Hvis du ønsker at gå fra et hurtigt til et langsomt liv, så er det ikke nødvendigt, at du laver alting om. Du kan i stedet fokusere på at udvikle nogle få, enkle vaner og holde fast i dem over tid. Det er det, vi kalder de tre kernevaner i slow living. Dem får du en introduktion til i dag.
Hvor de på sigt fører dig hen, er ikke til at sige, ud over at de kommer til at føre dig i en slow retning. For nogle betyder det, at de flytter på landet, dyrker og jorden og lever bæredygtigt. Andre bliver digitale nomader og finder frem til et arbejdsliv på andre præmisser med en internetopkobling og hele verden som deres arbejdsplads. Andre igen vælger at sænke tempoet i det hele taget, for eksempel ved at gå ned i tid på arbejdet eller blot kaste sig over færre projekter og gøremål.
Uanset hvad, så er der tre vaner, der er gavnlige og meningsfulde, lige meget hvordan det slow liv manifesterer sig. Vanerne giver dig et fundament at stå på, når du etablerer et roligere liv. Det er et liv, der er kendetegnet ved at balance, meningsfuldhed, ro og pagt med naturensom nøgleingredienser i tilværelsen. Det er måske værd at stile efter? Du kan gøre det med disse tre vaner.
1) Skriv i hånden
Det her er måske min allervigtigste, personlige vane. Hver dag sætter jeg mig ned og skriver i hånden. Det kan være optegnelser i min dagbog, ideer til fremtidige projekter, notater, refleksioner, løse tanker, tegninger osv. Det går indiskutabelt langsommere at skrive i hånden end at skrive på et tastatur eller på en skærm, men det bringer mig i ro. Det er som om, at hjernen bedre kan følge med, og man tænker sig bedre om. Vi har brug for det taktile i et samfund, der ellers er meget digitalt. Vi har brug for offline-aktiviteter i et samfund, der er meget online. En daglig skrivepraksis, der endda kan være terapeutisk og god for din mentale sundhed, er uvurderlig.
Det er sikkert ikke særlig tit, at jeg når frem til en værdifuld indsigt, men når jeg gør det, så er det helt sikkert med en kuglepen og en notesbog ved min side. Der er ingen andre, der får mine håndskrevne notater at læse, og det er en befrielse at have et sted, hvor der ikke er nogen, man skal stå til ansvar for eller præstere for. Derfor er det også helt ligegyldigt, om din håndskrift er ulæselig, om du tegner tændstikpersoner eller staver på den ene, anden eller tredje måde.
2) Gå fra sted til sted
Når jeg om morgenen skal fra mit hjem til mit kontorfællesskab på Amager, hvor jeg skriver de fleste af mine tekster, har jeg tre muligheder: Jeg kan gå, cykle eller tage metroen. (Bilen er ikke en mulighed, da jeg som 48-årig stadig ikke har taget kørekort).
De fleste af dagene vælger jeg at gå. Det er det langsomste, men det er også den transportform, hvor jeg føler, at jeg har mig selv mest med. Den bringer mig ned i tempo, giver plads til refleksion, og den giver mig grund under fødderne. Der er også en række sundhedsfordele ved at gå, så det er på alle måder en vigtig, daglig vane.
3) Ryd kalenderen
Vi må hellere starte den her med en disclaimer:
Du når aldrig til en ”kalender nul.”
Jo, måske enkelte dage eller enkelte uger, men det er ikke realistisk at nå til et punkt, hvor din kalender er permanent tom. Det er heller ikke et mål i sig selv, for der kan sagtens være ting i kalenderen, der er meningsfulde eller giver dig glæde.
Målet er at skabe en kalender med luft. Hvis din kalender er fyldt til bristepunktet, så giver det stress og uro. Der kan være travle perioder, også i et langsomt liv, men hvis de gentager sig for ofte, eller hvis de bliver permanente, så spænder det ben for et slow liv. Du har tværtimod brug for pauser, for ro og for at der er rum i kalenderen til at følge de spontane indfald, der sætter kulør og mening på dine dage.
Gør det derfor til en vane mindst en gang om ugen at kaste et kritisk blik på din kalender. Er den for fyldt? Hvad kan du aflyse eller udskyde? Hvad er mindre vigtigt? Hvor kan du give dig selv den luft, der får din puls ned? Vær konsekvent. Selv forsøger jeg at følge disse to principper:
- Aldrig mere end en aftale pr. dag.
- Aldrig aftaler to dage i træk.
Det lykkes ikke altid, men det lykkes det meste af tiden. Det sikrer, at min kalender har den nødvendige luft.
Dyrk vanerne – lad tiden gøre resten
Sådan – det var tre enkle vaner, der støtter op om et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv. Hvis du prioriterer dem og holder fast i dem over tid, har du skabt et stærkt fundament for dig selv. Du behøver ikke at spekulere i radikale livsstilsomlægninger, købe det smarteste udstyr eller hente den nyeste app. Du kan holde fast i disse tre vaner, de første to på en daglig basis og den sidste på en ugentlig basis.
Gør du det, og kan du være tålmodig, så vil tiden gøre resten. Så vil du opleve, at dit liv bliver roligere og mindre stresset. Du kan begynde i dag.
Lån e-bøger gratis på eReolen
Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv
Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.