Skal vi lege en leg? Hvor det gælder om at svare ærligt?
Hvor mange gange har du set på din telefon i løbet af den sidste time? Tjekket din mail? Været forbi dine profiler på sociale medier som Facebook, LinkedIn eller Instagram?
Hvor mange gange har du gjort det i dag? Den seneste uge? Måned? Hvis du ved, hvor mange gange du har tjekket din mail det seneste døgn, kan du passende gange med 365 og regne ud, hvor mange gange om året du sådan cirka læser din mail. Eller hvor mange gange om året, du slår et smut forbi Facebook?
Hvis du er med på legen – og har svaret helt ærligt – så vil jeg vædde med, at det er mange gange, formentlig alt for mange gange.
I så fald er du ligesom mennesker er flest. Vi lever i en tid den amerikanske forfatter og blogger Leo Babauta meget rammende har kaldt distraktionens tidsalder. Vi lever et digitalt liv. Vi er afhængige af at være online. Det er vores narko.
Det er ikke fordi, vi ikke ved det
Måske har du også sagt til dig selv: Jeg vil ikke være så meget på. Jeg vil ikke tjekke min arbejdsmail sent om aftenen eller om søndagen, når jeg har fri. Jeg vil ikke spilde så meget af min tid på Facebook og Youtube. Du ved godt, at der er forskning og undersøgelser, der viser, at man bliver mere ulykkelig af at gøre de ting.
Du vil hellere opleve et meningsfuldt samvær med de mennesker, du holder af. Du vil gerne arbejde med mere koncentration og fokus. Du vil gerne opleves som et nærværende menneske af dem, som du er sammen med.
Alligevel, som ved en eller anden, måske ond, magi, så finder din hånd frem til din smartphone. Du stryger fingeren hen over den, og så er du i gang. Sociale medier, mail, sms´er, de seneste nyheder. Det sker lige så automatisk, som når du rækker hånden ud efter papiret, når du har været på toilettet. Du gør det bare, uden at tænke over, hvorfor du gør det. Og det er frygtelig svært at stoppe, for internettet er ligesom en pose chips. Du spiser aldrig bare én chip, vel?
Alternativet til det digitale liv er det analoge liv
Vi ved det altså godt. At det heftige online-forbrug ikke er godt for os. Det gør os hverken dygtigere til vores arbejde, mere lykkelige eller til bedre mennesker. Tværtimod synes det omvendte at være tilfældet – det er der, forskning, der viser. Når vi alligevel bliver ved med at leve det digitale liv, er det dels, fordi det er blevet en vane, og dels fordi vi – ikke altid bevidst – tror, at det er uafvendeligt. Alle andre lever jo også sådan, ikke sandt? Er det ikke den eneste måde at leve på i 2017? Man kan jo ikke melde sig ud, kan man?
Det kan man godt. Eller: Man kan vælge at leve sit liv mere bevidst om konsekvenserne ved det digitale liv og om de positive konsekvenser ved alternativet til smartphone-tilværelsen.
Det alternativ hedder det analoge liv. I det analoge liv har du et valg, der viser dig, at det digitale liv, hvor du tjekker mail, beskeder og sociale medier tusindvis af gange på et år, ikke er uafvendeligt. Det er noget, du kan vælge fra. I stedet kan du vælge et liv, der er dybere og med mere mening, hvor du lytter til fuglene og er fuldt til stede i det, du gør.
Inden vi ser på, hvordan det analoge liv ser ud i hverdagen, er der en vigtig pointe: Det analoge liv betyder ikke, at du skal flytte op til en isoleret ødegård i en skov i Sverige. Det lader sig forene med et moderne liv, hvor du passer dit job, dine netværk og dine forpligtigelser i øvrigt. Det kan godt lade sig gøre, men kun hvis du tør træffe en række valg, der, der kan forekomme svære, især i begyndelsen.
Det analoge liv i praksis
I det analoge liv griber du ikke længere ud efter din telefon som en refleks på linje med at række ud efter papiret, når du har været på toilettet. I stedet foretager du bevidste, meningsfulde handlinger, og hvis du er online, så er du det, fordi det tilfører værdi til dit liv og din hverdag. Din hverdag kommer derfor til at bestå af ting som disse:
Først og fremmest er du bevidst.
I samme øjeblik du begynder at tænke over, hvor mange timer på et år, du bruger på at være online, jo nemmere vil du få ved at ændre dine vaner, så du går fra et digitalt til et analogt liv. Hvis du gerne vil bruge et værktøj, der kan hjælpe dig på vej i din transformation, så er Rescuetime rigtig godt. Det er gratis, og det måler på minutter og sekunder alt, hvad du foretager dig digitalt. Når du så efter noget tid, er begyndt at realisere det analoge liv, foreslår jeg, at du holder op med at bruge Rescuetime igen. Se det som et startkabel, der hjælper dig i gang.
Du er online på fastsatte tidspunkter.
Naturligvis. Der er e-boks og netbank og arbejdsmails, der skal besvares. Hele ideen med det analoge liv er, at det skal være foreneligt med et moderne liv. Derfor har du også ting online, der skal klares. Det er bare ikke det samme som, at du behøver at være online hele tiden. I stedet kan du være online på i forvejen fastsatte tidspunkter, for eksempel fra 10 til 11 om formiddagen og fra 15 til 16 om eftermiddagen, og dér klare de gøremål, du måtte have online. Hold dine aftener fri for digitale distraktioner.
Du adskiller arbejdsliv og privatliv.
Ofte flyder det sammen for os, når vi er online. Vi sidder ved computeren og har flere faner åbne på én gang, arbejdsmail, privat mail, nyheder, et eller flere sociale medier. I det analoge liv gør du kun én ting ad gangen, og du skiller tingene ad. Lad dit arbejde stå alene og gør det færdigt, inden du gør noget andet og nyd derefter at have fri.
Din tilgang til livet er stoisk.
Det stoiske liv handler dybest set om at adskille de ting, vi kan påvirke, fra de ting, vi ikke kan påvirke. Det er meget begrænset, hvad du kan påvirke af de ting, du ser online, men de gør dig ofte irriteret, ked af det eller rastløs. Lever du det analoge liv, lever du et liv med udgangspunkt i de ting, du kan påvirke.
Du bruger en bullet journal.
En af de største forandringer jeg selv har foretaget i retning af et analogt liv, er, at jeg tidligere i år gik over til at samle alle mine kalenderaktiviteter og notater i en håndskrevet bullet journal. Kalender i Outlook? Har jeg ikke? Aftaler ind på min telefon? Aldrig. I stedet noterer jeg alt i min bullet journal og har derigennem ro og overblik. Du kan læse meget mere om metoden her.
Du får dine informationer fra aviser, bøger og tidsskrifter med kvalitet.
I det analoge liv er det hurtige og letfordøjelige ikke en kvalitet i sig selv. Derimod er viden, fordybelse og nye tanker med til at give dig et rigere liv. Disse ting får du bedst ved at læse tekster, der udfordrer dig og giver dig nye perspektiver. Det får du ikke i tidens klik-økonomi, hvor selv etablerede danske aviser prioriterer de hurtige overskrifter og nemme provokationer højere end substans. Læs bøger og udenlandske kvalitetsmagasiner i stedet.
Du opholder dig mere udendørs.
Vi bliver gladere og falder til ro af at opholde os i naturen. At mærke vinden i vores ansigter, at stå i en skov og beundre de høje, stille træer eller at lytte til bølgeslagene på en strand. Det får vi det bedre af, og det er alt sammen analogt.
Du afinstallerer alle apps på din telefon undtagen musik.
Ja, du læste rigtigt, alle apps. Den eneste jeg har på min telefon er Telmore Musik, så jeg eksempelvis kan lytte til hende her, når jeg sidder i et tog eller i en bus. Og tænk dig, jorden gik ikke under, da jeg afinstallerede Messenger, Facebook og andre tidsrøvere.
Du tænker på, hvad du får i stedet.
Ligesom det er vigtigt at være bevidst om de negative konsekvenser ved det digitale liv, giver det rigtig meget mening at være bevidst om de positive konsekvenser ved det analoge liv. Det vil motivere dig at tænke på, at det analoge liv med stor sandsynlighed vil gøre dig gladere, sundere og mere produktiv i dit arbejdsliv.
Du dyrker en kreativ hobby.
Det analoge liv giver dig tid, du ikke troede, du havde og overskud til at dyrke dine interesser. Bygge dine egne møbler? Lære at spille guitar? Lave din egen hjemmeside? Skrive den roman, du altid har drømt om? Det analoge liv giver dig meget bedre muligheder for at komme i mål med det, du i virkeligheden gerne vil.
Du planlægger din dag.
Nej, ikke som i rigid time management, hvor du forsøger at vride produktivitet ud af hvert eneste sekund. Men du ved, hvad du vil bruge din dag på, og du ved, hvad du skal gøre, hvornår.
Du fører meningsfulde samtaler.
Når du taler med andre, om det er din partner, chefen eller dine børn, så lader du dig ikke distrahere af en skærm. Du er fuldt til stede, og du ser din samtalepartner i øjnene. Du vil blive overrasket over, hvor meningsfulde dine samtaler med andre kan blive, når I ikke samtidig vender blikket mod en skærm.
Du ser op og ud.
Det analoge liv giver dig en chance for at se op for at se ud. Rejse. Gå til koncerter. Tilbringe tid i naturen. Det er forbløffende, hvor meget vi kan få at se, hvis vi løfter blikket fra skærmen og i stedet ser den verden, der omgiver os.
Det er ikke nemt at skifte det digitale liv ud med det analoge liv.
Hvis du vælger at gøre nogle af de ting, der er foreslået på listen herover, så kommer du til at leve et liv, der er anderledes end næsten alle andres. Det er ikke nemt. Du vil komme til at skille dig ud, og du vil skulle bryde dine vaner. Det sidste er svært, for noget af det vanskeligste i tilværelsen er at bryde vaner. Især i den første tid vil du, hvis du beslutter dig for det analoge liv, opleve abstinenser, der er sammenlignelige med en narkomans.
Måske kommer du til at lide af FOMO (Fear of missing out), men denne angst for at gå glip af noget, vil fortage sig. Efterhånden vænner du dig til, at jorden ikke går under, hvis du ikke lige får tjekket din mail eller læst de seneste tweets. Tværtimod. Du vil opleve, at du får frigjort en masse tid, som du kan bruge på de mennesker, du holder af, og på de aktiviteter, der føjer mening og glæde til din hverdag. På den måde vil den analoge tilværelse give dig et rigere liv. Et analogt liv giver mindre stress og mere tid til det vigtige. Det eneste, du skal gøre, er at beslutte dig for det.
Slow living hjælper det analoge liv på vej
Bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening handler om, hvordan du kan slutte dig til en voksende skare af mennesker, der sætter farten ned og vælger at leve et liv med mindre stress og mere mening. Mantraet er, at det ikke handler om at gøre tingene mere, men om at gøre dem bedre. Bogen giver dig baggrunden for den internationale langsombevægelse, som udforskes i en række essays, inden den største del af bogen giver dig en række konkrete og brugbare tips til at sænke farten i en travl hverdag. Bogen kan købes både som paperback og som e-bog.