I de seneste år er mængden af platforme, hvorfra folk kan tale – ja, ligefrem råbe – blevet mangedoblet. Tech-virksomhederne har udviklet platforme til e-mails, sociale medier, video, chat, online-læring, karrierenetværk, fildeling, billeddeling og meget, meget mere.

Det er overvældende så mange tekniske løsninger, der er udviklet til kommunikation. Vi har et utal af platforme, hvorfra vi kan tale og blive forbundet med andre mennesker, verden over. Vi kan kommunikere på disse platforme, og det er der milliarder af mennesker, der gør, hver eneste dag.

Men hvad, hvis de mennesker ikke har noget at sige? Hvad, hvis vi ikke selv har så meget at bidrage med?

Det er svært at finde en teknisk løsning på dét.

Vi kan også vælge stilheden

Vi er tilbøjelige til at bruge vores tid på de platforme, vi kan råbe højest fra. Sælgere, kommunikationsfolk og politikere er slemme til det. Der er to valg i den kommende tid, og vi kan roligt regne med, at der kommer et væld af råben fra et væld af digitale platforme. Om der også kommer substans, dybde og eftertanke ud af det, kan jeg godt være i tvivl om.

Måske kunne vi – om vi er politikere, kommunikationsfolk eller helt almindelige mennesker – vælge en anden, radikal vej:

Vi kunne tie stille, når vi ikke har noget vigtigt at sige.

I stedet kunne vi gøre noget andet: Gå dybere, læse mere, blive klogere på vores emne, inden vi udtrykker os om det. Vi kunne lytte til andre og høre, hvad de har at bidrage med, inden vi selv åbner munden. Det er sådan, vi kan hjælpe og flytte hinanden. Ved at lytte, blive klogere, få mere viden og derigennem styrke vores argumenter. Der er ikke nogen teknologisk platform, der i sig selv gør vores fortælling stærk og overbevisende. Det gør substansen, medmenneskeligheden, vores viden om emnet. Det gør vores evne til at lytte og derfra formulere et budskab, der ræsonnerer hos andre.


Ny bog: Det fremmede og det kendte

Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019 udkom i sidste uge. Bogen er en poetisk hyldest til rejsen, langsomheden og melankolien.  Den er baseret på mine rejser i både det kendte og det fremmede igennem næsten tre årtier. Således er bogen også en (forhåbentlig) tankevækkende fortælling om en ung mands rejse ind i voksenlivet, og om hvordan rejsen ud også kan være en rejse ind. I os selv, i de mennesker og steder, der omgiver os. I de pauser, der giver ro og refleksion i en hastig og forvirrende verden. Den trykte udgave er nu i handelen, og den elektroniske kommer om ganske kort tid. Du kan læse mere om bogen og købe den her.

Det fremmede og det kendte