At tale mindre, lytte mere

I de seneste år er mængden af platforme, hvorfra folk kan tale – ja, ligefrem råbe – blevet mangedoblet. Tech-virksomhederne har udviklet platforme til e-mails, sociale medier, video, chat, online-læring, karrierenetværk, fildeling, billeddeling og meget, meget mere.

Det er overvældende så mange tekniske løsninger, der er udviklet til kommunikation. Vi har et utal af platforme, hvorfra vi kan tale og blive forbundet med andre mennesker, verden over. Vi kan kommunikere på disse platforme, og det er der milliarder af mennesker, der gør, hver eneste dag.

Men hvad, hvis de mennesker ikke har noget at sige? Hvad, hvis vi ikke selv har så meget at bidrage med?

Det er svært at finde en teknisk løsning på dét.

Vi kan også vælge stilheden

Vi er tilbøjelige til at bruge vores tid på de platforme, vi kan råbe højest fra. Sælgere, kommunikationsfolk og politikere er slemme til det. Der er to valg i den kommende tid, og vi kan roligt regne med, at der kommer et væld af råben fra et væld af digitale platforme. Om der også kommer substans, dybde og eftertanke ud af det, kan jeg godt være i tvivl om.

Måske kunne vi – om vi er politikere, kommunikationsfolk eller helt almindelige mennesker – vælge en anden, radikal vej:

Vi kunne tie stille, når vi ikke har noget vigtigt at sige.

I stedet kunne vi gøre noget andet: Gå dybere, læse mere, blive klogere på vores emne, inden vi udtrykker os om det. Vi kunne lytte til andre og høre, hvad de har at bidrage med, inden vi selv åbner munden. Det er sådan, vi kan hjælpe og flytte hinanden. Ved at lytte, blive klogere, få mere viden og derigennem styrke vores argumenter. Der er ikke nogen teknologisk platform, der i sig selv gør vores fortælling stærk og overbevisende. Det gør substansen, medmenneskeligheden, vores viden om emnet. Det gør vores evne til at lytte og derfra formulere et budskab, der ræsonnerer hos andre.

Du må gerne holde mig fast

Selv har jeg det ambivalent med de mange teknologiske platforme. For mig har platforme som blog, nyhedsbrev, Facebook og Instagram givet mig en chance for at komme ud med mit budskab om langsomhed og slow living til en lang række mennesker, som det ellers ville kræve adgang til de brede medier eller en meget dygtig markedsføringsafdeling på et forlag at nå frem til. Det er godt.

Samtidig kan jeg også blive træt af de samme platforme. Der er så meget uden substans, så megen råben, så mange platheder og i nogle tilfælde decideret tåbelige eller ubehagelige udsagn. Det er det rene tidsspilde.

Derfor må du gerne holde mig fast: Ser du noget, jeg har skrevet eller delt på en af mine platforme, og tænker du, at det er overfladisk og uden substans, så skriv det til mig. I så fald vil jeg bestræbe mig på at læse mere, lytte mere, skrive noget, der ikke er ligegyldigt. Eller: Bare lade helt være. Tale mindre, lytte mere, være stille.

Måske ville det ikke være nogen skade til: Måske kunne det give os mindre hovedpine og susen for ørerne i en valgkampstid? Hvis vi alle sammen sagde lidt mindre og lyttede lidt mere?

Du kan nå det endnu – vind en pakke med tre signerede bøger

Jeg fejrer udgivelsen af Det Fremmede og det kendte med en konkurrence. Du kan vinde en pakke med de tre anmelderroste bøger Om at leveSlow living og den nye Det fremmede det kendte. Alle tre bøger er signerede med en personlig hilsen til vinderen fra mig. Konkurrencen udløber inden for det næste døgn, men du kan stadig nå at tilmelde dig på dette link eller på billedet herunder.

Konkurrence

Ny bog: Det fremmede og det kendte

Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019 udkom i sidste uge. Bogen er en poetisk hyldest til rejsen, langsomheden og melankolien.  Den er baseret på mine rejser i både det kendte og det fremmede igennem næsten tre årtier. Således er bogen også en (forhåbentlig) tankevækkende fortælling om en ung mands rejse ind i voksenlivet, og om hvordan rejsen ud også kan være en rejse ind. I os selv, i de mennesker og steder, der omgiver os. I de pauser, der giver ro og refleksion i en hastig og forvirrende verden. Den trykte udgave er nu i handelen, og den elektroniske kommer om ganske kort tid. Du kan læse mere om bogen og købe den her.

[fusion_button link=”https://www.saxo.com/dk/det-fremmede-og-det-kendte_ole-ditlev-nielsen_paperback_9788743008279″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]SE MERE OM DET FREMMEDE OG DET KENDTE[/fusion_button]

 

Det fremmede og det kendte

2019-05-10T17:45:05+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment