Det er som om, at vores liv foregår i faser.
I det første liv går vi i skole og tager en uddannelse. Vi får viden og kompetencer, og vi kommer ud på arbejdsmarkedet.
I det andet liv etablerer vi os. Vi får fastansættelse og forfremmelser. Partnere og børn. Bil og bolig. Mange, men ikke alle, oplever en materiel fremgang i det andet liv.
I det tredje liv stiller vi spørgsmålet: ”Hvad skal vi fylde vores liv med, når vi har opnået det, som samfundets konventioner siger, at vi skal?” Uddannelse, job, familie, muligvis materiel velstand men også stress, angst og eksistentiel tomhed, hvor vi tænker: ”Hvad skal det hele til for?”
Det tredje liv er ikke et spørgsmål om alder. Nogle når tidligt til et sted i tilværelsen, hvor de begynder at stille spørgsmål ved indholdet i hverdagen, og om det, de har opnået, var det hele værd. Jeg nåede selv det sted, da jeg var i 30’erne. Der fik jeg fuldtidsjob, børn og realkreditlån, men der var samtidig den her ubestemmelige følelse af, at livet også kunne være anderledes. Mindre hektisk, mere roligt, med mere tid til kreative udfoldelser (som i mit tilfælde var at skrive, men som kan være alt muligt).
Med årene steg den følelse. Den voksede til frustration, og til sidst en følelse af, at jeg blev nødt til at gøre noget helt andet. Jeg var klar til det tredje liv.
Det er selvfølgelig ikke alle, der har det sådan. Har man det godt i det andet liv, er det helt fint. Men følelsen af frustration, den ubestemmelige fornemmelse af, at livet kunne være anderledes, er genkendelig for mange. Måske også for dig?
Tegn på at du er klar til det tredje liv
Igen: Det handler ikke om årstallet på din fødselsattest, men mere om, at du kan nå til et sted i et livet, hvor du ikke oplever hverdagen som meningsfuld eller givende, selvom du kan krydse det meste af på samfundskonventionernes store to-do-liste. Du bidrager, arbejder på den ene eller anden måde, gør dit bedste, men det er som om, at der mangler et eller andet.
Har du det sådan, er du helt sikkert ikke den eneste. Det kunne tyde på, at du måske er klar til at træde ind i det tredje liv. Andre tegn er typisk:
- Følelsen af at du er fanget i et hamsterhjul, af at alting gentager sig.
- At du tænker tilbage på det, du drømte om, da du var yngre.
- Stress.
- Humørsvingninger og irritation.
- En lyst til forandring uden helt at kunne identificere, hvad den forandring går ud på.
- At du lytter til podcasts, læser bøger eller følger Instagramprofiler om mennesker, der har truffet radikale livsvalg.
- Du har lyst til at lære nyt og prøve nye ting, men mangler energi til at gøre det.
- Træthed og dårlig søvn.
- Du begynder at tænke, at chefer og kolleger, som du tidligere var glad for, er dumme.
I mit andet liv nåede jeg til stort set alle disse punkter, og det fik mig til at standse op og erkende, at det var tid til et tredje liv. Måske kan du overveje, om nogle af punkterne passer på dig? Ikke som enkeltstående begivenheder (for vi har alle dage, hvor vi kan være trætte eller have humørsvingninger), men som et tilbagevendende mønster?
Det tredje liv er ikke et quick fix
Inden vi går videre, er der en vigtig pointe:
Det tredje liv er ikke nødvendigvis nemt. Det er ikke sådan, at dårlige ting holder op med at ske, fordi du bevæger dig ind i det tredje liv. I sommeren 2014 afsluttede jeg mit andet liv ved at sige mit fuldtidsjob op og kaste mig ud i en usikker tilværelse som forfatter og foredragsholder. I de ti år der er gået, har jeg mistet min mor til corona, min søn har fået fire diagnoser, og Brøndby har tabt alt for mange fodboldkampe. Der var også to år stort set uden indtægt (også corona), og ude i verden er der krige, klimakrise, inflation og populisme. Livet kan stadig være svært, kriser opstår fortsat.
Men det tredje liv giver dig en ramme og et andet overskud til at møde det svære. Det gør det, fordi det tredje liv giver dig en chance for at leve et liv, der er mere i tråd med dine drømme og dine værdier. Det er et liv, der er mere dig. Dermed kan du stå mere roligt, når tilværelsens storme blæser, og du kan være mere for andre. Du kan gøre en positiv forskel for andre, fordi du har en følelse af at være faldet på plads.
Hvad du kan konkret kan gøre, hvis du ønsker et tredje liv
Måske er det helt fint, at du bliver, hvor du er. Har du det godt, og føler dig hjemme i det andet liv, så er der ingen grund til at bevæge dig videre. Taler tanken om det tredje liv derimod til dig, så prøv at overveje:
- Hvad nager dig i din hverdag, som den er nu?
- Hvis du helt selv kunne bestemme, hvordan ville dit bedste liv se ud?
- Hvad kan du konkret gøre for at nærme dig dit bedste liv?
- Hvad drømte du om, da du var yngre? Hvor meget fylder det i din hverdag?
- Hvis du vælger at træde ind i det tredje liv, kan du så spænde et sikkerhedsnet ud under dig selv, så beslutningen ikke er så drastisk?
- Hvem kender du, der har truffet lignende beslutninger? Hvad kan du lære af dem?
- Hvordan vil du have det med det om 10 år, hvis du ikke træder ind i det tredje liv? Vil du fortryde?
Prøv at tænke over disse spørgsmål. Skriv dine svar ned i en notesbog eller tal om den med en ven eller et familiemedlem, som du er fortrolig med. Overvej derefter din retning.
Verden er fuld af mennesker, der blomstrede sent. Det kan du læse om i denne artikel. Måske blomstrer du der, hvor du er nu. Måske er der noget i dig, der stadig skal spire og gro. Måske er det i det tredje liv, at du kommer til at blomstre i dit fuldeste flor?
Spar 100 kroner på Skriv din livshistorie
Overvejelser om det tredje liv, er en nyttig selvrefleksion, hvor du bliver klogere på dig selv og din hverdag. Hvis du vil rejse yderligere ind i dig selv, trække vigtige læringspunkter ud af det du har lært i livet og give noget vigtigt videre til dem, der kommer efter dig, så er online-kurset Skriv din livshistorie lige noget for dig.
Du får mere end tre timers video, en PDF-arbejdsbog med praktiske øvelser og et PDF-hæfte med 100 konkrete skriveideer, du kan bruge med det samme. Du får kurset til evigt eje for 695,-, men som læser af min blog kan du spare 100 kroner ved at bruge koden LISTEN. Det gør du lige her.