I dag vil jeg introducere et nyt og vigtigt begreb:
Digital minimalisme.
Udtrykket kommer fra den amerikanske professor, Cal Newport, hvis bog Deep Work jeg beundrer, og som var en af mange inspirationskilder, da jeg skrev bogen om slow living. Når Newport i sin nye bog Digital Minimalism interesserer sig for vores digitale vaner, bunder det i en række simple, men tankevækkende fakta.
Vi er online hele tiden. Hver eneste time uploader YouTube-brugere 400 timers video, og Tinder-brugere swiper en million profiler til højre eller til venstre. 24 timer i døgnet, 365 dage om året, kloden rundt. De 2,3 milliarder Facebook-brugere er i gennemsnit på Facebook 350 minutter om ugen, 52 uger om året. Du kan selv regne ud, hvor mange timers video, swipes og Facebook-brug, det i løbet af et år bliver til på verdensplan.
Det er ikke alene negativt for vores evne til at koncentrere os og fokusere på det vigtige. Det betyder noget for vores relationer. Vi har en telefon i hånden og høretelefoner i ørerne. Vi glemmer at lytte, ikke bare til hinanden, men også til fuglene, blæstens hvisken i en skov, byens trafik og lyde. Vi ser ikke det landskab, vi kører forbi, når vi sidder ved ruden i et tog. Det er som om, at vi aldrig er helt til stede.
Vi skrev os ikke op til afhængighed
Det er som en sygdom. Dens symptomer er rastløshed, mangel på fokus, konstant at tage telefonen op i hånden, tjekke mails, Messenger, sociale medier osv. Det var ikke noget, vi havde planlagt. Da vi gik online første gang, eller da vi oprettede vores Facebook-profil, skrev vi os ikke op til afhængighed. Den kom krybende ind på os hen ad vejen, som en cancercelle, der spreder sig. Den er dygtigt orkestreret af Silicon Valleys teknologi-trolde, der forstår at lave algoritmerne sådan, at vi bliver afhængige. Det er ubehageligt, og det er skræmmende.
Det er også et dilemma. Internettet er samtidig en kilde til værdifuld og god information. På YouTube er der også glimrende videoer, der kan lære os nye ting – om det er at spille guitar eller starte vores egen blog. På nettet er der fremragende, tankevækkende artikler (jeg anbefaler et par stykker i bunden af denne tekst), og med vores telefoner kan vi lytte til podcasts, der er tankevækkende og gribende.
For en forfatter som mig er internettet og de sociale medier en platform, hvorfra jeg kan få mit budskab om det langsomme liv ud til mange mennesker. Søndagslisten har nu over 1.100 læsere hver eneste uge. Det er tal de 5 bøger, jeg har fået udgivet på et traditionelt forlag, aldrig er kommet i nærheden af. Det kan jeg takke internettet for.
Internettet er ikke ondt i sig selv. Det handler om, hvordan og hvor meget vi bruger det, og det er her, digital minimalisme kommer ind i billedet.
Hvad er digital minimalisme?
Afsættet for digital minimalisme er et forsøg Cal Newport udførte med 1.600 mennesker. De holdt alle en 30 dages teknologi-sabbat, hvor de ikke var online. Deres erfaringer var positive, og det er resultaterne af dette studie, der førte til filosofien om digital minimalisme.
Digital minimalisme er at træde et skridt tilbage fra de digitale distraktioner og leve et mere tilfredsstillende og givende liv.
Digital minimalisme er således en livsstil. Den er baseret på tanken om, at mindre kan være mere. At der er forskel på bekvemmelighed og nødvendighed, og vi i forhold til det digitale står os bedst ved at holde os til det nødvendige frem for at bruge en masse tid på det bekvemme.
Sådan kommer du i gang med digital minimalisme
Hvordan bliver du så en digital minimalist? Cal Newport har udviklet en metode, der bygger på de samme principper, som japanske Marie Kondo gør brug af, når hun rydder op og skaber overskuelighed i en bolig. Hendes pointe er, at vi i vores hjem skal omgive os med de ting, der giver os mening og glæde og skille os af med alt det unødvendige. Det samme princip gælder også, når vi taler om apps, sociale medier og vores online-liv i øvrigt. Her er der også meget unødvendigt, vi skal skille os af med.
Stil derfor dig selv spørgsmålet:
Støtter denne app, dette website eller denne digitale tjeneste dine værdier, og giver den dig glæde og mening på en måde, som intet andet kan?
Hvis du ikke kan svare klart ja til dette spørgsmål, så skil dig af med den.
