Den utrolige historie om olympiske sølvvindere

Lyt til artiklen.

Forleden stødte jeg på et vildt stykke forskning. Ifølge denne undersøgelse fra universitetet i Utrecht lever mennesker, der har vundet sølv ved de olympiske lege i gennemsnit 2-4 år kortere end dem, der enten vandt guld eller bronze. Undersøgelsen modbeviser en tidligere antagelse om, at det er guldvinderne, der lever kortest.

Nu er det de færreste af os, der er olympiske atleter, endsige medaljetagere. Alligevel er det forskning, der bærer et vigtigt budskab i sig. Et budskab, der siger en masse om den kultur, vi lever i (i Danmark og i andre lande). Den fortæller os om det ufrugtbare i at sammenligne os med andre, og dermed kommer den også til at vise os en vej til en tilværelse, hvor vi er mere tilfredse, og hviler i det, vi har. Den vej får du senere i artiklen.

Det handler om det mentale

Det spørgsmål, der melder sig, er naturligvis dette:

Hvordan kan det være, at olympiske sølvmedaljevindere lever kortere end guld- og bronzevindere?

Det er ikke sådan, at sølvmedaljevinderne går i hundene og dør som 45-årige, mens de andre lever til, de bliver 100, men forskellen er alligevel tydelig. Der er ingen fysiske eller biologiske forskelle, der kan forklare den.

Derimod er der noget mentalt. Sølvmedaljevindere kan fokusere på det guld, de lige akkurat ikke fik, mens for eksempel bronzevindere er lykkelige for at få en medalje i det hele taget. Måske tænker sølvmedaljevinderne i årevis på det point, de få centimeter eller det sekund, der manglede for at få guld. Måske har de lyttet til tøjgiganten Nikes vidt udbredte slogan:

You don’t win silver. You lose gold.

Det er selvfølgelig noget vås. En sølvmedalje til de olympiske lege er en vanvittig flot præstation. Men tænker man sådan, på det man har tabt, giver det søvnløse nætter, tankemylder og frustration. Alt sammen ting der kan føre til et dårligere mentalt helbred, som så igen fører til en kortere levetid.

Hvad er sølvmedaljevindernes kortere levetid et udtryk for?

De mekanismer, der er på spil her, handler ikke kun om olympiske atleter. De handler om os alle sammen. De er udtryk for nogle uheldige tendenser i det moderne liv.

 • Konkurrencementalitet.
 • At vi sammenligner os selv med andre.
 • Vi har en tendens til at fokusere på det negative frem for det positive.
 • Ofte tænker vi på det, vi ikke har, frem for at glæde os over det, vi har.

Sølvmedaljevinderne kommer til at fokusere på det mistede guld, på sammenligningen med dem der stod øverst på medaljeskamlen, på det, der ikke blev. Vi andre er måske ikke blevet nummer to i en konkurrence, men jeg er helt sikker på, at følelserne er genkendelige. De er også usunde. De betyder, at vi får det dårligere med os selv. Det er en ubehagelig omkostning ved livet i en konkurrencestat.

Hvad betyder det for dig?

Jeg er på ingen måde topatlet, og det er du måske heller ikke. Vi kommer ikke til at vinde olympiske medaljer, men både du og jeg – og alle andre – er en del af et konkurrencesamfund. Vi er underkastet konstante sammenligninger. På jobbet, i privaten og ikke mindst på de sociale medier.

Det er et pres, der kan give stress, og som undersøgelsen viser har det potentielt negative effekter på vores helbred.

Derfor er det vigtigt at gøre op med sammenligningskulturen. Det kan du gøre sådan her.

 • Skriv en taknemmelighedsdagbog hver aften.
 • Tag en pause fra de sociale medier eller stop helt med at bruge dem.
 • Lav en ny selvfortælling, hvor du fokuserer på dine succeser, på alt det, du er stolt af.
 • Lav en swipe-fil med ros og anerkendelse – skriv det ned hver gang du modtager ros og positivt feedback og gem det i en digital mappe, for eksempel i noteprogrammet Evernote.
 • Acceptér, at tilfældigheder er en del af livet.

Det sidste er måske lidt overraskende, men jeg tror, at det er vigtigt. Vi kan ikke kontrollere alting. En sølvmedalje kan være konsekvensen af et skud på stolpen, en netruller i badminton, en anden løber, der snubler i opløbet og spærrer vejen. På samme måde er det nogle gange tilfældigheder, der gør, om vi får jobbet eller ej, om vi møder et særligt menneske eller om vi når vores tog.

Men der kommer altid endnu et tog. Måske er det endda et bedre tog. Omfavner vi tilfældighederne, kan vi komme bedre steder hen, og sammen med de øvrige punkter på listen giver det et godt udgangspunkt for at gøre op med sammenligningskulturen.

Det er vigtigt. Vi behøver ikke sammenligne os med guldmedaljevinderne. Der er rigeligt at være stolt af, rigeligt at klappe sig selv på skulderen over. Det synes jeg, at du skal gøre lige nu.


Nyt audiokursus: Skriv din livshistorie

 • Vil du efterlade et vigtigt spor til eftertiden?
 • Vil du forstå dig selv bedre?
 • Vil du fordybe dig i en meningsfuld og terapeutisk aktivitet?
 • Vil du hjælpe dine efterkommere med at forstå, hvor de kommer fra?
 • Vil du udfolde dig kreativt og gøre noget, der er sjovt?

Så er du klar til at skrive din livshistorie.

Uanset, om du er 25, 55 eller 85 år, er det at skrive din livshistorie noget af det mest meningsfulde, du kan gøre. Du bliver klogere på dig selv, på verden og på det, du er rundet af. Samtidig giver du noget værdifuldt videre til dem, der følger efter dig.

Nu kan du følge en skridt-for-skridt proces – hvor jeg er din personlige vejleder – der hjælper dig til at skrive din livsfortælling. Du får den i et handy format, som du kan gå til hvor som helst og når som helst – og du kan begynde med det samme. Du har adgang til materialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og du har det på den enhed, der er bedst for dig, telefon, tablet eller computer.

Skriv din livshistorie er et audiokursus med syv grundige lektioner, du kan lytte til igen og igen. Du får introduktionsvideoer, tips og ideer, øvelser, refleksioner og worksheets til hver lektion.

Det bedste af det hele er næsten prisen. Du får audiokurset for blot 245 kroner! Og endnu bedre: Kurset er netop åbnet, og det fejrer vi med et helt særligt tilbud. Køber du i dag, får du Skriv din livshistorie for blot 195 kroner!

Du skal blot gøre sådan:

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/skriv-din-livshistorie
 2. Tryk på ”Kom i gang for 245,-
 3. Tryk på ”Brug kupon.”
 4. Skriv HISTORIE og tryk på ”Brug.”
 5. Udfyld dine oplysninger.

Så får du med det samme adgang til mit online-læringsunivers, hvor materialet ligger klar til dig. Prisen for Skriv din livshistorie er dermed 195,-.


Læs de seneste artikler

 • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

7 ting jeg har lært på 7 år uden fast arbejde

juli 27th, 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på Søndagslisten et stykke tid, kender du historien om mit arbejde. I sommeren 2014 sagde jeg et fast job som underviser op for i stedet at leve langsommere og forfølge

 • Lykken

At vende lykken på hovedet

juli 24th, 2021|0 Comments

Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her: Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig! Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange,

 • Frygt

7 langsomme digte og 3 x gratis inspiration

juli 12th, 2021|0 Comments

Det er vist noget med, at Instagram handler om at lægge lækre billeder op af de måltider, man spiser på fancy restauranter, af det smarte hjem, man bor i og af alle de spændende ting,

Den langsomme ferie – 7 skridt til en slow sommer

juli 7th, 2021|0 Comments

Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er

1 time om dagen til dine drømme

juni 29th, 2021|0 Comments

Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.

 • Slow musik

Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

juni 23rd, 2021|2 Comments

Lyt til artiklen. Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt,

2021-03-09T09:09:16+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment