Har du prøvet at sidde til en familiefest eller et andet socialt arrangement, hvor du har fået dette spørgsmål?
Hvordan går det?
Og hvor tit har du svaret?
Det går faktisk helt elendigt for tiden!
Eller hørt andre svare noget lignende? Personligt er det meget, meget sjældent, jeg har hørt nogen sige sådan.
Det er som om, at vi lever i en kultur, hvor vi selv over for mennesker, vi er fortrolige med, er opdraget til at sige, at det går godt. Problemet er bare, at det ikke er sådan, livet er. Nogle gange går det dårligt. Det er helt naturligt, men vi har svært ved at sige det højt.
Og dermed har vi måske også svært ved at række ud efter hjælp, når vi har behov for det?
Vi kæmper med at balancere en overfyldt kalender, store forventninger til os selv og et hektisk arbejdsliv. For nogle af os bliver konkurrencesamfundet til et pres, der ender med at gøre stress og udbrændthed til en del af hverdagen. Vi ved godt, at vi har brug for hjælp, men vi har svært ved at række ud. Vi tøver med at sige, hvordan vi inderst inde har det, og vi tøver med at bede om hjælp.
Sårbarhed og mod: At række ud er en styrke
At bede om hjælp er sårbart. Det kræver mod at indrømme, at vi ikke kan klare det hele selv. Vi er en del af et samfund, hvor selvstændighed og styrke bliver hyldet, og derfor føles det som et nederlag at indrømme, at vi har brug for andres hjælp.
Men hvad hvis vi vendte det om? Hvad, hvis vi i stedet så det at bede om hjælp som en styrke i sig selv? Som et tegn på selvindsigt og mod, snarere end svaghed?
De fleste af os nikker genkendende til den følelse af usikkerhed, der opstår, når vi skal bede om hjælp. Jeg har den selv, og alt for mange gange i mit liv, har jeg forsøgt at klare tingene alene. Det har været hårdt, og når jeg ser tilbage, har det heller ikke været særlig frugtbart.
Måske er det tanken om at blive set som et offer eller at fremstå svag, der kommer til at fylde og holder os tilbage? Men her er der en vigtig pointe, som den amerikanske forfatter Brené Brown inspirerer os til at huske:
Der er en vigtig forskel mellem at være offer for omstændighederne og at lade sig definere som et offer. Brown har skrevet meget om sårbarhed og mod, og hun understreger, at ægte styrke kommer fra at turde være sårbar. Når vi beder om hjælp, handler det ikke om at give op eller lægge offerkortet på bordet – det handler om at være autentisk og ærlig omkring vores situation. Det kræver mod at sige:
“Jeg kan ikke klare det hele lige nu, og det er okay.”
De gode ting, der sker, når vi tør række ud
Når vi tør række ud, sker der noget særligt. Vi finder ud af, at vi ikke er alene. De mennesker, vi omgiver os med, vil gerne hjælpe, men de ved måske ikke, hvordan de skal gøre det, før vi beder om det. Gør vi det, kan der ske noget værdifuldt. Vi får en ærligere og mere autentisk kommunikation, der giver bedre relationer. Det at vise sin sårbarhed skaber bedre forbindelser, og det giver os ofte en følelse af fællesskab.
Men hvordan gør vi det i praksis? Hvordan beder vi om hjælp uden at føle os som en byrde eller som svage? Jeg tror på, at ærlighed og enkelhed er den bedste tilgang. Når vi kommunikerer med autenticitet, er der en ægthed i vores ord, som gør det lettere for andre at forstå og reagere på vores behov. Det handler ikke om at dramatisere eller overdrive vores situation, men om at være klar og direkte:
- Start med at være ærlig over for dig selv om, hvad du har brug for. Hvad er det specifikt, du har brug for hjælp til?
- Vær modig og åben omkring din situation, når du taler med andre. Sæt ord på, hvordan du har det, uden at pakke det ind.
- Vælg den person eller de personer, som du har tillid til, og vær specifik i din anmodning. Sig fx: “Jeg har brug for hjælp til X,” eller “Kan du støtte mig i Y?”
- Vær åben for den hjælp, du modtager. Det er ikke altid, at folk kan hjælpe på præcis den måde, du havde forestillet dig, men det betyder ikke, at deres hjælp er mindre værdifuld.
At bede om hjælp er en del af fællesskabet
Hvis du beder om hjælp, kræver det, at du både er modig og sårbar. Det kan være ubehageligt og skræmmende, men det er også noget af det, der kan gøre den allerstørste forskel i dit liv. I virkeligheden er det en handling, der bringer dig tættere på de mennesker, der betyder noget for dig, og som ofte er mere end villige til at støtte dig.
Afslutningsvis er der noget, jeg vil bede dig om at huske:
- Det er okay at sige, at det er svært lige nu.
- Det er okay at indrømme, at du har brug for hjælp og ikke kan klare alting selv.
Når du rækker ud, åbner du døren til fællesskab og støtte, og du viser, at du er stærk nok til at være sårbar.
Så næste gang du står i en svær situation, så husk: Du behøver ikke klare det hele alene. Der er nogen, der er klar til at hjælpe – men du skal turde række din hånd ud og bede om det.
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:
- Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv.
- Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening,
- Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress.
- 100 ideer til ChatGPT som personlig coach.
Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.