En af mine inspirationskilder, den meget produktive amerikanske forfatter og blogger Seth Godin, siger to ting om det her med at forudsige fremtiden.

  1. Vi gør det hele tiden. Igen og igen.
  2. Vi er helt vildt dårlige til det.

Seth Godin har ret. Vi bruger megen tid og alt for mange mentale kræfter på at spekulere over fremtiden. På noget, der vil ske – eller måske ikke vil ske – og som vi alligevel ikke har nogen indflydelse på. For tiden tænker jeg for eksempel meget på, om jeg kan komme på sommerferie med min familie. Vi bestilte ferien allerede i september sidste år, og vi har glædet os meget til den, men på grund af Corona-situationen hænger den i en tynd tråd.

Det er helt naturligt at tænke sådan, men det er også ufrugtbart. Jeg kan følge myndighedernes anvisninger, men derudover kan jeg intet gøre. Ingen ved, hvordan situationen ser ud om to måneder. Ikke i Danmark og da slet ikke i andre lande. Det giver ikke nogen mening at prøve at forudsige det.

Fremtiden og den onde cirkel

Vi bruger vores tid på at gætte på, hvordan en handling, vi vælger at foretage os, vil påvirke fremtiden. Så bruger vi lidt mere tid på at håbe, at vi har ret eller på at bekymre os over, om vi tager fejl (ofte gør vi netop det, tager fejl om fremtiden). Vi prøver at kontrollere fremtiden gennem tankekraft, bekymringer eller maniske, overilede handlinger.

Men det kan vi ikke. Vi kan ikke kontrollere fremtiden.

Når det så sker – og det gør det nogle gange, lige så sikkert som at bøgetræerne springer ud i maj – at vi tager fejl om fremtiden, så prøver vi endnu mere at påvirke eller bekymre os om den nye fremtid, så den nærmer sig det, vi oprindelig håbede på.

Det er en ond cirkel. Det er næsten som om, at jo mere, vi håber, jo mere vi anstrenger os for at påvirke fremtiden, jo mere skuffede bliver vi over den. Så håber vi endnu mere. Løber lidt hurtigere. Sætter nogle nye mål. Bliver skuffede igen…

Det bliver et pres. Det udløser forventninger til fremtiden og krav til os selv, som vi ikke kan honorere. Det holder ikke.

Hvad vi i stedet kan gøre med fremtiden

Jeg tror ligesom Seth Godin, at der er en bedre vej. Den består af to små skridt, vi kan tage. Det første er helt sikkert det vigtigste:

Lad fremtiden passe sig selv.

Fremtiden skal nok klare tingene selv. Vi behøver ikke forstyrre den. Vi behøver ikke planlægge den. Vi behøver ikke gøre dens arbejde. Det skal fremtiden nok selv klare.

Hvilket bringer os til det andet lille skridt, vi kan tage:

Vi kan gøre vores bedste.

Det eneste, vi skal fokusere på, er vores nu. Gøre de handlinger, vi foretager i øjeblikket, så godt som vi kan. At give vores nærmeste, vores kolleger og det fællesskab, vi er en del af, vores fulde opmærksomhed. Fokusere på de små ting i stedet for de store. Vi behøver ikke gøre ret meget, men det vi gør, kan vi gøre vores bedste. Sige til os selv, at det i så fald er godt nok. I familien, på arbejdet og i livet i det hele taget. Og gøre det i dag, i dette øjeblik. I stedet lade i morgen være i morgen, lade fremtiden være fremtiden, lade den passe sig selv.

Jeg ved ikke om det at tænke og gøre sådan, påvirker fremtiden. Måske er det tilfældet, måske ikke. Men det er det mest meningsfulde, vi kan gøre. I dag og alle andre dage.


Lån ”Slow living – Sænk tempoet og lev et liv med mening” i 30 dage på E-reolen

Bogen giver dig en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af konkrete tips og værktøjer til at sænke tempoet i en travl hverdag. På E-reolen kan du med dit sædvanlige bibliotekslogin låne bogen som E-bog eller lydbog i 30 dage. Det gør du lige her.

Slow living bog