Det er et enkelt spørgsmål, men det kan være svært at overskue, så derfor er det vigtigt, at du starter din rejse mod at blive digital minimalist på denne måde:
1) Tag 30 dages pause. I den periode er du helt offline med undtagelse af det absolut nødvendige, for at klare dit arbejde og dagligdag. Du tager ikke din telefon med, når du går ud, og du deaktiverer dit trådløse netværk derhjemme.
2) Når de 30 dage er gået, kommer en reintroduktions-periode. Her genindfører du de ganske få digitale tjenester, som du har brug for, og som giver dig glæde. Indfør dem så vidt muligt på din computer og ikke på din telefon, jo færre apps du har på din telefon, jo bedre.
Det er en drastisk metode, men de 1.600 mennesker, der anvendte den i Cal Newports forsøg oplevede efterfølgende mere produktivitet, mere tid, bedre relationer og mindre stress. Det er tankevækkende, og drastiske situationer har det med at kræve drastiske tiltag.
Quick fixes er ikke nok
Du kan rundt omkring på nettet og andre steder finde en række gode råd til at begrænse de digitale distraktioner. Det er for eksempel at holde din smartphone ude af soveværelset, tage et døgns digital detox eller at slå alle notifikationer fra. Det er velmente råd, og i andre tekster har jeg selv slået på tromme for dem, men Cal Newport argumenterer for, at det slet ikke er nok.
Digital minimalisme gør op med tankegangen om, at disse hacks er tilstrækkelige for at blive vores afhængighed kvit. Det, der sker, når vi tager telefonen frem om morgenen, efter den har ligget uden for soveværelset om natten, er, at vi går online igen og falder tilbage i de samme vaner. Det gælder også, når de 24 timers digitale detox er overstået. De har værdi i sig selv, men de gør ikke nogen forskel i det lange løb.
Cal Newport understreger i sin bog om digital minimalisme, at disse quick fixes ikke er tilstrækkelige, men at der er brug for en filosofi, der gør op med afhængigheden. Det er en ny indsigt for mig, men jeg er tilbøjelig til at være enig med ham.
Et konkret tip til et liv med digital minimalisme
Hvad skal man så gøre, når de 30 dage er gennemført, og man er igennem sin reintroduktions-periode? Her får du et enkelt forslag:
Hav et fast tidspunkt, hvor folk kan mødes med dig. Hvor I kan se hinanden i øjnene, tale sammen og lytte til hinanden uden at blive forstyrret af smartphones. Sig til din familie, venner og familie, at hver lørdag formiddag sidder du på din yndlingscafé, og dem der har lyst, kan komme forbi til en kop kaffe og en snak. Det kan også være i læsesalen på dit lokale bibliotek eller på en gåtur i skoven.
Det handler ikke om at vende sig mod teknologien, men mod måden den bliver brugt på. I sidste ende handler det om at leve et bedre liv. Om at leve et liv, hvor vi ikke er afhængige, men oplever nærvær, mening og glæde. Det er værd at gøre en indsats for.
Mere inspiration om digital minimalisme
Cal Newport er blot en af mange, der i disse år sætter spørgsmålstegn ved konsekvenserne af vores digitale afhængighed. Vil du læse mere, kan du gå ombord i disse bøger og tekster:
Cal Newport: Digital Minimalism – ”grundbogen” om begrebet og tankevækkende læsning.
Imran Rashid: Sluk – en dansk bog om emnet, der med god grund er blevet meget populær.
Andrew Sullivan: I Used to be A Human Being – et fuldstændig fremragende og rørende essay fra New York Magazine, kan læses i sin helhed her.
Ole Ditlev Nielsen: Et anologt liv i en digital tid – en af mine egne tekster om emnet. Den er skrevet før jeg læste Digital Minimalism, men den overordnede tankegang er på mange måder den samme.
Lån den anmelderroste bog om Slow living på e-reolen
Vil du gerne leve et liv med færre Excel-ark og mere champagne, så er bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening noget for dig. Anmelderne har skrevet, at ”de mange konkrete tips og råd til en langsom hverdag med fordybelse er bogens styrke” (DBC Lektørudtalelse), og den fås både som trykt bog og som e-bog. Du kan også låne den på de offentlige bibliotekers elektroniske udlån, e-reolen. Du får bogen med det samme, har den til rådighed i 30 dage, bruger den kode, du plejer at bruge på dit lokale bibliotek, og du skal ikke betale noget. Det eneste du skal gøre er at trykke her.