Hvis du har læst med på min blog eller på Søndagslisten et stykke tid, så kender du min historie. I 2014 sagde jeg et fast fuldtidsjob op for i stedet for at leve et langsomt liv med tid til det vigtige.

Jeg har ikke fortrudt det, er overbevist om, at beslutningen var den rigtige både for mig og for min familie. Når jeg samtidig både i bøger, i medier og på foredrag taler for slow living og en tilgang til livet, der handler om kvalitet og nærvær frem for hastighed, så ved jeg godt, at det kan komme til at lyde som om, at alting er perfekt.

Det er det ikke. Livet er ikke perfekt, heller ikke, når det er langsomt.

Det er en vigtig ting at have med sig. Når vi bliver frustrerede, stressede eller føler os uforløste er det ofte, fordi vi har høje forventninger (og nogle gange kommer forventningerne til os udefra, fra vores omgivelser eller fra samfundet), og det er selvfølgelig vigtigt at minde sig selv om, at livet ikke skal være en opvisning i det perfekte. Livet kan blive bedre, mere meningsfuldt, men slow living i sig selv gør det ikke perfekt. Det er der ikke nogen livsstil, der gør.

Der er også en bagside. Overvejer du at slå ind på en langsom kurs, er det måske godt, at du kender nogle af udfordringerne på forhånd. Her er seks ting, jeg har lært på seks år.

1) Du bliver mere isoleret

Et liv med slow living er også at trække sig tilbage fra indtryk, fra samfundets hastighed og et hurtigt snurrende hamsterhjul. Det er ikke nogen dårlig ting i sig selv, men det har også en omkostning. Måske giver det en følelse af at være koblet af, ikke være med på noderne og i nogle tilfælde isoleret. Jeg aner ikke, hvad for noget tøj, der er på mode, og jeg kan ikke tale med om den nyeste smartphone. Det kunne jeg før i tiden, og på den måde er jeg mere isoleret end før.

2) Dårlige ting sker alligevel

Slow living er ikke en mirakelkur, der får de svære ting i livet til at forsvinde. Jeg kan bare se på mit sidste halve år. Der har jeg levet langsomt, men jeg fik stadig en alvorlig tredjegradsforbrænding juleaften. Min hustru Kirstine blev i januar udsat for et tasketyveri på Christianshavn. Vi har været i et opslidende psykiatrisk udredningsforløb med vores søn Mikkel, der er autist og har ADHD. Tre dage før corona-nedlukningen faldt min 86-årige far om, og blev indlagt i kritisk tilstand (han har det bedre nu). Samme nedlukning betød, at jeg fik alle foredrag og kurser aflyst og dermed mistede det meste af min indtægt. I søndags fik min 78-årige mor så en alvorlig hjerneblødning. Fremtiden er usikker.

Slow living forhindrer ikke de ting i at ske, og de er svære. Men langsomheden kan give en vis ro og lidt mere tid til at være der, når de mennesker der betyder mest for en, har brug for det.

3) Ikke alle vil forstå dig

Når du lever langsomt, kan du få sværere ved at svare på din bordherres spørgsmål til konfirmationen eller en anden familiefest: Hvad laver du så? Mange er positive, men der vil også være dem, der spørger, hvad du lever af, hvorfor du ikke bidrager til samfundet eller hvorfor du ikke udvikler dig fagligt og personligt. Man kan både finde noget at leve af, bidrage positivt til fællesskabet og udvikle sig, når man lever langsomt, men det er ikke alle, der forstår det, og nogle er decideret kritiske over for det. Det lever jeg med, men jeg kan godt mærke, at min ryg nogle gange skal være bredere end før.

4) Det kan være økonomisk usikkert

Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre at leve et liv med slow living samtidig med, at du har en flot karriere og tjener en masse penge. Det handler meget om vaner og prioriteter i dagligdagen, så selvfølgelig kan det lade sig gøre. Når det er sagt, så følges penge og karriere oftest af travlhed og mange arbejdstimer, og det er svært at forene med et langsomt liv. Selv tjener jeg færre penge end før, og min indtægt svinger meget. Det lever jeg med, for selv om der er noget, jeg har mistet, så er der så meget, jeg har fået. Mere tid med mine børn. Rejser. Tid til at skrive bøger. En følelse af ro og balance i hverdagen, også når tilværelsens storme blæser.

5) Et tomrum skal fyldes

At gå fra et travlt til et langsomt liv efterlader dig med en masse tid. Det er en slags tomrum, og for nogen kan det være svært at fylde det tomrum ud. Hvis du ikke skal bruge al sin tid på job og karriere, på at løbe spidsrod mellem aftaler og på at se godt ud på Instagram, hvad skal du så? Det handler jo ikke om, at du skal ligge på sofaen og se Netflix resten af livet. Jeg tror, at det er vigtigt, at du reflekterer over, hvordan tilværelsen kunne se ud, inden du kaster dig ud i slow living. For mig har det handlet om familietid, rejser og at fylde tomrummet med kreativitet, men for dig kan det sagtens være noget helt andet.

6) Det er for det lange løb

Slow living er ikke bare en indskydelse, en sommergrille, hvorefter du går tilbage til dit almindelige liv. Det er så gennemgribende ændring af din tilværelse, at det er svært at komme tilbage igen. En gang i mellem spekulerer jeg på, hvordan det ville være, hvis jeg (måske tvunget af omstændigheder) skulle tilbage til travlhed, fuldtidsjob og MUS-samtaler, og min konklusion er, at det ikke kan lade sig gøre. Én ting er, at jeg overhovedet ikke har lyst til det, en anden er, at jeg ikke kan forestille mig, at nogen arbejdsgiver ville ansætte mig. Det er som om, at jeg har været væk for længe. Skulle jeg lave et CV, ville det se rodet, diffust og uforklarligt ud. For mig er slow living blevet et livstidsprojekt, og der er ikke rigtig nogen vej tilbage.

Har du stadig mod på slow living?

Det langsomme liv giver mig ro, en balance i hverdagen og overskud til at være mere for andre. Tænker du efter at have læst om bagsiden ved slow living, at det stadig er en livsstil for dig, kan jeg kun ønske dig held og lykke på rejsen. Den kan føre dig andre steder hen. Steder, der måske ikke er for alle, men som er de rigtige for dig. Jeg lover, at jeg nok skal være med dig hele vejen.


PS: Lån ”Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening” gratis på E-reolen

Hvis du vil læse mere om det langsomme liv, så kan du gå ombord i den anmelder- og læserroste bog Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening. Bogen giver dig en introduktion til slow-filosofien, den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til at sænke tempoet i hverdagen. Du kan købe den som paperback, eller du kan låne den gratis i 30 dage på E-reolen. Du bestemmer selv, om du vil låne den som e-bog eller lydbog, og du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin. Det gør du alt sammen lige her.

Slow living bog