Den utrolige historie om olympiske sølvvindere

Lyt til artiklen.

Forleden stødte jeg på et vildt stykke forskning. Ifølge denne undersøgelse fra universitetet i Utrecht lever mennesker, der har vundet sølv ved de olympiske lege i gennemsnit 2-4 år kortere end dem, der enten vandt guld eller bronze. Undersøgelsen modbeviser en tidligere antagelse om, at det er guldvinderne, der lever kortest.

Nu er det de færreste af os, der er olympiske atleter, endsige medaljetagere. Alligevel er det forskning, der bærer et vigtigt budskab i sig. Et budskab, der siger en masse om den kultur, vi lever i (i Danmark og i andre lande). Den fortæller os om det ufrugtbare i at sammenligne os med andre, og dermed kommer den også til at vise os en vej til en tilværelse, hvor vi er mere tilfredse, og hviler i det, vi har. Den vej får du senere i artiklen.

Det handler om det mentale

Det spørgsmål, der melder sig, er naturligvis dette:

Hvordan kan det være, at olympiske sølvmedaljevindere lever kortere end guld- og bronzevindere?

Det er ikke sådan, at sølvmedaljevinderne går i hundene og dør som 45-årige, mens de andre lever til, de bliver 100, men forskellen er alligevel tydelig. Der er ingen fysiske eller biologiske forskelle, der kan forklare den.

Derimod er der noget mentalt. Sølvmedaljevindere kan fokusere på det guld, de lige akkurat ikke fik, mens for eksempel bronzevindere er lykkelige for at få en medalje i det hele taget. Måske tænker sølvmedaljevinderne i årevis på det point, de få centimeter eller det sekund, der manglede for at få guld. Måske har de lyttet til tøjgiganten Nikes vidt udbredte slogan:

You don’t win silver. You lose gold.

Det er selvfølgelig noget vås. En sølvmedalje til de olympiske lege er en vanvittig flot præstation. Men tænker man sådan, på det man har tabt, giver det søvnløse nætter, tankemylder og frustration. Alt sammen ting der kan føre til et dårligere mentalt helbred, som så igen fører til en kortere levetid.

Hvad er sølvmedaljevindernes kortere levetid et udtryk for?

De mekanismer, der er på spil her, handler ikke kun om olympiske atleter. De handler om os alle sammen. De er udtryk for nogle uheldige tendenser i det moderne liv.

 • Konkurrencementalitet.
 • At vi sammenligner os selv med andre.
 • Vi har en tendens til at fokusere på det negative frem for det positive.
 • Ofte tænker vi på det, vi ikke har, frem for at glæde os over det, vi har.

Sølvmedaljevinderne kommer til at fokusere på det mistede guld, på sammenligningen med dem der stod øverst på medaljeskamlen, på det, der ikke blev. Vi andre er måske ikke blevet nummer to i en konkurrence, men jeg er helt sikker på, at følelserne er genkendelige. De er også usunde. De betyder, at vi får det dårligere med os selv. Det er en ubehagelig omkostning ved livet i en konkurrencestat.

Hvad betyder det for dig?

Jeg er på ingen måde topatlet, og det er du måske heller ikke. Vi kommer ikke til at vinde olympiske medaljer, men både du og jeg – og alle andre – er en del af et konkurrencesamfund. Vi er underkastet konstante sammenligninger. På jobbet, i privaten og ikke mindst på de sociale medier.

Det er et pres, der kan give stress, og som undersøgelsen viser har det potentielt negative effekter på vores helbred.

Derfor er det vigtigt at gøre op med sammenligningskulturen. Det kan du gøre sådan her.

 • Skriv en taknemmelighedsdagbog hver aften.
 • Tag en pause fra de sociale medier eller stop helt med at bruge dem.
 • Lav en ny selvfortælling, hvor du fokuserer på dine succeser, på alt det, du er stolt af.
 • Lav en swipe-fil med ros og anerkendelse – skriv det ned hver gang du modtager ros og positivt feedback og gem det i en digital mappe, for eksempel i noteprogrammet Evernote.
 • Acceptér, at tilfældigheder er en del af livet.

