Dit arbejdsliv vendt på hovedet

Artiklen som podcast.

Vi er opdraget til at tænke, at vores arbejdsliv former sig nogenlunde som en tur på en rulletrappe. Vi stiger på i bunden, på det laveste trin. Det er der, hvor vi er underordnede, ikke-fastansatte og får en lav løn. Så begynder rulletrappen at køre. Vi stiger opad, bliver fastansatte, får mere ansvar, stiger i graderne. Det kan være, vi bliver mellemledere og lidt-mere-ledere. Lønnen bliver højere. Til sidst stiger vi af rulletrappen. Så får vi et guldur og et håndtryk, hvorefter vi kan ride ud i solnedgangen til et behageligt pensionsliv. Hvis vi da ikke er gået ned med stress eller er døde i mellemtiden.

Der er noget trygt i forudsigeligheden. Vi ved, hvad vi har, og hvad vi kan forvente. Det er der ikke noget i vejen med, men der er et problem med at se arbejdslivet på denne måde.

Den har ikke ret meget med virkeligheden at gøre. I realiteten er arbejdslivet meget mere som en rutsjebane end som en rulletrappe.

Det episodiske arbejdsliv

Den amerikanske forfatter Farai Chideya bruger i sin bog The Episodic Career – How to Thrive at Work in the Age of Disruption udtrykket det episodiske arbejdsliv. Det kan jeg godt lide, fordi det er en meget mere retvisende betegnelse for det moderne arbejdsliv. Det er ikke nogen støt, opstigende kurve, men snarere en vekselvirkning mellem stigninger og fald. I perioder trives vi i arbejdslivet, vi er succesfulde. I andre er vi ikke, der er vi måske snarere pressede og ønsker andre græsgange, nye udfordringer. Farai Chideyas pointe er, at et sådant episodisk arbejdsliv er naturligt, måske ligefrem ønskværdigt.

Det episodiske arbejdsliv er i bund og grund en række små karrierer inden for en større ramme, der handler om vores værdier, kreativitet, selvudtryk og selvfølgelig behovet for at tjene penge, så huslejen kan betales. Det er helt naturligt, for mindre gode ting sker i vores arbejdsliv. Måske bliver vi fyret, måske havner vi i et giftigt arbejdsmiljø, eller måske indser vi, at al den tid vi bruger på arbejdet, ikke er brugt på det, vi helst vil, og som vi føler, vi er skabt til. Vi kan bytte vores tid for penge og samtidig opleve det som hult og utilfredsstillende. Sådan har jeg selv haft det, og det fik mig til at sige et job op. Jeg gik så at sige fra en episode i mit arbejdsliv til en ny episode.

Når vi omfavner tanken om det episodiske arbejdsliv frem for tanken om rulletrappe-arbejdslivet, sker der gode ting. Vi indser, at det svære er midlertidigt. At vi kan komme nye steder hen. At det godt kan lade sig gøre at skifte retning.

Hvad betyder det for dig og dit arbejdsliv?

Har du lagt mærke til, hvad vi siger?

Jeg er lærer. Jeg er sygeplejerske. Jeg er revisor.

Vi siger ikke:

Jeg arbejder som lærer. Jeg arbejder som sygeplejerske. Jeg arbejder som revisor.

Det virker måske som en sproglig detalje, men jeg finder den afslørende. Det viser, hvor meget af vores identitet, der er bundet op på vores job og karriere. Måske er det derfor, det slår så hårdt, når noget går galt i arbejdslivet. Hvordan vi alt for hurtigt kommer til at se os selv som fiaskoer, hvis karrieren ikke går som rulletrappen siger, at den skal.

Det er dumt. Du er ikke dit job. Du er ikke din karriere. Først og fremmest er du menneske. Du er dig.

Det episodiske arbejdsliv er en påmindelse om, at du ikke sidder fast. Du er ikke bundet til ét sted. Ja, det kan virke usikkert og skræmmende, men det betyder også, at du har muligheder. At du kan gå nye veje. Er du et sted, hvor det ikke lige spiller, så kan du huske dig selv på to ting.

For det første er det naturligt. Det er det, næsten alle kommer ud for i løbet af et arbejdsliv.

For det andet så kan det ændre sig. Din situation er ikke permanent. Den kan ændre sig. Den vil ændre sig.

