Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning?

Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr, som du kan tage på allerede i dag. Det er den slags eventyr, vi kalder for mikroeventyr.

Et mikroeventyr er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør. Det er ikke den store udlandsrejse, ikke rejsen til Patagonien, det er ikke overlevelsesturen i vildmarken eller at sejle jorden rundt i et træskib. Mikroeventyret er det eventyr, du kan tage på fra dit hjem. Det er et eventyr, du kan tage på den ene dag og så stadig møde på arbejde den næste dag. I princippet kræver det ikke andet af dig, end du snører dine sko, åbner din dør og begynder at gå.

Er du klar til det, så kan mikroeventyr gøre dit liv mere spændende, sundere og sjovere. Det kan de til en pris, der er langt billigere end prisen på et medlemskab i din lokale fitnessklub og uden at du behøver at rydde hele din kalender.

Jeg er vild med mikroeventyr. De passer godt til en tid med såvel corona som en øget fokus på bæredygtighed, og de kan give meget til din hverdag. Ja, jeg er så vild med mikroeventyr, at jeg har skrevet en hel bog om dem. De hjælper mig til at sænke tempoet og finde pauser i en alt for travl verden.

Men hvad er mikroeventyr for noget, og hvorfor kan de være en genial tilføjelse til din dagligdag?

Baggrunden for de små eventyr

Udtrykket mikroeventyr blev oprindelig lanceret af den britiske forfatter og eventyrer Alastair Humphreys. Gennem årene har han gennemført ekspeditioner i nogle af de mest ufremkommelige og øde egne på kloden, men med begrebet mikroeventyr gav han eventyret en helt ny vinkel. Her handler det for Alastair Humphreys ikke om at rejse til vilde steder, men om at opdage den nære natur og de utrolige ting, man kan finde i sit lokalområde.

Som Alastair Humphreys siger det i sin bog Microadventures – Local Discoveries for Great Escapes, så er det ikke altid, at du har tiden, pengene eller energien til at bestige Mount Everest, men så kan du i stedet bestige det højeste punkt i din hjemkommune. Det kan du få et lille, men spændende eventyr ud af, der efterlader dig fuld af fysisk energi, i kontakt med naturen og mentalt forfrisket. Denne måde at tænke på, er kernen i tankegangen om mikroeventyr.

Eksempler på mikroeventyr

Uanset hvor i Danmark du befinder dig, kan du gøre ligesom Alastair Humphreys gør det i England: Finde eventyret i det nære, i dit lokale miljø, i den natur, der er tæt på dig. Gør du det, får du ikke alene et afbræk fra hverdagen, men også et mere spændende liv. For mig handler et rigt liv ikke om, hvor mange penge du har stående på kontoen, men om det du fylder dine dage med.

Men hvad kunne et mikroeventyr være i praksis? Her er en række ideer.

 • Tag en bus til endestationen og gå hjem – uden kort eller GPS.
 • Sov en nat under stjernerne.
 • Besøg dine forældres fødested.
 • Drik te i en mark.
 • Sov et nyt sted i din hjemby.
 • Spis morgenmad i skoven.
 • Gå til den ældste bygning i din landsdel.
 • Vandretur på stenbroen.
 • Svøm i en å.
 • Ryd op på en strand.
 • En hel dag på biblioteket.

Det er blot et lille udpluk. I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser for dine mikroeventyr.

De små eventyr giver dig et rigere liv

Mikroeventyr er måske ikke noget, du kommer til at gøre hver eneste dag, men en dag eller to om måneden er absolut realistisk. Ud over at det giver dig nogle gode oplevelser, tror jeg også, at der er en mere grundlæggende pointe ved mikroeventyr, som har stor betydning. Det handler om at åbne øjnene og se. At du bliver opmærksom på magien i det nære. Vi kan alle sammen blive så vante til hverdagens trædemølle, den sædvanlige rute mellem vores hjem og vores arbejde, at vi slet ikke får åbnet øjnene og set det utrolige, der er lige for næsen af os. Mikroeventyr hjælper os til at se de ting, genopdage magien og den natur, der er i vores nærområde. Gør du det, så får du et rigere liv.


Verdenspremiere: 100 ideer til mikroeventyr

I dag udkommer e-bogen 100 ideer til mikroventyr. Du får et væld af ultrakonkrete og lettilgængelige tips til dit første (eller næste) mikroeventyr. Bogen er en lækkert designet PDF-fil, som du kan læse på din foretrukne enhed. Du har adgang til bogen 24 timer i døgnet, 365 dage om året, og du kan printe den ud i A4-format, hvis du ønsker det.


Læs de seneste artikler

 • Spørgsmål

7 spørgsmål, der kan forandre dit liv

oktober 12th, 2021|0 Comments

Der er mange råd derude, når du ønsker en ny retning i tilværelsen. Fra morgenskrivning over eftermiddagsløbeture til aftenmeditation kan du finde tusindvis af tips. Du kan få input om alt fra privatøkonomi til kostforandringer

 • Mindre materialistisk

7 veje til et mindre materialistisk liv

oktober 4th, 2021|0 Comments

Hånden på hjertet: Hvor meget har du egentlig brug for? Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse?

 • Farvel til travlheden

Farvel til travlheden – 4 principper for et ikke-travlt liv

september 29th, 2021|0 Comments

Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned: Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den

 • Mikroeventyr

Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

september 25th, 2021|0 Comments

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning? Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr,

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel

2021-09-28T08:33:42+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment