Decembertanker 2: Din personlige årsevaluering

Det er ved at være tid for afslutninger. I december er der mange, der skal afslutte en række projekter eller hængepartier på deres arbejde, inden de tager hjem for at holde juleferie. Samtidig er det også et helt år, der er ved at slutte. Om få uger siger vi farvel til 2017, vender kalenderbladet og gør klar til et nyt år med alt, hvad det indebærer af muligheder og udfordringer for os. For mange er det en travl periode, men det er samtidig en god anledning til at stoppe op, reflektere over det år, der er gået, lære af det, og se frem mod det år, der kommer.

En årsevaluering lader dig se tilbage – og derefter frem

Der er naturligvis mange måder at gøre det på, men selv har jeg siden 2011 haft stor glæde af at lave en grundig årsevaluering, som jeg bruger en del tid på her i  december måned. Den gør mig klogere på mig selv og giver mig en retning for det år, der kommer. Jeg skriver den altid i hånden, i mine Moleskine-notesbøger, og den plejer at fylde mere end 30 sider (du kan se et par billeder fra min årsevaluering i 2016 for at danne dig et indtryk). Tendensen har været, at den er vokset år for år. Således er det et redskab, jeg tager alvorligt, og som jeg i det nye år vender tilbage til for at se, om kursen er rigtig.

Sådan laver du en personlig årsevaluering

Hvordan gør jeg det så i praksis? Hvordan laver jeg min årsevaluering? Hvad er det, jeg skriver på de mere end 30 sider i Moleskine-notesbøgerne? Groft sagt stiller jeg mig selv to spørgsmål:

Hvad gik godt i 2017?

Hvad gik mindre godt i 2017?

Dette gør jeg på en række forskellige områder, der har betydning for mit liv, og som jeg synes er vigtige for mig. For hvert område noterer jeg typisk en tre-fire punkter, hvor jeg i hele sætninger og passager beskriver, hvad der er gået godt, og hvad der ikke er. Afslutningsvis runder jeg af med at stille et sidste spørgsmål:

Hvad er målsætningen i 2018 for dette område?

Igen opstiller jeg to, tre eller fire punkter, hvor jeg beskriver målsætningerne i hele sætninger. Her er det godt at være så konkret som muligt, og i år vil jeg forsøge at blive bedre til at omsætte de målsætninger, der godt kan føles lidt overordnede til, hvilke konkrete handlinger jeg kan foretage for også realistisk at indfri dem. I stedet for blot at skrive, at målsætningen for mit forfatterskab i 2018 er at skrive en roman og få den udgivet, er det bedre at formulere det som ”jeg vil skrive mindst 500 ord på XX-manuskript hver dag i 2018” og den første mandag i hver måned skrive til redaktør, jeg kender på YY forlag i København om progressionen og udfordringerne i manuskriptet. ” På samme måde er det bedre at skrive ”jeg vil cykle mindst en time på Kalvebod Fælled” tirsdag, torsdag og lørdag” end at skrive ”jeg vil komme i bedre form i 2018. ” Jo mere vi kan omformulere målsætningerne til konkrete handlinger, jo større chance er der for, at vi også lykkes med dem.

Årsevaluering 20 Skridt

Hvad skal med i en årsevaluering?

Tilbage står så spørgsmålet om, hvad det er for områder af min tilværelse, jeg inddrager i årsevalueringen. I går tog jeg netop fat på min 2017-årsevaluering, og de områder, jeg kommer til at dække, er disse:

Tilværelsen generelt

Ægteskab

Børn

Helbred – fysisk og psykisk

Forfatterskab

Min virksomhed – 20skridt

Job og karriere

Økonomi

Intellektuel udvikling og min måde at arbejde på

Rejser

Familie og venner

Kreativt arbejde

Afrunding og overordnet målsætning – og midler til at nå denne – for 2018

Det er en længere liste, og skal jeg gøre det ordentligt – og jo mere ordentligt jeg gør det, jo mere glæde vil jeg få af det i 2018, er det vigtigt, at årsevalueringen er noget, jeg prioriterer. Det gør jeg også, og for mig er det at sidde og skrive årsevalueringen en god stund, som jeg typisk splitter op i en tre-fire længere seancer. Det handler ikke om at skrive hurtigt, men i høj grad om at reflektere. Måske sidder jeg og skriver på en hyggelig café, men det kan også være hjemme i en situation med klassisk musik i baggrunden, et par tændte stearinlys og et godt krus kaffe. Det bliver blandt andet det min fredag i morgen kommer til at bestå af, og det glæder jeg mig til.

At se tilbage

2017 var et spændende år for mig. Jeg har skrevet en ny bog (som du kommer til at høre mere om i 2018), min yngste begyndte i skole, jeg tilbragte en måned i Vietnam med familien og jeg udviklede en række online-kurser. Samtidig har der dog også været udfordringer, og jeg ved min årsevaluering kommer til også at handle om dem. I årets sidste måneder har jeg bekymret mig mere, end jeg plejer – ikke mindst i forhold til mine børn. Måske er det bekymringerne, der har gjort, at jeg synes, at jeg har haft vanskeligere ved at arbejde fokuseret og produktivt i den sidste del af året, og denne udfordring bliver en af de store ting for mig i 2018.

Hvad er din udfordring i 2018? Og vigtigere: Hvad drømmer du om, at der skal ske for dig i det nye år?

Lige meget hvad det bliver, ønsker jeg dig held og lykke med det.

Dagens adventsråd: 

Kan du gå i gang med at lave din egen årsevaluering allerede i dag? Du behøver ikke at skrive mere end 30 sider. Måske kan du bare svare på spørgsmålene om, hvad der gik godt, og hvad der ikke gik godt for dig i 2017?

Dagens adventstip:

Den amerikanske forfatter Chris Guillebeau laver også en årsevaluering. Han skriver dog ikke i hånden, som jeg gør det, men derimod elektronisk. Han har ligefrem udviklet en elektronisk skabelon til årsevalueringen, som du kvit og frit kan downloade.

Årsevaluering 2

Vil du gerne have mere overskud i en travl hverdag?

Tilmelder du dig 20 Skridts nyhedsbrev får du et fyldigt uddrag af min bog Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress. Det er den, som anmeldere blandt andet har kaldt en konkret og vidunderlig bog. I bogen får du et væld af ideer og tips til at få mere tid til det vigtige og til at leve et langsommere og mindre stresset liv med nærvær og fordybelse. Du tilmelder dig nyhedsbrevet her.

2018-03-09T13:17:35+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment