Måske er jeg ikke den eneste, der kan få en følelse af, at jorden går under lige om lidt?
Uden at diskutere politik er der enighed om, at verden grundlæggende ser anderledes og mere ustabil ud, end den gjorde for bare et par måneder siden. Et politisk magtskifte i USA har rykket ved de tektoniske, storpolitiske plader, og når man som enkeltperson prøver at følge med i nyhederne, er det svært ikke at blive bekymret og nervøs.
Vi var midt i en klimakrise. Så kom coronakrisen, der blev fulgt af ukrainekrisen, som blev fulgt af inflationskrisen, der blev fulgt af krisen i Mellemøsten, som nu følges af en geopolitisk krise, der ændrer verden, som vi kender den.
Er der noget at sige til, at vi har lyst til at kravle ned under dynen og give op? At vi tænker, at det er håbløst? At vi regulært er angste og bange?
Håbefulde perspektiver fra Matt Haig
I sådanne tider er det vigtigt at finde strategier til at håndtere nervøsiteten – også når det ser håbløst ud. Det gælder uanset, om vi står i en personligt svær situation, eller om vi er bekymrede over verdens tilstand.
Et af de steder hvor jeg selv finder håb og ro, er i den britiske forfatter Matt Haigs bøger. Det har jeg tidligere skrevet om i denne artikel, men til en svær tid har jeg genlæst hans bog Reasons to Stay Alive. I dag deler jeg fire af dens vigtigste pointer, og hvis du ligesom mig trænger til lidt håb, kan pointerne hjælpe dig til at få bugt med nervøsiteten.
I bogen deler Matt Haig sin personlige historie som selvmordstruet og ramt af angst, depression og panikanfald. Med det udgangspunkt giver han læserne gode grunde til at leve videre og finde ro i svære tider. Her er de fire vigtigste ting, jeg har lært af Reasons to Stay Alive.
1) Hold øje med advarselssignalerne
Da Matt Haig som 24-årig blev ramt af så kraftige panikanfald, at han overvejede selvmord, føltes det som om, det kom som et lyn fra en klar himmel. Men da han senere så tilbage, indså han, at der var signaler, der kunne have advaret ham om det forestående sammenbrud. Helt fra barndommen havde der været mange tegn på angst, som han ikke havde taget alvorligt.
I retrospekt kan det være nemt at se advarselssignalerne, men mens vi er midt i dem, oplever vi dem alt for ofte som normale. Vi prøver ofte at undertrykke nervøsitet, angst eller stress, men vi kan bedre forebygge sammenbrud, hvis vi tidligt anerkender, at det er en del af vores liv.
2) Der er ikke én løsning, der passer til alle
Selvom der i disse måneder nærmest er en kollektiv nervøsitet, så er det ikke sådan, at vi alle skal gøre det samme for at blive angsten kvit. Naturligvis findes der angstdæmpende medicin, men den hjælper ikke alle. Der er et væld af råd til at håndtere angst, men disse råd virker forskelligt for os. Derfor er det vigtigt, at du, ligesom Mat Haig gjorde det, finder din egen vej, prøver forskellige værktøjer af, og finder det, der virker for dig. Du kan få inspiration til disse værktøjer i denne artikel.
3) Vi har brug for fællesskaber og for at tale om det svære
Når vi rammes af angst og måske endda depression, har vi en tendens til at isolere os. Det gjorde Matt Haig også, da han havde det værst. Især mænd er ifølge Haig tilbøjelige til at gå ind i et rum af social isolation, men det er det modsatte, der er brug for. Alenetid kan være godt, men det er vigtigt at tale åbent om det, der er svært og bekymrende. Skal vi kunne det, skal vi være en del af et meningsfuldt fællesskab. Som Matt Haig skriver det, så bør det være lige så normalt at tale om angst som at tale om et brækket ben.
4) Vi skal finde et sprog, der hjælper os til at forstå vores oplevelser og følelser
Når vi er nervøse og bekymrede, kan vi nogle gange have svært ved at finde de rigtige ord, så vi kan forklare det for andre. Sådan var det også for Matt Haig, da han brød sammen. Han havde ikke bare at forklare det for hans omgivelser, men også at finde et sprog til at forklare det for ham selv.
Her fandt han en simpel løsning: Han læste bøger!
Bøgerne gav ham et sprog, der hjalp ham til at forstå det, han gik igennem. Bøgerne hjalp ham til at finde tilbage til sig selv, og han følte sig mindre alene ved at læse om andres lidelser. Det var som om, at der endelig var nogen, der forstod ham. Selvom han følte sig usikker på sin fremtid, fandt han opmuntring i at læse om andre, der tydeligvis havde en fremtid. Bøgerne hjalp ham.
Den ene ting, du kan gøre i dag
Når du tænker, at det hele ser skræmmende og uoverskueligt ud, er det en god strategi ikke at tænke, at du skal ordne det hele. Du kan starte med et lille skridt. Med udgangspunkt i Matt Haigs perspektiver i Reasons to Stay Alive, kan du starte med at gøre dette i dag:
Find frem til det, der løfter dit humør.
Overvej, hvilke aktiviteter, der får dig til at slappe af, og som gør dig glad. Hvor alle de alvorlige ting er på afstand, og du slipper bekymringerne for en stund. Kan du sætte lidt tid af til en af disse aktiviteter på en daglig basis?
Så er du i gang. Så kan verden gå sin gang, uden du bliver syg af bekymring. Om ikke andet så for en stund, og det er en stund, der er meget værd.
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:
- Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv.
- Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening,
- Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress.
- 100 ideer til ChatGPT som personlig coach.
Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.
