At lukke et år ned

Uret tæller ned. Dag for dag, time for time, minut for minut bliver der mindre af 2019. Om ikke ret længe siger vi farvel til ikke bare et år, men også et årti. Til gengæld åbner vi døren til et nyt år, til tyverne, og når jeg læser i min avis eller ser nyheder i fjernsynet, så er der nok af usikkerhed, nok at være i tvivl om eller være bekymret over.

Det vil jeg ikke tænke på i dag. Fremtiden må komme, når den kommer. Det er der, man må møde den. I nuet, i øjeblikket.

Jeg har altid holdt meget af tiden omkring nytår. Ikke på grund af champagnen, fyrværkeriet og festerne, men fordi det er en god anledning til at dvæle. Hvor meget af december former sig som en tour de force gennem travlhed på jobbet, julefrokoster og familiearrangementer, giver dagene før og efter nytår os en mulighed for at sænke tempoet. Vi kan dvæle ved det, der er sket i løbet af året. De gode ting, de mindre gode ting (og ethvert år indeholder begge dele), på overraskelserne, på vores følelser undervejs, de mennesker vi var sammen med, og hvad vi lærte af det hele.

5 veje til at lukke et år ned

Jeg tror en sådan refleksion er sund. Nytårsdagene kan give lidt ro i en hektisk hverdag. Hvis vi giver os selv lov til at sænke tempoet og dvæle ved det, der er sket, frem for altid at rette vores blik mod horisonten, kan vi måske lære noget om os selv, om verden og om livet i det hele taget.

Hvordan gør man det så i praksis? Her er 5 konkrete veje til at dvæle i dagene omkring nytår.

1) Dyrk melankolien

Melankoli er en følelse, der for mange er forbundet med noget trist. Melankoli er at være stille, se tilbage og mindes – også det, der har været svært, eller dem, man har mistet. På den måde kan melankoli umiddelbart forekomme trist, men for mig er der noget smukt ved melankolien. At tænke på de øjeblikke eller mennesker, der har betydet noget særligt, er værdifuldt.

Brug derfor en af dagene omkring nytår til at gå en lang tur i naturen, gerne alene. Lad høretelefonerne med alle de gode podcasts blive derhjemme og lad i stedet dine tanker vandre hen til det år, der nu er gået. Se begivenheder og øjeblikke for dig og send dem kærlige tanker. Du behøver ikke konkludere noget, vær blot til stede med dine minder og melankoli. Det kan være en følelsesmæssigt stærk, men også en meget livgivende oplevelse.

2) Lav din egen årsevaluering

Noget jeg hvert år tager mig tid til i dagene omkring nytår er at skrive min egen årsevaluering. Det gør jeg i hånden i min dagbog, og jeg skriver typisk en 20-30 sider hen over nogle dage i slutningen af december. Her forholder jeg mig til, hvad der gik godt og mindre godt på de vigtigste områder i mit liv, og jeg kaster et blik frem mod det år, der kommer. At skrive en årsevaluering hjælper mig til at få det gamle år ”på plads”. Jeg får tavlen vasket ren, og føler lærredet er mere blankt, når jeg træder ind i 2020. Hvordan jeg helt konkret udformer min årsevaluering, kan du læse om i denne artikel.

3) Gå ind i et nyt år i stilhed

Selve nytårsaften er på mange måde kendetegnet ved bulder og brag. Der er fester med megen snak og høj musik, og ved midnat lyder fyrværkeriet højt. Det er som, det er, men hvad jeg forsøger de følgende dage, er at starte det nye år i stilhed. Jeg prøver at tale så lidt som muligt, undgå møder og telefonsamtaler. Ligeledes holder jeg mig i årets første dage fra at lytte til musik, radio og se fjernsyn. Det giver en ro, en klarhed i sjælen, og interessant nok, så er det som om, at stilheden smitter af på omgivelserne. Med børn omkring os er vores lille rækkehus ikke ligefrem et stilhedsretreat, men vi oplever i høj grad, at jo mere stille vi er, og jo mere vi slukker for diverse elektroniske gadgets, jo mere gør børnene det samme. Det giver os alle en god og rolig start på det nye år.

4) Vil du sætte mål for det nye år? Så brug champagnemetoden

Her omkring nytår kan du finde et væld af artikler af om nytårsforsætter og om at sætte mål for 2020. Det er jeg en lille smule skeptisk over for. To-do-lister og målsætninger ender ofte som stressfaktorer, fordi vi kommer til at fokusere på det, vi ikke når, frem for at glæde os over det, vi har, og som vi rent faktisk når.

Vil du alligevel arbejde med at finde pejlemærker for 2020, så anbefaler jeg helt klart champagnemetoden. Her køber du tre flasker champagne, sætter en mærkat for et mål, du gerne vil opnå på hver af flaskerne og lader dem stå synligt fremme i dit hjem. Når du så når det mål, der står på en af flaskerne, åbner du den pågældende flaske og drikker den for at fejre målet er nået. Du kan læse om, hvordan metoden er opstået, og hvordan du konkret kan føre den ud i livet i denne artikel.

5) Hvad vil du lære i 2020?

At være menneske handler også om at vokse og gro. Vi er som planter, der skal vandes. Hvis vi ikke gør det, kommer vi til at visne, blive mere grå end vi behøver at være.

En af de bedste måder at vokse og gro på, er ved at lære noget nyt. Noget, som du er glad for, som du synes er spændende, og som udvikler dig kreativt, personligt eller professionelt. En del af at lukke året ned er derfor også overveje, hvad du gerne vil lære i det kommende år. Hvad vil engagere dig? Hvad er så spændende, at du bare ikke kan slippe det? Når du finder det, har du mange timers meningsfuld og udviklende aktivitet foran dig i 2020. Om du så lærer ved at læse bøger, melde dig til aftenskole, tage et online-kursus eller noget fjerde er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du giver dig selv tid og lov til at opleve glæden ved at udforske, opdage og lære nyt.

Det sker i 20 Skridt i 2020

Ovenfor skrev jeg, at vi ikke kender fremtiden, og derfor skal man selvfølgelig være en lille smule varsom med at erklære, hvad der kommer til at ske i det kommende år. Planer ændrer sig, uventede ting sker, men hvis det går nogenlunde, som jeg forestiller mig, kan du i 20 Skridt-regi, glæde dig til følgende:

  • Bogen Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv udkommer den 22. januar. Det er en bog om at sige sit job op og i stedet leve et liv med plads til kreativ udfoldelse på et arbejdsmarked i forandring.
  • Der kommer til at ske en masse spændende i Slow Club. Nye e-bøger og podcasts produceret eksklusivt til Slow Clubs medlemmer. Den første live event kommer også i foråret 2020, og der kommer en ny masterclass for Slow Clubs medlemmer. Den kommer til at hedde “Ud af hamsterhjulet” og giver konkrete tips til at vælge en anden vej i livet.
  • I løbet af 2020 er det planen at slow living går internationalt. Det betyder blandt andet en engelsksproget hjemmeside, en mailingliste på engelsk og først og fremmest en udgivelse af en udvidet og revideret udgave af Slow living-bogen på engelsk. Det bliver et projekt, jeg kommer til at bruge meget tid på i 2020.

Derudover leger jeg stadig med tanken om at invitere til litterære saloner i min dagligstue, at skrive en bog om simple living og lave flere webinarer i stil med Slow living 101. Derudover er min profil på forfatterforedrag.dk netop opdateret, så der nu er foredrag om blandt andet slow work og slow teaching.

Det kommer vi alt sammen til at vende tilbage til. I første omgang er det bare at sige en stor TAK fordi du læser med og alt godt til dig og dine i 2020. Rigtig godt nytår.

I anledning af nytåret: 7 gratis ressourcer

Som en nytårsgave til dig har jeg samlet en liste med 7 gratis ting, som du kan gå ombord i her omkring nytåt.

1) Læs ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019” gratis på E-reolen

På de offentlige bibliotekers digitale udlån, E-reolen, kan du i 30 dage gratis låne ”Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019.” Det er en anderledes rejsebog om at forlade det vante, rejse ud og mødet med de mennesker, steder og tanker, der opstår undervejs. Anmelderne kalder den poetisk, og du låner den gratis her.

[fusion_button link=”https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A46633075″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lån bogen med det samme[/fusion_button]

 

Det fremmede og det kendte

2) Læs et fyldigt uddrag af ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”

Bogen, som er blevet betegnet som konkret og vidunderlig, er en slags håndbog i hverdagslivet. I 20 konkrete og overskuelige kapitler får du som læser et væld af praktiske råd til at prioritere anderledes og finde tid til det sjove og det meningsfulde. Forlaget har desværre valgt ikke at gøre den tilgængelig på E-reolen, men du kan læse et gratis, fyldigt uddrag af bogen på dette link.

[fusion_button link=”http://ipaper.ipapercms.dk/DanskPsykologiskForlag/Psykologi/Om_at_leve/#/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Læs dit gratis uddrag[/fusion_button]

 

Bog om stress

3) Den langsomme by: Lyt gratis med på Slow Clubs podcast

Episode 6 af Slow Clubs podcast har byrumsekspert Mira M. Cordsen som gæstevært. I episoden taler vi om den langsomme by, og hvordan man kan bruge sit lokalområde og det offentlige rum til at finde ro og balance. Mira giver episoden et meget konkret og implementerbart tip hertil, som vi alle sammen kan have glæde af. Slow Clubs podcast er forbeholdt Slow Clubs medlemmer (se hvordan du bliver medlem her), men denne episode er ekstraordinært gjort tilgængelig for alle frem til 10/1 2019. Du kan lytte til episoden her.

[fusion_button link=”https://20-skridt.teachable.com/courses/slow-club/lectures/13133214″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lyt til Den langsomme by[/fusion_button]

 

Slow Club

4) Lyt til lydbogsudgaven af ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening” gratis på E-reolen

Denne anmelderroste bog giver dig en grundig indføring i slow living-livsstilen og mange konkrete råd til at sænke tempoet og få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Lydbogsversionen er indtalt af skuespilleren Lasse Høyer, der har gjort et fantastisk stykke arbejde med at fange bogens særlige tone. Du kan låne lydbogen gratis i 30 dage på E-reolen, og hvis du gerne vil have slow inspiration og samtidig lytte til Lasses silkebløde stemme, kan du gøre det via dette link.

[fusion_button link=”https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A47107989″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lyt til Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening[/fusion_button]

 

Slow living bog

5) Gratis webinar: Slow living 101 – kom i gang med dit langsomme liv

Vil du på en time have en introduktion til slow living, en række konkrete råd til hvordan du selv kommer i gang og de sidste 5 minutter et rigtig godt tilbud på Slow Club, så er dette gratis webinar lige noget for dig. Du tilmelder dig via dette link, og hvis du vælger ”Watch now” kan du se webinaret med det samme, eller på det tidspunkt, der passer dig bedst. Webinaret er tilgængeligt lige nu, og du kan se det og tilmelde dig her.

[fusion_button link=”https://oleditlev.webinarninja.com/automated-webinars/5896/register” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Tilmeld dig nu[/fusion_button]

 

6) E-bog til lærere og andre undervisere: ”39 ideer til din undervisning”

Den sidste ressource tager afsæt i den del af 20 Skridt, der handler om at hjælpe lærere med konkrete tips til undervisningen. Slow living fylder efterhånden mere og mere, men jeg arbejder stadig med undervisning og holder en del kurser og workshops for lærere. I denne gratis mini-e-bog er der 39 helt konkrete ideer til undervisningen, man som lærer kan bruge med det samme. Er du ikke selv underviser, kender du måske en, der vil have glæde af ideerne? I så fald er du meget velkommen til at give den person E-bogen, som du finder lige her.

[fusion_button link=”https://beacon.by/20-skridt/39ideer” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Konkrete ideer til din undervisning[/fusion_button]

 

Digital læring

7) Slow inspiration på Pinterest

Jeg troede egentlig Pinterest var endnu et socialt medie, men faktisk er det snarere en søgemaskine. Det er en platform, hvor du kan finde kreativ inspiration og nye ideer. Det er jeg selv glad for at gøre, og derfor har 20 Skridt nu fået sin egen profil på Pinterest. Her får du inspiration til slow living i visuelt indbydende pins, og du kan følge med her.

[fusion_button link=”https://www.pinterest.dk/20skridt/” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Følg 20 Skridt på Pinterest[/fusion_button]

 

Pinterest 20 Skridt

2019-12-28T13:17:10+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment