En ung mand rejser ud i verden. Gennem tre årtier pendler han mellem det fremmede og det kendte. Hvad opdager han på sine rejser?

Han har ikke noget mål. Det handler ikke om at komme frem, men om at være til stede. Om at rejsen ikke bare er en fysisk rejse, men også en mental rejse. Når vi rejser, er det en rejse ud, men det er også en rejse ind. I os selv, i de mennesker, som vi omgiver os med.

At rejse er en bevægelse mellem det fremmede og det kendte. Ofte er det i friktionen mellem disse to steder, at noget interessant opstår, at vi når frem til nye indsigter. Så betyder det mindre, om rejsen går til Bogense eller til Bangkok.

Den langsomme rejse

Har du nogensinde hørt en person komme hjem fra en rejse og sige noget i retning af det her?

Det var dejligt, spændende, men også anstrengende.

Måske har du sagt det selv? Tænkt, at du kom hjem fra ferie, og egentlig havde brug for en ny ferie? Brug for at slappe af?

Den hastighedskultur vi lever i, har medført, at vi går anderledes til vores fritid, end vi gjorde før. Vi fylder den til randen, gør den til et projekt. Det gælder også vores rejser. Jeg kender familier, der bruger Excel-ark til at planlægge deres ferieaktiviteter.

Det er ikke godt. Vi behøver ikke se ALLE seværdighederne, spise på ALLE restauranterne, der får gode omtaler på Tripadvisor eller opsøge ALLE de små gader i den by, vi er rejst til.

Mindre kan gøre det. Vi kan sove til, vi vågner. Spise en enkel morgenmad. Gå en tur og se, hvad der sker, når vi opholder os i det fremmede. Det er ofte på den måde, at vi når frem til overraskelserne, indsigterne og oplevelserne. De kommer, når vi er i ro. Når vi har tid til at åbne øjnene og se. Det er den langsomme rejse.

Ny bog: Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019

Jeg har skrevet en bog om langsomme rejser. Den hedder Det fremmede og det kendte – Rejser 1990-2019, og den udkom onsdag den 1. maj. Det er en bog om skrue ned for tempoet og op for eftertanken, når vi rejser. Bogen er en hyldest til melankolien og den refleksion, der opstår i pendulbevægelsen mellem det fremmede og det kendte.

Siden 1990 har jeg boet i Dragør, på Amagerbrogade, i Valby og senest i Ørestad, men jeg har også rejst til Polen, Østrig, Indien og ti andre lande i det sydlige Asien. Bogen er fortællingen om disse rejser, om den unge mand der kom med firetoget fra Sønderjylland til København, og siden rejste til Cambodia, Indonesien og mange andre steder. Det er disse rejser i det fremmede og de langsomme øjeblikke i det kendte, der skildres i bogen.

Det fremmede og det kendte består af en række poetiske snapshots – fra Amagerbrogade over Verona til Mumbai og Bangkok, der fortæller os om værdien i melankolien og eftertanken. Bogen skildrer mødet med italienske kvinder, indiske tennistrænere, tidligere amerikanske krigsfanger i Vietnam og mange flere. Den er baseret på de dagbogsoptegnelser, jeg har foretaget gennem tre årtier, men i en redigeret form der passer til sammenhængen. Bogen er illustreret af tegneren René Svensson, og du kan se nogle af hans fine, poetiske tegninger til bogen på Instagram og Facebook.

Jeg er utrolig glad for, at Det fremmede og det kendte nu er ude. Det er en bog, der betyder meget for mig, og jeg håber, at den vil inspirere dens læsere til langsomme rejser. Den sommerferie, der nærmer sig, kunne være et godt sted at starte.

Læs Det fremmede og det kendte

Den trykte udgave af bogen er nu i handelen, ligesom den elektroniske udgave også er lige på trapperne. Hvis du gerne vil læse bogen, kan den købes hos Saxo og alle andre førende boghandlere. Du kan se mere om bogen her.

Det fremmede og det kendte

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.