Uanset, hvor mange udfordringer, der kan være, er det to gode tanker, du kan tage med ud i din dag. Måske kan det være dit første skridt på en ny rejse i dit liv. Fra en episode til en anden?


En helt ny pakke: 100 ideer til en side-hustle

Hvis du gerne vil prøve det episodiske arbejdsliv af, men er du ikke helt klar til at sige dit job op, så er en side-hustle noget for dig. En side-hustle er den business, du driver ved siden af dit almindelige arbejde, studie eller hvad du ellers gør i tilværelsen. Den passer til dig, hvis du:

 • Vil tjene ekstra penge.
 • Har en idé inden i dig, der brænder for at komme ud.
 • Drømmer om at prøve dig selv af som selvstændig.
 • Vil du give noget til verden, der er vigtigt.

Sammen med Kristine T. Kristiansen fra den populære podcast Side Hustle Danmark har jeg lavet pakken 100 ideer til en side-hustle. I den får du:

 • En introduktionsvideo.
 • En e-bog med 100 konkrete og praktiske ideer til din første (eller anden og tredje) side-hustle)
 • En PDF workbook med en actionplan, der hjælper dig med at tjene rigtige penge på din side-hustle.
 • Bonusmateriale som podcast og videoer med motivation, inspiration og konkrete tips.

De seneste uger har vi haft en række personer til at teste pakken. De siger om den.

“100 ideer til en side-hustle er et fremragende redskab til at komme i gang som selvstændig. Det udmærker sig ved at alle ideerne er deltidsvenlige – du kan beholde dit arbejde imens. Omvendt kan de også skaleres til fuld tid i takt med du får flere og flere kunder, hvis det er dit mål!

Morten Sørensen, DividendClub, 100K følgere på Instagram.

“Et virkelig lækkert set-up. Det er letlæseligt og kombinationen af billeder og tekst spiller max. Det virker top professionelt. Du får rigtig meget værdi for pengene. Faktisk vil jeg sige, det er for billigt.”

Kirsten Nissen

“100 ideer til en side-hustle, titlen siger det hele. Det i sig selv er jo helt fantastisk og exceptionelt. Det er et mega fedt koncept I har gang i der. Virkelig virkelig godt og nemt at forstå!”

Dorte Fløjgaard
Sidehustle

Køb i dag og spar 100 kroner

Du får de 100 ideer som en online-pakke i et praktisk og fleksibelt format. Du kan se, læse og lytte igen og igen – også når du er på farten og har din telefon i lommen.

Spar 100 kroner og få hele pakken med det samme

Pakken koster 395 kroner, men som åbningstilbud kan du spare 100 kroner og få det hele for 295,- ved at gøre sådan her:

 1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/100-ideer-side-hustle
 2. Tryk på “Kom i gang for 395,-
 3. Tryk på ”Brug kupon.”
 4. Skriv 100 og tryk på ”Brug.”
 5. Udfyld dine oplysninger.

Så får du med det samme adgang til mit online-læringsunivers, hvor alt materialet ligger klar til dig. Tilbuddet gælder frem til midnat søndag den 13. juni 2021. Se alle detaljer her.


Læs de seneste artikler

 • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

7 ting jeg har lært på 7 år uden fast arbejde

juli 27th, 2021|0 Comments

Hvis du har læst med på Søndagslisten et stykke tid, kender du historien om mit arbejde. I sommeren 2014 sagde jeg et fast job som underviser op for i stedet at leve langsommere og forfølge

 • Lykken

At vende lykken på hovedet

juli 24th, 2021|0 Comments

Vi har lært, at det foregår nogenlunde sådan her: Vær flittig i skolen, arbejd hårdt, opnå forfremmelser og succes og så bliver du lykkelig! Det er en velafprøvet model, og den virker sikkert for mange,

 • Frygt

7 langsomme digte og 3 x gratis inspiration

juli 12th, 2021|0 Comments

Det er vist noget med, at Instagram handler om at lægge lækre billeder op af de måltider, man spiser på fancy restauranter, af det smarte hjem, man bor i og af alle de spændende ting,

Den langsomme ferie – 7 skridt til en slow sommer

juli 7th, 2021|0 Comments

Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er

1 time om dagen til dine drømme

juni 29th, 2021|0 Comments

Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.

 • Slow musik

Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

juni 23rd, 2021|2 Comments

Lyt til artiklen. Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt,



Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-06-12T10:19:21+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment