Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her:

Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig!

Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange, men den er også kompliceret og svær. Med denne model bliver lykken til et fremtidsprojekt. Noget, der måske sker ude i horisonten, hvis ellers sol, måne og stjerner står rigtigt. Den kræver projekter og planer, hårdt arbejde i årtier og en god portion held.

Hvad nu, hvis man vendte det på hovedet? Hvis lykken var nu, her? At vi greb ud efter den, og mærkede den i det enkelte øjeblik?

Jeg tror ikke på, at lykken er en permanent tilstand. Vi trækker den ikke i en automat, og den findes ikke for enden af den vej, vi går nedad. Den er ikke noget, vi opnår for så at blive i en paradisisk tilstand resten af vores liv. Lykken kommer og går.

Til gengæld tror jeg på de lykkelige øjeblikke. På de små skridt vi kan tage, som giver os glæde. Tager vi flere af de skridt i vores hverdag, så kan vi også komme til at opleve lidt mere lykke hen ad vejen.

Det er ikke et langtidsprojekt, ikke en lykkeplan der skal følges. Det er det, vi gør nu og her, der er værd at fokusere på. Har vi daglige vaner, der giver tid og plads til de lykkelige øjeblikke, ja så bliver vi måske lidt mere lykkelige i det hele taget.

Hvad forskningen siger om lykken – og 5 konkrete ting den siger, du kan gøre

Du tror måske, at det er noget, jeg finder på? At det blot er snak? I så fald er det snak, som videnskaben understøtter. Der forskes meget i lykke, og den forskning viser, at der er helt konkrete ting, du kan gøre for hver eneste dag.

Der er ikke noget hokuspokus ved det. Det kræver ikke uddannelse, penge eller livsstilsændringer. Herunder får du fem af disse ting – inklusive links til forskning der dokumenterer og forklarer, hvorfor du vil føle dig lykkelig af at gøre de ting.

1) Gå en tur udendørs hver dag

Det er velkendt, at der er en række positive gevinster for dit helbred, hvis du snører skoene og går en tur i det fri. Det gavner din krop, men forskning viser også, at det er godt for din psyke, at din hjerne får et boost og din stress bliver mindre.

Forskning: Læs mere om gåturenes konkrete gevinster for din hjerne her, for din psyke her eller dyk ned i en spændende undersøgelse om gevinsterne ved at gå fra det amerikanske universitet Penn State.

Konkret tip: Forpligt dig selv til at gå mindst en halv time hver dag i den kommende uge – også hvis det regner.

2) Skriv din dag hver aften

Dagbogsskrivning har i årevis været en af mine vigtigste vaner. Jeg har ikke nogen krav til hvad, hvordan eller hvor meget, jeg skal skrive, men jeg mærker, at det får mig i ro at få tanker, iagttagelser og bekymringer ud af hovedet og ned på papiret. Hvad jeg imidlertid ikke var klar over var, at der er særligt gode effekter ved at skrive dagbog hver aften inden sengetid. Det får dagen til at falde på plads, og det giver dig en chance for at føle mere taknemmelighed, end hvad du ellers ville gøre.

Forskning: Læs om de gode effekter af dagbogsskrivning i denne artikel.

Konkret tip: Skriv nogle linjer i en dagbog hver aften de næste to uger. Du kan kort beskrive din dag eller lave den som en decideret taknemmelighedsdagbog.

3) Unplug

Det er i princippet simpelt, men i praksis kan det være svært. Der er masser af videnskabelige undersøgelser (læs om de vigtigste i den glimrende bog Digital minimalisme), der dokumenterer, at der er en lang række positive effekter for vores psyke forbundet med at slukke for de skærme, der fylder alt for meget i vores liv. Gør vi det, oplever vi mindre stress og meget mere nærvær – to gode forudsætninger for at opnå flere lykkelige øjeblikke i hverdagen.

Forskning: Læs mere om de gode ting ved at unplugge i denne artikel fra det ansete universitet Berkeley.

Konkret tip: Hav en skærmfri time hver morgen umiddelbart efter du er vågnet og en skærmfri time hver aften umiddelbart inden, du skal sove. Det er to daglige timer, der kan gøre en positiv forskel i dit liv.

4) Find dit flow

Flow er en betegnelse fra psykologiens verden, der beskriver den tilstand, vi befinder os i, når vi er så fuldt optagede af det, vi gør, at vi glemmer tiden, og hvad der ellers foregår omkring os. Flow oplever vi, når vi er i gang med noget, som vi simpelthen ikke kan lade være med, som udfordrer os, og som giver os glæde. Kreative hobbies er ofte noget af det, der får os i flow – om det er madlavning, fotografi, hjemmesidedesign eller noget fjerde. Det er en tilstand, der kan give os lykkelige øjeblikke.

Forskning: Læs, hvad den danske forsker Frans Ørsted Andersen siger om flow, og hvorfor det er vigtigt (og et godt middel mod stress) lige her.

Konkret tip: Sæt mindst en time af tre gange i den kommende uge til at fordybe dig i en kreativ aktivitet, som du synes er sjov, spændende og udfordrende.

5) Gør venlige ting for andre

At fokusere på lykke, om det så kun er i de små øjeblikke, kan godt virke som et lidt egoistisk projekt. Det er det ikke. Jo bedre vi har det, jo mere kan vi være for andre. Det er en god grund til at vende lykken på hovedet, men interessant nok viser forskning, at når vi gør venlige ting for andre mennesker, så føler vi os mere lykkelige. Det er jo ren win-win, og det kan være de helt små ting, som at holde døren for andre.

Forskning: Læs om videnskaben bag de venlige handlinger her.

Konkret tip: Udfør mindst en venlig handling hver dag i den kommende uge.

Mere enkelt, mindre kompliceret

De fem punkter herover er gode, fordi de er til at gå til. De gør op med forestillingen om, at lykken er et langtidsprojekt. Det er konkrete ting, vi alle sammen kan gøre – og allerede fra i dag.

Vi behøver ikke altid lægge komplicerede planer. Vi behøver ikke altid at vente og håbe. Vi kan i stedet tage små skridt. Vi kan søge øjeblikke af lykke. Bliver de øjeblikke til en daglig vane, så er vi et godt sted. Du kan begynde i dag.


Få gratis inspiration til morgenkaffen hver søndag

Søndagslisten

Læs de seneste artikler

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.