Jeg har for nylig læst James Altuchers bog Skip the Line. Altucher er en underholdende forfatter, og det er en god bog, men jeg er altid lidt skeptisk over for ”guruer”, der lover genveje til succes, eller som bogens titel antyder, at man kan springe køen over. Det er ikke altid så nemt, som det lyder.

I denne bog var der dog en idé, som har inspireret mig, og som jeg allerede har haft glæde af at bruge. Den handler om, hvordan du vælger og prioriterer, især når du står over for nye projekter, livsforandringer eller ideer, hvor du er i tvivl om, hvad du skal vælge.

Ideer og projekter – hvordan vælger du?

Måske står du et sted, hvor du overvejer noget nyt i dit liv? Der er en idé, som du gerne vil sætte i værk, men du har også en anden idé, som du gerne vil realisere. Måske er der ligefrem en tredje idé? Det kan både være en personlig livsforandring eller en professionel idé, du kan bruge i dit arbejdsliv.

Men hvordan vælger du, hvilken idé der er den rigtige? Hvilket projekt skal du prioritere? Hvordan undgår du at sprede dig over for mange ideer og intentioner, så du i stedet kan gå i dybden med den bedste idé?

Det er her James Altucher, Skip the Line og konceptet conspiracy points kommer ind i billedet.

Hvad er conspiracy points?

Conspiracy points er alle de ting, der konspirerer mod dig og din idé, og som gør den vanskelig at gennemføre. Hver gang der er et benspænd mod din idé, overvejelse eller projekt, så giver det et conspiracy point. Jo højere et antal conspiracy points, jo sværere er det at gøre ideen eller projektet til virkelighed.

Lad os tage et par eksempler:

Jeg har i flere år overvejet at skrive og udkomme med en bog på engelsk. Det kræver, at jeg skriver bogen (1 point), oversætter den (1 point), finder en agent (1 point), der finder et forlag (1 point), som producerer bogen (1 point), får den ud i handelen (1 point) og sælger den til læserne (1 point). Det giver i alt 7 conspiracy points.

Eller jeg kunne skrive en ny bog på dansk (1 point), producere den som e-bog og lydbog (1 point) og sælge den via de platforme jeg allerede har (1 point). Det giver 3 conspiracy points, og det er en idé, der er meget nemmere at realisere.

Det kan også være, at du drømmer om at indrette dit hjem i en komplet, minimalistisk japansk wabi-sabi-stil. Jeg elsker wabi-sabi (læs bare her), og et sådant hjem vil både være smukt og give ro i hverdagen, så det er en fristende tanke. Den kræver, at du først sætter dig ind i wabi-sabi-stilen (1 point), arbejder ekstra så du har råd til nye møbler og inventar (1 point), rydder ud i det gamle (1 point), køber nyt ind (1 point), indretter på ny (1 point) og husker at vedligeholde det efterfølgende (1 point). Det giver 6 conspiracy points.

Eller du kunne foretage en oprydning i og udsmidning af unødvendige ting (1 point), gøre grundigt hovedrent (1 point) og tage en tur på stranden eller i skoven for at indsamle naturmaterialer, der er en vigtig del af wabi-sabi-stilen og placere dem i dit hjem (1 point). Det giver 3 point, men du vil stå tilbage med et hjem, der føles forvandlet, enklere og smukkere.

Jeg siger ikke, at det ene er bedre end det andet, men overvejelsen er sund. Hvor mange benspænd ligger der, før du kan realisere et projekt, og er det realistisk, du kan overvinde dem?

Indvendingen mod conspiracy points

Der er en udfordring med at prioritere på denne måde, som du måske tænker på. Er det nemlig ikke sådan, at det er de udfordrende og svære ting, der i længden rykker dig mest? Man skal vel ikke altid hoppe over, hvor gærdet er lavest?

Det er en god pointe, men James Altucher ville svare, at det handler om, at du bygger momentum. Hvis du først realiserer en idé eller et projekt med et lavt antal conspiracy points, så oplever du fremdrift. Du får en succes, der giver selvtillid og blod på tanden. Du starter heller ikke en bil i fjerde eller femte gear. Du starter i første gear. Derfra kan du bygge til, gøre dine projekter større og udvide dine ambitioner, hvis du føler for det (ofte vil det ikke være nødvendigt, for de små projekter bærer dig længere, end du tror).

Du kan starte i dag. Tag et stykke papir eller en notesbog. Skriv dine ideer, overvejelser og mulige projekter ned. Giv hver enkelt conspiracy points. Vælg derefter den idé eller det projekt, der har det laveste antal point. Gå i gang. Du vil komme længere, end du tror.


Foredrag, kurser og workshops med små skridt og store perspektiver

I den kommende måned besøger jeg København, Kolding, Albertslund, Odense og Aarhus for at holde workshops og foredrag. Er du eller din arbejdsplads interesserede i et besøg, så er I altid velkomne til at spørge uforpligtende. Jeg er vant til særlige forespørgsler og fleksible løsninger, og du kan se mere om mulighederne her.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.