Uret tæller ned. Dag for dag, time for time, minut for minut bliver der mindre af 2019. Om ikke ret længe siger vi farvel til ikke bare et år, men også et årti. Til gengæld åbner vi døren til et nyt år, til tyverne, og når jeg læser i min avis eller ser nyheder i fjernsynet, så er der nok af usikkerhed, nok at være i tvivl om eller være bekymret over.
Det vil jeg ikke tænke på i dag. Fremtiden må komme, når den kommer. Det er der, man må møde den. I nuet, i øjeblikket.
Jeg har altid holdt meget af tiden omkring nytår. Ikke på grund af champagnen, fyrværkeriet og festerne, men fordi det er en god anledning til at dvæle. Hvor meget af december former sig som en tour de force gennem travlhed på jobbet, julefrokoster og familiearrangementer, giver dagene før og efter nytår os en mulighed for at sænke tempoet. Vi kan dvæle ved det, der er sket i løbet af året. De gode ting, de mindre gode ting (og ethvert år indeholder begge dele), på overraskelserne, på vores følelser undervejs, de mennesker vi var sammen med, og hvad vi lærte af det hele.
5 veje til at lukke et år ned
Jeg tror en sådan refleksion er sund. Nytårsdagene kan give lidt ro i en hektisk hverdag. Hvis vi giver os selv lov til at sænke tempoet og dvæle ved det, der er sket, frem for altid at rette vores blik mod horisonten, kan vi måske lære noget om os selv, om verden og om livet i det hele taget.
Hvordan gør man det så i praksis? Her er 5 konkrete veje til at dvæle i dagene omkring nytår.
1) Dyrk melankolien
Melankoli er en følelse, der for mange er forbundet med noget trist. Melankoli er at være stille, se tilbage og mindes – også det, der har været svært, eller dem, man har mistet. På den måde kan melankoli umiddelbart forekomme trist, men for mig er der noget smukt ved melankolien. At tænke på de øjeblikke eller mennesker, der har betydet noget særligt, er værdifuldt.
Brug derfor en af dagene omkring nytår til at gå en lang tur i naturen, gerne alene. Lad høretelefonerne med alle de gode podcasts blive derhjemme og lad i stedet dine tanker vandre hen til det år, der nu er gået. Se begivenheder og øjeblikke for dig og send dem kærlige tanker. Du behøver ikke konkludere noget, vær blot til stede med dine minder og melankoli. Det kan være en følelsesmæssigt stærk, men også en meget livgivende oplevelse.
2) Lav din egen årsevaluering
Noget jeg hvert år tager mig tid til i dagene omkring nytår er at skrive min egen årsevaluering. Det gør jeg i hånden i min dagbog, og jeg skriver typisk en 20-30 sider hen over nogle dage i slutningen af december. Her forholder jeg mig til, hvad der gik godt og mindre godt på de vigtigste områder i mit liv, og jeg kaster et blik frem mod det år, der kommer. At skrive en årsevaluering hjælper mig til at få det gamle år ”på plads”. Jeg får tavlen vasket ren, og føler lærredet er mere blankt, når jeg træder ind i 2020. Hvordan jeg helt konkret udformer min årsevaluering, kan du læse om i denne artikel.
3) Gå ind i et nyt år i stilhed
Selve nytårsaften er på mange måde kendetegnet ved bulder og brag. Der er fester med megen snak og høj musik, og ved midnat lyder fyrværkeriet højt. Det er som, det er, men hvad jeg forsøger de følgende dage, er at starte det nye år i stilhed. Jeg prøver at tale så lidt som muligt, undgå møder og telefonsamtaler. Ligeledes holder jeg mig i årets første dage fra at lytte til musik, radio og se fjernsyn. Det giver en ro, en klarhed i sjælen, og interessant nok, så er det som om, at stilheden smitter af på omgivelserne. Med børn omkring os er vores lille rækkehus ikke ligefrem et stilhedsretreat, men vi oplever i høj grad, at jo mere stille vi er, og jo mere vi slukker for diverse elektroniske gadgets, jo mere gør børnene det samme. Det giver os alle en god og rolig start på det nye år.
4) Vil du sætte mål for det nye år? Så brug champagnemetoden
Her omkring nytår kan du finde et væld af artikler af om nytårsforsætter og om at sætte mål for 2020. Det er jeg en lille smule skeptisk over for. To-do-lister og målsætninger ender ofte som stressfaktorer, fordi vi kommer til at fokusere på det, vi ikke når, frem for at glæde os over det, vi har, og som vi rent faktisk når.
Vil du alligevel arbejde med at finde pejlemærker for 2020, så anbefaler jeg helt klart champagnemetoden. Her køber du tre flasker champagne, sætter en mærkat for et mål, du gerne vil opnå på hver af flaskerne og lader dem stå synligt fremme i dit hjem. Når du så når det mål, der står på en af flaskerne, åbner du den pågældende flaske og drikker den for at fejre målet er nået. Du kan læse om, hvordan metoden er opstået, og hvordan du konkret kan føre den ud i livet i denne artikel.
5) Hvad vil du lære i 2020?
At være menneske handler også om at vokse og gro. Vi er som planter, der skal vandes. Hvis vi ikke gør det, kommer vi til at visne, blive mere grå end vi behøver at være.
En af de bedste måder at vokse og gro på, er ved at lære noget nyt. Noget, som du er glad for, som du synes er spændende, og som udvikler dig kreativt, personligt eller professionelt. En del af at lukke året ned er derfor også overveje, hvad du gerne vil lære i det kommende år. Hvad vil engagere dig? Hvad er så spændende, at du bare ikke kan slippe det? Når du finder det, har du mange timers meningsfuld og udviklende aktivitet foran dig i 2020. Om du så lærer ved at læse bøger, melde dig til aftenskole, tage et online-kursus eller noget fjerde er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du giver dig selv tid og lov til at opleve glæden ved at udforske, opdage og lære nyt.