Moder Teresa sagde det så fint:
Jo mere, du har, jo mere er du optaget og travl, og jo mindre har du at give. Jo mindre du har, jo mere fri er du.
Fra antikkens stoikere over Henry David Thoreaus berømte bog Walden til nutidens fortravlede mennesker, har drømmen om det enkle liv været et pejlemærke. Noget, som vi gerne vil nå frem til. Fordi vi som Moder Teresa sagde det, vil være mere fri og mindre tynget af det materielle og alle de forpligtigelser, der følger med. I stedet vil vi opleve mere balance, mere ro i hverdagen og et liv i pagt med naturen, hvor der er tid og overskud til at give kærlighed til både os selv og til andre. Det er det, som simple living-bevægelsen handler om, ikke om at have et smukt og smart hjem ligesom i bladene, men om at nå frem til en tilstand af ro og overskuelighed.
Hvem vil ikke gerne opleve ro i en urolig verden? Det enkle liv er værd at gå efter.
Problemet er bare, at det er svært. Det enkle liv kommer ikke af sig selv. Det kræver prioriteter, konkrete handlinger, en vis portion selvdisciplin og vilje til også at gøre en løbende indsats. Der er mange benspænd på rejsen mod simple living.
Hvad er downsizing?
Et godt sted at starte er med downsizing. Det betyder grundlæggende, at du gør tingene i dit liv mindre. Det er på mange måder at gå imod samfundsstrømmen, der siger, at du skal gøre tingene større, hurtigere eller have mere af det hele. Men det er et uomgængeligt skridt på din rejse mod et enkelt liv.
Du kan downsize på mange områder. Dine personlige relationer, i dit arbejdsliv, i dit ambitionsniveau, i dine månedlige udgifter osv. Det er alt sammen godt og vigtigt, men det mest praktiske sted at starte er med din bolig. Det er meget konkret at gå til (i modsætning til for eksempel relationer eller ambitioner), og du vil hurtigt opleve en positiv forskel. En forskel, der dels giver dig ro, dels giver dig mod på mere downsizing og mere simple living.
1) Find ud af, hvad du virkelig har brug for
Når du gerne vil downsize dit hjem, er det naturligt at tænke, at det starter med, at du flyver som en hvirvelvind gennem dine stuer og tager fat på at rydde op i skuffer, skabe og på reoler.
Det lyder aktivt og fint, men det er mere frugtbart, hvis du starter med at reflektere over disse spørgsmål:
- Hvad har du egentlig brug for?
- Hvorfor vil du gerne leve et enkelt liv?
- Hvordan skal dit simple living-hjem se ud?
Især det første spørgsmål er vigtigt. I en tid og kultur hvor du bombarderes med reklamer, der siger, at der er en masse materielle ting, som du ikke kan undvære, så er det værd at stoppe op og tænke:
Hvad har du egentlig behov for i din dagligdag for at leve et liv, du synes er meningsfuldt, og som giver dig ro i en urolig tid? Er det de nyeste gadgets, køkkenmaskiner og det seneste modetøj? Eller er det noget andet? Hvad bruger du egentlig på en daglig basis, og hvad samler støv i dine skuffer og skabe?
Hvis du er som mennesker er flest, så har du rigtig, rigtig mange ting, der blot samler støv, mens du i virkeligheden kun bruger få ting til dine daglige gøremål. Overvej derfor, hvordan dit liv ville se ud, hvis du kun omgav dig med det, som du i virkeligheden har brug for, og som giver dig glæde.
2) Tag et rum ad gangen
Det er helt okay, hvis denne overvejelse tager lidt tid, og det er tit frugtbart, hvis du inddrager dine nærmeste i den. Det gør dit grundlag mere solidt og motiverer dig, når du går i gang med din downsizing. Kender du ikke din retning, så risikerer du at famle i blinde.
Når du har et klart billede af, hvad du egentlig har brug for, og hvad du kan undvære, så tager du fat på at downsize din bolig. Det kan være uoverskueligt, så det er en god idé at starte med et rum ad gangen. Vælg det, du bedst kan overskue at gå i gang med. Om det er dit køkken, soveværelse eller stue, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at du begynder. Gå ikke videre til et nyt rum før du er færdig med det første.
3) Tjek for dubletter
Det her er et af de mest oplagte downsizing-tricks. Ofte er der mange ting i vores hjem, som vi har to eller måske endda tre stykker af. Men du kan ikke bruge mere end en kokkekniv eller en grydeske ad gangen. Du kan ikke tage to par høretelefoner på dine ører.
Tjek derfor for dubletter og gør det rum for rum. Skil dig af med dine dubletter og du har allerede fået et vigtigt downsizing-resultat.
4) Skil dig af med dine overskydende ting
Dubletter er de ting, som du har mere end et eksemplar af. Du har tingeltangel liggende, du ikke bruger, tøj, du aldrig går i, eller køkkenredskaber, som ikke finder anvendelse. Alt det, skal du skille dig af med.
Når du skiller dig af med dine overskydende ting, er der tre ting, du kan gøre. Du kan donere dem til andre, der vil få glæde af dem, du kan smide dem ud, eller du kan sælge dem, for eksempel på Den Blå Avis. Du kan i første omgang grovsortere i de tre kategorier og derefter beslutte, hvad du vil gøre med tingene. Vær konsekvent og sørg for at de kommer ud af din bolig.
5) Digitalisér alle dine papirer
Indrømmet, den her er jeg en smule ambivalent med. Jeg kan godt lide det taktile ved at sidde med en notesbog, en avis, en rigtig bog eller andet, jeg kan tage i hænderne. Det giver god mening i en tid, hvor vi bruger alt for meget på at kigge på en skærm. Jeg holder meget af at skrive i hånden i mine notes- og dagbøger, og downsizing eller ej, er det noget, jeg vil blive ved med.
Omvendt er løse papirer noget af det, der kan rode allermest i en bolig. Gamle papirer kan tage alt for meget plads i skuffer og skabe, og her giver det god mening at digitalisere. Jeg bruger selv de gratis apps Scannable og Evernote til at scanne papirer og organisere dem. Så har jeg dem digitalt tilgængelige, hvis det bliver nødvendigt, men det fylder langt mindre derhjemme.
6) Investér i møbler, der kan mere end én ting
Et møbel er ikke bare et møbel. Vi har en tendens til at tænke, at et spisebord aldrig kan være andet end et spisebord, men det er en smule fantasiløst. På samme måde er der mange andre muligheder end den klassiske sovesofa. Se en masse sjove eksempler på multifunktions-møbler og få ideer til hvad du selv kan gøre på dette link. Har du hænderne skruet godt på, kan du lave dem selv, og ellers kan du bruge overskuddet fra salget af dine overskydende ting til at investere i fleksible møbler.
På sigt giver det dig mulighed for at flytte til et mindre sted, så du kan spare penge. Husk, det at flytte til noget mindre ikke kun handler om den billigere husleje, men færre kvadratmeter er også billigere at opvarme, og de kræver mindre elforbrug. Det er da værd at tage med i en tid, hvor priserne stiger helt vildt? Det går også hurtigere med at rydde op og gøre rent, hvis du har et mindre hjem. Det giver dig ekstra tid til det, du brænder for, og som du føler er meningsfuldt.
7) Vælg neutrale farver og få, men betydningsfulde pyntegenstande
I de seks første punkter har du været gennem det hårde arbejde. I syvende og sidste punkt når du til det fine, hvor du giver dit nye, enkle hjem den sidste finish. Det kan være fristende at gå amok med farver, og hvis det er det, du er til, skal du ikke holde dig tilbage, men i mange tilfælde får du et mere roligt hjem ved at vælge lyse, neutrale farver. De er ikke sårbare over for trends og pludselige indfald, og de giver en atmosfære af overskuelighed og balance.
Et simple living-hjem skal ikke være klinisk og kedeligt, så her i din sidste fase, er det fint, at du giver det et personligt touch. Vælg billeder til væggene og få pyntegenstande, der føjer æstetik og personlighed til din nye, downsizede bolig. Her er der to ting, som du kan bruge som pejlemærke. Lad pyntegenstandene være nogen, der betyder noget for dig, og som er en del af din personlige fortælling og lad dem gerne være smukke. Vi får det godt af at omgive os med smukke ting, og husk, at smukt og dyrt er to forskellige ting.
Downsizing er en rejse
Sådan, hvis du følger de 7 konkrete skridt herover, kommer du i mål med at downsize dit hjem. Dermed kan du, hvis du ønsker det, gå videre til at downsize andre områder i dit liv, for eksempel arbejde, personlige relationer eller privatøkonomi.
En sidste pointe er, at downsizing ikke er noget, du bare gør en enkelt gang og så aldrig igen. Over tid vil der samle sig nye ting i dit hjem, ligesom nullermænd og edderkopper vil du opleve, at de tilsyneladende kommer af sig selv. Den første gang du downsizer, vil altid være den kraftigste, men det er også en løbende proces. Hvis du ikke er bevidst om det, vil du før eller siden ende, hvor du startede.
Derfor er det en god idé, at du forpligter dig selv til at downsize løbende, for eksempel en gang i kvartalet. Du kan sætte den første weekend i hvert kvartal af til downsizing, så du holder fast i de gode, enkle vaner. Som tiden går, vil det blive nemmere, og til sidst kan du sikkert klare det på et par timer en lørdag formiddag. Men for at nå dertil er det vigtigt, at du tager det første skridt. Du kan begynde med de syv skridt, du har fået i denne artikel.
Søndagslisten Plus – et slow univers for en krone om dagen
Søndagslisten Plus er skabt til dig, der gerne vil have tips og ideer til et langsommere, enklere og mere meningsfuldt liv. Fordelt på de fem kategorier tekst, lyd, video, magasiner og poesi får du adgang til et stort materiale, som du kan gå til, når det passer dig, i dit eget tempo og på alle dine enheder.
I denne korte video kan du se, hvordan Søndagslisten Plus fungerer.
Søndagslisten Plus koster en krone om dagen, betalt som et månedsabonnement på 30 kroner ad gangen. Der er ingen bindinger, og du kan afmelde når som helst.
Du bliver en del af et voksende fællesskab, der sænker tempoet og sætter det balancerede liv i højsædet ved at tilmelde dig her.