Det sidste er måske lidt overraskende, men jeg tror, at det er vigtigt. Vi kan ikke kontrollere alting. En sølvmedalje kan være konsekvensen af et skud på stolpen, en netruller i badminton, en anden løber, der snubler i opløbet og spærrer vejen. På samme måde er det nogle gange tilfældigheder, der gør, om vi får jobbet eller ej, om vi møder et særligt menneske eller om vi når vores tog.

Men der kommer altid endnu et tog. Måske er det endda et bedre tog. Omfavner vi tilfældighederne, kan vi komme bedre steder hen, og sammen med de øvrige punkter på listen giver det et godt udgangspunkt for at gøre op med sammenligningskulturen.

Det er vigtigt. Vi behøver ikke sammenligne os med guldmedaljevinderne. Der er rigeligt at være stolt af, rigeligt at klappe sig selv på skulderen over. Det synes jeg, at du skal gøre lige nu.


Nyt audiokursus: Skriv din livshistorie

 • Vil du efterlade et vigtigt spor til eftertiden?
 • Vil du forstå dig selv bedre?
 • Vil du fordybe dig i en meningsfuld og terapeutisk aktivitet?
 • Vil du hjælpe dine efterkommere med at forstå, hvor de kommer fra?
 • Vil du udfolde dig kreativt og gøre noget, der er sjovt?

Så er du klar til at skrive din livshistorie.

Uanset, om du er 25, 55 eller 85 år, er det at skrive din livshistorie noget af det mest meningsfulde, du kan gøre. Du bliver klogere på dig selv, på verden og på det, du er rundet af. Samtidig giver du noget værdifuldt videre til dem, der følger efter dig.

Nu kan du følge en skridt-for-skridt proces – hvor jeg er din personlige vejleder – der hjælper dig til at skrive din livsfortælling. Du får den i et handy format, som du kan gå til hvor som helst og når som helst – og du kan begynde med det samme. Du har adgang til materialet 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og du har det på den enhed, der er bedst for dig, telefon, tablet eller computer.

Skriv din livshistorie er et audiokursus med syv grundige lektioner, du kan lytte til igen og igen. Du får introduktionsvideoer, tips og ideer, øvelser, refleksioner og worksheets til hver lektion.

Det bedste af det hele er næsten prisen. Du får audiokurset for blot 245 kroner! Og endnu bedre: Kurset er netop åbnet, og det fejrer vi med et helt særligt tilbud. Køber du i dag, får du Skriv din livshistorie for blot 195 kroner!

Du skal blot gøre sådan:

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/skriv-din-livshistorie
 2. Tryk på ”Kom i gang for 245,-
 3. Tryk på ”Brug kupon.”
 4. Skriv HISTORIE og tryk på ”Brug.”
 5. Udfyld dine oplysninger.

Så får du med det samme adgang til mit online-læringsunivers, hvor materialet ligger klar til dig. Prisen for Skriv din livshistorie er dermed 195,-.


Læs de seneste artikler

 • Spørgsmål

7 spørgsmål, der kan forandre dit liv

oktober 12th, 2021|0 Comments

Der er mange råd derude, når du ønsker en ny retning i tilværelsen. Fra morgenskrivning over eftermiddagsløbeture til aftenmeditation kan du finde tusindvis af tips. Du kan få input om alt fra privatøkonomi til kostforandringer

 • Mindre materialistisk

7 veje til et mindre materialistisk liv

oktober 4th, 2021|0 Comments

Hånden på hjertet: Hvor meget har du egentlig brug for? Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse?

 • Farvel til travlheden

Farvel til travlheden – 4 principper for et ikke-travlt liv

september 29th, 2021|0 Comments

Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned: Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den

 • Mikroeventyr

Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

september 25th, 2021|0 Comments

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning? Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr,

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

2021-03-09T09:09:16+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment