Du har med statsgaranti hørt de klassiske produktivitetsråd. Dem, der lover dig overblik, effektivitet og større ro i hverdagen. Det er typisk dem her:
- Fokuser på de vigtigste opgaver først. ”Slug frøen”, som Brian Tracy skrev en bog om eller sæt dine opgaver ind i en “Eisenhower-boks”, så du prioriterer og løser de mest presserende opgaver først.
- Bryd projektet ned i mindre, håndterbare dele. Brug “chunking” eller “delmål” til de store opgaver og hold fast i gøremålene, indtil du er færdig.
- Brug tidsblokke og deep work. Arbejd i fokuserede intervaller uden afbrydelser. Sluk for notifikationer og brug teknikker som “Pomodoro” eller “time blocking” og vær 100 % rigid med at følge metoderne.
- Eliminér distraktioner og multitasking. Luk mails, sociale medier og andre forstyrrelser, især dem, der er sjove, meningsfulde eller vækker din faglige nysgerrighed.
- Hold dig til en klar plan og følg op med regelrette evalueringer. Lav en realistisk tidsplan og gennemgå fremskridt dagligt/ugentligt. Justér efter behov, men hold for enhver pris fast i dine mål.
Som sådan er der ikke noget galt med disse råd. De er velmente, og kan virke fint. Det ved jeg, fordi jeg selv har prøvet dem, ikke mindst i forbindelse med større skriveprojekter
Samtidig har jeg mærket en sideeffekt, som er problematisk. Hvis du over tid stirrer dig blind på at optimere hver eneste time og handling, er det skadeligt for din kreativitet, din arbejdsglæde, og til sidst går det ud over kvaliteten af dit arbejde.
Pas på med at gøre produktiviteten til en spændetrøje
Fokus er en god ting, og for eksempel har jeg selv glæde af at slukke for internettet, når jeg skal skrive, men hvis alting skal skemalægges og puttes ind i en produktivitetskasse, kan der ske to ting.
For det første kan det blive for surt. Bliver dine projekter udelukkende til en pligt, mister du over tid din motivation. For det andet fører skarpt skemalagte dage til, at du får mindre plads til spontanitet og kreative ideer. Den ensidige fokus på effektivitet, der kendetegner de mange produktivitetsråd, fører til, at du mister pauserne, fordybelsen og de uventede indfald.
De velmente produktivitetstips risikerer at blive til en spændetrøje, hvor du er mere robot, end du er menneske. Det hele bliver pligt og målopfyldelse, og du risikerer at miste gnisten og glæden ved det, du gør.
Der er således et paradoks på spil her. Fokus er som udgangspunkt godt og vigtigt, men for ensidig fokus fører til udbrændthed. Det handler derfor om at finde en balance, hvor du kobler det fokuserede arbejde med din kreativitet og virkelyst – uden at brænde ud. Den balance finder du bedst ved at give dig selv lov til at være ufokuseret.
Ideer til at være ufokuseret
Der er en værdi i det ufokuserede, for det er ofte der, du opdager nyt, får andre indsigter eller gode ideer. Her er nogle ideer til, hvordan du kan være ufokuseret.
Vær nysgerrig: Stil spørgsmål til dit faglige felt, også dem der virker skøre eller umulige. De kan åbne nye veje.
Eksperimentér: Prøv en anden metode næste gang, du skal løse en rutineopgave. Overvej derefter, hvad det giver dig. Hvis du er højrehåndet, kan du for eksempel starte med at børste tænder med venstre hånd.
Giv plads til humor: Det kan løse op for det sure og rutineprægede, når du tør grine af dig selv eller en situation, du står i. Giv også dig selv lov til at se en sjov film eller lytte til en podcast, der får dig til at grine.
Udforsk et emne og vær nørdet: Du må gerne nørde med et emne, som optager dig, men uden at det nødvendigvis skal føre til et resultat. Gør du først det, vil du opleve, at det dybe, fokuserede arbejde kommer helt af sig selv.
Drop perfektionismen: Lav noget, der ikke er helt færdigt eller perfekt, men hvor du bare nyder processen undervejs, og lærer af den.
Gå efter en flow-tilstand frem for en effektivitets-tilstand: Flow er der, hvor du er så optaget af det, du gør, at du glemmer tiden og alt omkring dig. Begrebet flow er lanceret af den ungarske forsker Mihaly Csikszentmihalyi, og du kan læse mere om flow her.
Leg med dine ideer: Tegn, skriv eller brainstorm dine tanker og ideer uden at vurdere dem uden at vurdere dem det samme. Få så mange ideer som muligt og vent til senere med at kvalificere dem. Du kan også prøve denne metode, der giver dig 10 ideer om dagen.
Giv din hverdag et skud variation: Gør noget, du ikke plejer. Se en film i en genre, du normalt ikke ser, tag en ny vej på arbejde eller gennemfør en samtale med en person, du ikke kender i forvejen.
Find din egen vej
Der er helt sikkert gode ting at sige om produktivitet og fokus, men du kan overveje, om din balance er den rigtige.
Kunne du vinde noget ved at give dig selv lov til at være ufokuseret? Hvad ville det gøre ved din kreativitet og arbejdsglæde, hvis dine dage ikke skulle hakkes i småstykker og optimeres efter delmål? I mange tilfælde kan det være lige præcis det skridt, du skal tage, for at genfinde gnisten og de gode ideer.
Kan du give dig selv en ufokuseret time i dag?