Forleden stødte jeg på et udtryk, jeg ikke havde hørt før, men som jeg i dén grad kan nikke genkendende til:

Analyse-paralyse.

Analyse-paralyse er en betegnelse for den tilstand, hvor vi overtænker eller overanalyserer så meget, at det forhindrer os i at tage en beslutning eller handle i det hele taget. Vi analyserer med andre ord i en grad, så vi til sidst bliver paralyserede af det.

Det har jeg prøvet lidt for ofte, både i mit arbejdsliv og i mit privatliv, for eksempel når det gælder mine relationer til andre mennesker, eller når jeg skal beslutte, hvilket projekt jeg skal arbejde videre med. Så vejer jeg for og imod i en uendelighed, og jeg kommer ingen vegne af det.

Måske er det en tilstand, du også kan genkende?

Det er godt og fint at standse op, tage en pause og reflektere, men vi vinder ikke noget ved at gøre det så længe, at vi i stedet for at komme videre ender med at gå i stå.

Derfor er analyse-paralyse et problem

Der er især tre grunde til, at analyse-paralyse er et problem.

Du går i stå. Hvis du sidder fast i analysen – uanset om det er personlige eller faglige udfordringer – så kommer du ikke videre. Dermed er der ingen fremdrift og ingen handling, heller ikke af de små, meningsfulde skridt der kan føre dig fremad.

Du bliver stresset. Når du overanalyserer, så bliver unødvendig stress og bekymringer ofte en uundgåelig følgesvend. Tankemylderet kan give dig ondt i maven og en stresstilstand, der kan skade både din mentale og din fysiske sundhed.

Tabte muligheder: Det er sundt at overveje dine muligheder, men havner du i analyse-paralyse, så havner du også et sted, hvor du er beslutningslammet. Konsekvensen heraf kan være, at du går glip af værdifulde muligheder, fordi du ikke handler i tide.

Jeg tror ikke, at ret mange af os går gennem livet uden at blive ramt af analyse-paralyse før eller siden. Det skal vi ikke gå i panik over, men der er god grund til at overveje, hvad du kan gøre for at forhindre, at det sker for ofte.

7 ideer til at undgå analyse-paralyse

Måske kan du prøve med disse ideer?

1) Sæt en tidsbegrænsning

Hvis du står over for en stor beslutning, så sæt en tidsramme for din proces. Når din deadline udløber, så skal du tage en beslutning, uanset om du føler dig 100 % klar eller ej.

2) Del store beslutninger op i mindre skridt

Står du over for en større beslutning eller et stort projekt, du skal gennemføre, så prøv at bryde det ned i mindre, mere håndterbare dele. Løs de dele én ad gangen, så du oplever en fremdrift, der hjælper dig til at komme i mål til sidst.

3) Handling over perfektion

Perfektionisme er noget af det, der kan føre til analyse-paralyse. Prioritér derfor den konkrete handling over ønsket om at det skal være perfekt. Der er alligevel ingen beslutning, der er helt perfekt, og de handlinger, du foretager, fører til læring, som du kan bruge til at justere senere.

4) Bed om feedback

Tal med en ven, en kollega eller en mentor. Det kan give dig et andet perspektiv og hjælpe dig til at komme videre.

5) Begræns dine informationsinput

Information kan hjælpe dig til at tage en beslutning på et oplyst grundlag, men for meget information, for meget data og for mange detaljer kan overvælde dig og gøre dig mere forvirret, end godt er. Indsaml derfor kun den relevante og vigtigste information så du bevarer overblikket.

6) Se det for dig

Prøv at visualisere hvad der sker, hvis du handler hurtigt versus hvis du bliver i din tilstand af handlingslammelse. Hvilke billeder får du på nethinden?

7) Husk dine værdier

En god rettesnor er ikke nødvendigvis at sætte en masse data ind i et regneark men derimod at minde dig selv om dine værdier. Hvis den beslutning, du overvejer, stemmer overens med dine værdier, så er den med stor sandsynlighed god nok til, at du kan handle på den.

Ingen grund til panik

Vi bliver alle ramt af analyse-paralyse før eller siden, så husk, at du ikke behøver at gå i panik. Du kan starte med at tage et lille skridt ved at vælge et af de syv forslag herover. Så er du godt på vej videre.

Lån e-bøger og lydbøger på eReolen


Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.