At fejre de små ting

Artiklen som podcast.

Der er de små ting og de store ting. Som regel er det de store ting, vi fejrer. De afgørende livsbegivenheder, forfremmelserne, succeserne, de runde fødselsdage, partnerskaberne.

Det er dem, vi holder fester for. Efter et år med corona kan man i den grad savne en god fest med mennesker, musik og bægerklang, så der er intet i vejen med de store fester.

Samtidig er der de små, men gode begivenheder, Dem har vi tendens til at glide let hen over, når hverdagen først er travl og fuld af gøremål. Det er en skam. De små ting er nemlig også værd at fejre.

At standse ved de små ting

Lad os tage et eksempel: Din partner eller en god ven siger til dig:

Min chef roste mig virkelig meget i dag.

Siger du så:

Det var da flot.

Eller siger du:

Alle tiders! Lad os åbne en flaske rødvin og fejre det. ’

Det første er det almindelige, det sidste er at fejre den lille ting. Om I fejer den med en flødeskumskage eller ved at tage resten af dagen fri, er ikke det vigtige. Det vigtige er at markere, at der selv i svære tider sker små, gode ting hver eneste dag. Ting, der er værd at dvæle ved og værd at fejre. Gør du det bliver livet sjovere.

De positive effekter ved at fejre de små ting

Tilværelsen behøver ikke altid handle om de store landvindinger. Lottogevinsterne, de nye, velbetalte jobs, triumferne og rekorderne.

Tilværelsen kan lige så vel handle om de små og enkle ting. Dem, der måske ikke skaber revolutioner ude i verden, men som føjer glæde og mening til vores dage, måske bare i små øjeblikke. Vi kan holde pause ved dem, sætte pris på dem og fejre dem. Det er noget, vi kan beslutte os for at gøre.

Gør vi det, bliver livet rigere. Ikke på penge, men på gode oplevelser, på nærvær og taknemmelighed.

Det er den ene fordel ved at fejre de små ting. Der er også en anden fordel. At fejre de små ting tager presset af. Hvis tilværelsen ikke længere bliver et spørgsmål om erobringer og store succeser, så stiller vi færre krav til os selv. Vi husker på, at der er noget at fejre, selvom det ”kun” er en venlig bemærkning, morgensolen i maj eller en vellykket oprydning af et par køkkenskuffer.

Fejrer vi de små ting, føler vi taknemmelighed, og vi har nemmere ved at føle os tilfredse. Vi ved, at vi kan lykkes og opnå følelsen af succes uden, at det skal være livsomvæltende det hele. Det stiller os et bedre sted.

Hvad vil du fejre i dag?

Tilbage er der kun et enkelt spørgsmål:

Hvilken lille ting vil du fejre i dag?

Tænk tilbage på den seneste uge. Hvilke små ting er der sket for dig, som det er værd, at du glæder dig over?

Vælg en af dem og giv dig selv lov til at fejre den. Gør det helhjertet og gør det gerne sammen med andre. Lav en fejring af den lille ting i dag. Træk et glas op, spil noget musik du elsker, hæld noget lækkert at spise i skålen. Dit humør bliver bedre, og du kommer til at smitte andre med godt humør og taknemmelighed.

God søndag og god fest.


Gratis videoforedrag: 7 veje til et stoisk liv

Webinar stoisk

Den stoiske filosofi er de senere år blevet meget populær som en vej til at finde ro og balance i en hektisk hverdag. Der er skrevet bestsellerbøger og et væld af artikler om stoicismen, men hvordan oversætter man lige en 2.000 år gammel filosofisk retning til en hverdag i 2021?

Det giver videoforedraget 7 veje til en stoisk hverdag konkrete tips til. Foredraget er gratis, kræver ikke tilmelding, og du kan se det med det samme. Det tager cirka tre kvarter, og du finder det lige her.


Læs de seneste artikler

  • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

7 ting jeg har lært på 7 år uden fast arbejde

juli 27th, 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på Søndagslisten et stykke tid, kender du historien om mit arbejde. I sommeren 2014 sagde jeg et fast job som underviser op for i stedet at leve langsommere og forfølge

  • Lykken

At vende lykken på hovedet

juli 24th, 2021|0 Comments

Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her: Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig! Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange,

  • Frygt

7 langsomme digte og 3 x gratis inspiration

juli 12th, 2021|0 Comments

Det er vist noget med, at Instagram handler om at lægge lækre billeder op af de måltider, man spiser på fancy restauranter, af det smarte hjem, man bor i og af alle de spændende ting,

Den langsomme ferie – 7 skridt til en slow sommer

juli 7th, 2021|0 Comments

Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er

1 time om dagen til dine drømme

juni 29th, 2021|0 Comments

Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.

  • Slow musik

Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

juni 23rd, 2021|2 Comments

Lyt til artiklen. Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt,


Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-04-29T09:43:49+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment