

Der er dog nuancer. Daniel Kahnemann skelnede i sin nyklassiske bog At tænke – hurtigt og langsomt mellem to former for tænkning. Der er den hurtige, automatiske tænkning, som han kaldte System 1, og så er der en langsommere, mere bevidst tænkning, som han betegnede som System 2. Det er sandsynligt, at mange af de 35.000 beslutninger, som de mange kilder nævner, hører under System 1. Det er der, hvor vi træffer hurtige, intuitive valg uden megen bevidst tænkning.

Men selv hvis størstedelen af vores 35.000 beslutninger i døgnet hører under System 1, og det reelle tal er lavere, ændrer det ikke på, at vi står over for et væld af beslutninger hver dag. Hvilket tøj skal vi tage på? Hvad skal vi købe ind i supermarkedet? Hvilken mail skal vi besvare først, og hvad skal vi skrive i den? Hvilken vej skal vi køre hjem? Er det bedst at drikke te eller kaffe ud på eftermiddagen? Skal vi gå en ny vej i vores liv, eller skal vi fortsætte i det samme spor?

Der er små og store beslutninger hele tiden, og det er komplet overvældende. Det bliver hurtigt uoverskuelig, også når vi skal prioritere vores tid og står over for vigtige livsbeslutninger.

Der er behov for en ledestjerne

For ikke at blive udbrændte og stressede kan vi få brug for hjælp til alle disse beslutninger. De må gerne være i tråd med det, vi med et lidt stort ord kan kalde vores livsformål, snarere end at være drevet af andres forventninger og samfundets konventioner. Kender vi først vores livsformål, bliver det nemmere. Så har vi en ledestjerne, der kan guide os, når vi træffer beslutninger.

Forfatteren Tanya Dalton, der blandt andet har skrevet bogen The Joy of Missing Out: Live More by Doing Less har et meget smukt udtryk for det. Hun taler om, at du skal finde din nordstjerne.

I virkelighedens verden rejser vi ikke til Nordstjernen, men vi navigerer efter den. Den leder os på vej. Nordstjernen er et pejlemærke, vi har styret efter i tusindvis af år.

Det leder os til disse spørgsmål:

Hvad er det, du navigerer efter i dit liv?

Hvad er din nordstjerne?

Kan du finde din personlige nordstjerne, kan du bruge den som rettesnor, når du træffer beslutninger. Den hjælper dig til at tage beslutninger, der sikrer, at du i højere grad bruger din tid på det, der er meningsfuldt og vigtigt for dig.

Sådan finder du din nordstjerne

Nogle mennesker er så heldige, at de slet ikke er i tvivl om, hvad de skal navigere efter i deres liv, mens andre af os skal rejse et stykke gennem ltilværelsen, før vi finder vores nordstjerne. For at blive klogere på din personlige nordstjerne kan du stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad gør dig glad?
  • Hvordan ser din ideelle dag ud?
  • Hvad oplever du som meningsfuldt – privat og i dit arbejdsliv?
  • Hvornår gør du en positiv forskel for andre?
  • Hvad risikerer du at fortryde?
  • Hvilke beslutninger kan du træffe i dag, der kan påvirke din fremtid positivt?
  • Hvad er det vigtigste i dit liv – nu og i fremtiden?

Når du har besvaret disse spørgsmål – for eksempel i en håndskrevet notesbog eller gennem en samtale med et menneske du er fortrolig med – kan du definere din nordstjerne. Prøv at formulere et destillat af dine svar i en enkelt sætning, der begynder med Min nordstjerne er… Overvej om de beslutninger, du træffer i dagligdagen, er i overensstemmelse med de svar, du har givet. Pejler du efter din nordstjerne eller bliver du ledt ud af kurs?

Dit første skridt

Dit første og dit vigtigste skridt er at definere din nordstjerne og gerne sige den højt, især til dine nærmeste. På den måde kommer din nordstjerne på plads på din personlige himmel

Derefter kan du kigge efter den, når du står over for livets små og store beslutninger. Vil dine beslutninger føre dig i din nordstjernes retning, eller vil de føre dig væk fra den? Svaret vil stå klart for dig, og jeg håber og tror, at de vil gøre dine beslutningsprocesser nemmere i fremtiden.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:

Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


eReolen Ole Ditlev Nielsen

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.