I sidste uge læste jeg en klassiker inden for feltet af privatøkonomi og personlig udvikling. Det er Vicki Robins’ Your Money or Your Life, der i flere årtier har toppet bestsellerlisterne, og som er meget populær.
Indrømmet, jeg gik til bogen med en vis skepsis. Der er ikke ret meget, der interesserer mig mindre end regneark, budgetter, lånerenter og aktieinvesteringer. Omvendt så ved jeg, at ro om privatøkonomien giver bedre nattesøvn og mere energi til at kaste sig ud i de aktiviteter, der er sjove og meningsfulde.
I bund og grund handler det om at finde veje til at fjerne bekymringer fra tilværelsen. Økonomi er selvfølgelig ikke den eneste bekymring, du har, men det kan være en af dem. Her er Your Money or Your Life en god bog. Det er den ikke så meget, fordi der er en masse praktiske forslag til budgetlægning og udgiftsstyring, men fordi den også er filosofisk og introducerer nogle spændende begreber.
I dag deler jeg de to vigtigste begreber fra bogen med dig. Jeg tror, de kan få dig til at overveje dine prioriteter i tilværelsen.
Begrebet livsenergi
I bogen understreger forfatteren, at den arbejdsuge på 35-40 timer, som vi har i dag, i virkeligheden er et moderne, vestligt koncept, og det er ikke en naturlig måde at arbejde på. Altså, hvem har bestemt, at arbejde lige præcis skal tage 37 timer om ugen? Det gav mening, da fabriksarbejdere arbejdede i treholdsskift, men hvad med i dag?
Det fører videre til begrebet livsenergi. Prøv at stille dig selv dette spørgsmål:
Er den livsenergi, du lige nu lægger i dit job, et fair bytte for det, du får igen?
Din livsenergi kan komme fra ophold i naturen, fællesskaber med mennesker du holder af, når du lærer nyt, udfolder dig kreativt, bevæger dig eller hjælper andre. Det er alt sammen energi, du kan få udenfor det almindelige arbejdsliv.
Når du bruger penge, så er det, du i realiteten gør, at du bytter din livsenergi væk. Jo flere penge du bruger, jo mere skal du arbejde, og jo mere livsenergi koster det dig.
Det, du kan overveje, er, hvad der giver dig livsenergi, og om den pris, du betaler for din livsenergi, er for høj. Kan du reservere mere af din livsenergi til det, der i virkeligheden betyder noget for dig?
Begrebet “din reelle timeløn”
Et andet begreb jeg virkelig har tænkt over efter at have læst Your Money or Your Life er begrebet din reelle timeløn. Har du nogensinde regnet den ud?
Hvis du har et arbejde, og du kigger på din ansættelseskontrakt eller dine lønsedler, vil der stå en timeløn. Den ser sikkert fin ud, men har du overvejet at regne disse ting med?
- Transportomkostninger til og fra arbejde?
- Måske skal du selv betale din frokost?
- Udgifter til kaffe, mad, tyggegummi eller andet du køber på vejen til og fra arbejde?
- Mails og andet, du tjekker uden for almindelig arbejdstid?
- Forberedelse?
- Din ”downtime” – for eksempel at du er så træt efter en lang arbejdsdag, at du ikke orker andet end Netflix (en udgift i sig selv), selvom du har mere lyst til de aktiviteter, der giver dig livsenergi?
- Måske skal du bruge penge på at købe tøj, der er passende til dit job?
- Udgifter til take away-mad, fordi du kommer sent hjem fra arbejde og ikke har tid til at lave mad selv?
- De mentale omkostninger ved dit job?
- Udgifter til frisører, barbergrej og andet, der sikrer, du er ”præsentabel” på jobbet?
- Måske har du jobrelaterede udgifter til hovedpinepiller, kiropraktorer eller psykologer?
Prøv at lave regnestykket. Tag det hele med og vurder derefter din reelle timeløn. Er det prisen værd?
Kan du vælge en anden vej?
Det er kun dig selv, der kender svaret på, om din reelle timeløn er for lav, og om prisen for din livsenergi er for høj. Men gør dig selv den tjeneste at regne det ud, og overvej om du er det rigtige sted.
Ligger du lavt på livsenergi, og er din reelle timeløn ikke så høj, som du troede, er det måske tid til at gå en anden vej. I så fald er de to begreber en god strømpil, der hjælper dig til at prioritere anderledes i dit liv.
Få 7 e-bøger for under 200 kroner
Med e-bogspakken har jeg samlet mine mest populære e-bøger i en og samme pakke. Du sparer mere end 50 %, og for 189 kroner får du:
- 100 ideer til simple living.
- 100 ideer til mikroeventyr.
- Genstart: Fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin.
- Minibog: 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.
- Søndagslisten 2021 – 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
- Søndagslisten 2022.
- Print-selv-taknemmelighedsdagbog.
Efter dit køb modtager du et link, hvor du kan downloade bøgerne enkeltvis. Du modtager dem i et praktisk PDF-format, som du kan printe ud, hvis du ønsker det.