Dit bedste år nogensinde (det er ikke 2020)

Lyt til denne uges artikel.

Nu varer det ikke så længe. Om kort tid siger vi farvel til 2020. Jeg ved ikke, hvordan du har det, men det er en afsked, jeg er helt okay med. Jeg er klar til at slå op med 2020, og når det kommer til stykket, er det en lykkelig skilsmisse. Det har været et svært år, og det bliver rart at komme videre.

Selvfølgelig er det ikke sådan, at alt bliver perfekt, fordi klokkerne slår midnat, og vi vender kalenderbladene og skriver 2021. Der vil stadig være corona, restriktioner og regnvejr. Alligevel er der noget over nytåret. Det kan være en frisk start. Det er at male på et blankt lærred, synge en anden sang, skabe en ny fortælling. Det er en mulighed for at se fremad.

Normalt gør jeg det modsatte på denne tid af året. Der plejer jeg at lave en årsevaluering. Det er en god, refleksiv aktivitet, hvor jeg ser tilbage på året, der er gået. På hvad der gik godt, og hvad der gik skidt på en række centrale områder i tilværelsen. Jeg skriver det hele ned, og sætter på den baggrund pejlemærker og mål for det kommende år.

I år?

Jeg orker det ikke. Jeg gider simpelthen ikke bruge to sekunder på at se tilbage på 2020.

Måske er det en følelse, du kan genkende?

Nogle gange er det bedst at komme videre. Skabe en ny fortælling, skue ud mod horisonten og ikke tilbage mod solnedgangen og det mørke, der faldt på. Lidt senere i denne artikel får du en gratis workbook på 15 sider, der hjælper dig med netop det. At se frem mod det, der kommer.

Det er okay at sige det højt, når livet er lort

Jeg er helt med på positiv tænkning og det her med at se det lyse i det mørke. Det er godt og vigtigt. Samtidig er der noget andet, der også er fint.

Det er okay at være ærlig. Det er i orden at sige tingene, som de er.

Nogle gange er tilværelsen noget lort. Har det år, der er gået, været noget lort, er det i orden at sige det højt, uden omsvøb. Det giver dig luft, skaber plads til noget nyt, er første skridt i en mental forårsrengøring.

2020 har været svært for mange mennesker, i Danmark og ude i verden. Det har det også været for mig. Året startede med en tredjegradsforbrænding, der var mange udfordringer med min søn Mikkels autisme og ADHD, min far blev indlagt med alvorlig sygdom, nedlukningen (både den første og den anden) betød en masse aflyste foredrag, så jeg mistede størstedelen af min indtægt, min mor fik en hjerneblødning og sidder nu i kørestol på et plejehjem med besøgsrestriktioner, jeg kunne ikke komme på Brøndby Stadion med mine venner.

Det er bare en af mange fortællinger om 2020, og andre har haft det endnu vanskeligere. Jeg står stadig op om morgenen, skriver, hygger med børnene, ser den fremragende serie The Americans og der er altid den friske luft på Kalvebod Fælled.

Men som så mange andre har jeg brug for en ny fortælling. En fortælling om at 2021 bliver det bedste år nogensinde.

Styrken ved fortællinger

Vi danner vores indtryk og holdninger ud fra de fortællinger, vi skaber. Siger vi til os selv og vores kolleger, at den nye opgave på jobbet, bliver vanskelig og stressende, så kommer vi også til at opleve den som vanskelig og stressende. Minder vi hele tiden os selv om, at vores hjem er rodet og uoverskueligt, så ser vi det også sådan og opgiver på forhånd at gøre det mere enkelt. Har vi overbevist os selv om, at en person vi kender, er stridbar, så kommer vi nemt i konflikt med ham.

Siger vi til os selv, at et år bliver benhårdt at komme igennem, ja så bliver det benhårdt at komme igennem.

Vi kender ikke 2021 endnu, men vi kan lave en fortælling om det. Måske er det en fortælling om, at det nok skal gå. En fortælling om at overvinde kriser, kæmpe og vinde til sidst. Eller måske en fortælling om at det bliver det bedste år nogensinde?

Gratis workbook: Det bedste år nogensinde

Jeg tror meget på at skrive tingene ned. Vi tænker bedre, oplever mere ro og refleksion, når vi sætter os ned, tager os god tid og begynder at skrive. Om det er korte stikord eller formfuldendte sætninger, er ikke vigtigt. Det handler ikke om at stave, men om at drikke te og tænke, om at den pause vi giver os selv ved at skrive vores tanker ned, fører os et dybere sted hen.

En ny fortælling opstår ikke af den blå luft. Den opstår ved, at du giver dig selv tid og ro til at reflektere, skrive dine refleksioner ned og så i det nye år følger op med konkrete handlinger, små skridt du kan tage hver eneste dag.

Det håber jeg Mit bedste år nogensinde kan hjælpe dig med. Det er en gratis workbook på 15 sider med lidt tekst og en lang række øvelser, der tilsammen giver dig en ny fortælling om 2021. Den hjælper dig til at prioritere, skelne det væsentlige fra det uvæsentlige og sætte dine personlige pejlemærker for 2021. Jeg har selv lavet øvelserne, og var glad for dem fordi de i modsætning til min sædvanlige årsevaluering tvang mig til at se frem i stedet for at se tilbage.

Du kan hente Mit bedste år nogensinde enten som PDF eller som Word-dokument, som du kan skrive i. Du bestemmer selvfølgelig selv, men umiddelbart anbefaler jeg, at du printer din workbook ud og skriver i hånden. Der er noget ved det taktile, langsomheden i at sætte en pen til papiret, som er gavnlig i en tid, hvor vi bruger alt for mange af døgnets timer foran en skærm.

I denne lille video kan du se, hvordan du downloader din workbook. Du får den som PDF her, og som Word-fil her, og den er naturligvis gratis.

Der er ingen garantier

Bliver 2021 så dit bedste år nogensinde? Sandheden er selvfølgelig, at det er der ikke nogen, der kan sige endnu. Vi kender ikke fremtiden. Det er der ingen, der gør.

Derfor er der heller ikke grund til at bekymre sig unødigt om den. Vi bruger al for megen tid på at være kede af, frustrerede eller vrede over noget, der er sket i fortiden, og som vi alligevel ikke kan påvirke eller gøre om. På samme måde bruger vi negativ energi på at bekymre os over ting i fremtiden, som vi endnu ikke har indflydelse på. Det er ufrugtbart.

Hvad vi derimod kan påvirke, er vores fortællinger. Vi kan beslutte, hvordan vi taler om, og hvordan vi ser på tingene. Vi kan sige, det gamle år har været noget lort, og derfra kan vi vende blikket mod solopgangen og skabe en ny fortælling. Om det år, der kommer. Om at gøre det til dit bedste år nogensinde.

Hvordan skal din fortælling om 2021 være?


Inspiration til et enkelt og langsomt liv: E-bøger og lydbøger i webshoppen

Er du på udkig efter læsestof, så er der et par tankevækkende bøger med tips og strategier til et enklere og langsommere liv klar til dig i 20 Skridts webshop. Du kan gå ombord i 100 ideer til simple living (50 kroner), og Søndagslistens bedste – de mest populære essays fra 20 Skridts blog. Den kan du få både som e-bog (25 kroner) og som lydbog (40 kroner). God læse- og lyttelyst.


Læs de seneste artikler

[fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”yes” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_recent_posts]


Foto: Emilie Haut

2021-01-01T10:48:38+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment