Den ene ting vi skal holde op med – og den anden vej vi kan gå i stedet

Du kender det der med stenen, der bliver kastet, hvorefter ringene spreder sig? Der bliver flere og flere ringe, den ene større end den anden. Det er en naturkraft, der ikke lader sig stoppe.

Det samme sker online. En sten bliver kastet, flere følger efter. Det spreder sig, som ringene i vandet gør det. I princippet er det en chance for at sprede positive og inspirerende budskaber. Budskaber, som giver værdi til andre, og som vi kan finde glæde i at dele med hinanden. men ofte er det modsatte tilfældet. Det, der spredes, er ringe af kritik, negativitet og bebrejdelser.

Den her sommer, er der især en ting, der er blevet mere og mere udbrudt. Hvis jeg skulle komme med et håb til livet efter sommerferien, så er det den ene ting, jeg virkelig ville ønske, at vi ville holde op med.

Trangen til at være hinandens politibetjente.

Vi skælder ud og irettesætter hinanden i hidtil uset grad. Fra beklagelser over festende fodboldfans over kritik af solbadende kvinder på deres altan til brok over brugen af visse sproglige udtryk, så er der altid nogen, der skælder ud, kritiserer og kommenterer.

Først og fremmest ser vi det på Facebook og andre sociale medier, men tendensen skinner også igennem i de brede medier og i den offentlige samtale i det hele taget. Det er som om, at fejlfinding er blevet en folkesport.

Det svækker vores fælles samtale. Og måske er det ikke nødvendigt?

Det er et kendetegn, at alle disse beklagelser og kritik af hinanden ofte finder sted uden, at dem, der beklager, kritiserer eller brokker sig, har de nødvendige faglige forudsætninger for at vurdere det, de vurderer. Det er de hurtige, smarte og letkøbte udsagn, der dominerer – godt hjulpet af de sociale mediers algoritmer. De fremmer nemlig udråb frem for eftertanke og refleksion.

En tid med usikkerhed, coronafrygt og sociale mediers udbredelse har forstærket tendensen. Kombinationen af corona og de sociale medier har vist sig giftig.

Den anden vej

Jeg tror ikke, at den her trang til at være hinandens politibetjente er godt for noget eller nogen. Måske kunne vi i stedet?

 • Lade hinanden være?
 • Holde op med at diktere hvad der er ”normalt”?
 • Give hinanden tid, rum og plads?
 • Tage en pause fra de sociale medier?
 • Rose hinanden?
 • Tale med hinanden – ansigt til ansigt?
 • Tilgive?
 • Fokusere på det, vi kan påvirke, fremfor det vi ikke kan påvirke?
 • Dømme mindre og bære mere over?
 • Huske hinanden på, at det er okay at fejle?
 • Være stille – bare en enkelt dag eller to?
 • Sætte os ind i tingene før vi sætter os til tasterne?
 • Tage den med ro?

Jeg tror, det ville være godt. Få skuldrene til at sænke sig. På os alle sammen.

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at du leger politibetjent over for andre på de sociale medier. Godt for det. Men jeg tror, vi alle har et ansvar. Måske skriver vi ikke selv, men vi fodrer algoritmerne ved at læse, klikke eller like. Det kunne vi måske lade være med?

Hvis vi holder op med at være hinandens politibetjente, vil der falde mere ro over tingene. Vi kan nå frem til noget, der er dybere, bedre og mere respektfuldt. Vi kan starte med punkterne herover.

Vil du være med?


Læs bøger gratis på eReolen

eReolen finder du tre af mine bøger, som du kvit og frit kan låne i 30 dage. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du starter her.

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

En introduktion til slow-filosofien og den verdensomspændende langsombevægelse krydret med et væld af konkrete og praktiske tips til at sænke tempoet i en travl hverdag. Bogen kan lånes både som e-bog og som lydbog indlæst af skuespilleren Lasse Høyer.

Slow living bog

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

En tankevækkende håndbog i kunsten at forlade hamsterhjulet og udfolde et friere og mere fleksibelt arbejdsliv. Du låner den som e-bog lige her.

Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019

En poetisk rejsebog baseret på dagbogsoptegnelser fra mere end tre årtiers rejser på flere kontinenter. Det fremmede og det kendte er illustreret af tegneren René Svensson, og de fine tegninger er også med i e-bogen, som du kan låne her.

Det fremmede og det kendte

Læs de seneste artikler

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

 • Livsforandringer

Det vigtigste spørgsmål ved livsforandringer

september 1st, 2021|0 Comments

I dag starter vi med en god nyhed: Livsforandringer kan godt lade sig gøre. Du kan komme til at leve langsommere. Du kan forenkle dit liv, hvis du ønsker det. Du kan realisere det kreative

 • Fra F.O.M.O. til J.O.M.O.

Fra. F.O.M.O. til J.O.M.O.

august 23rd, 2021|0 Comments

Du kender sikkert udtrykket F.O.M.O. Det er en forkortelse for Fear Of Missing Out, og det handler grundlæggende om den meget menneskelig angst for at gå glip af noget. Hvad nu, hvis du misser noget

 • 30-dages challenge

21 ideer til en 30-dages challenge du kan starte i dag

august 19th, 2021|0 Comments

For tiden er der sådan en trend, hvor folk kaster sig ud i en 30-dages challenge. Her giver du dig selv en udfordring og en måned til at gennemføre udfordringen. Det kan være et mål,

 • Sænke tempoet

10 veje til at sænke tempoet i en travl hverdag

august 11th, 2021|0 Comments

Denne uge har for mange af os været en slags tilbagevenden til virkeligheden. Voksne er tilbage på jobbet, børn og unge tilbage i skole, og der er ikke så mange coronarestriktioner som før. Det ligner


Foto: Emilie Haut

2021-08-05T18:42:31+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment