Første søndag i advent. Nu kommer den mørke tid, den hyggelige tid og i nogle tilfælde den stressende tid.

Sådan er december. Midt imellem stearinlysene, brunkagerne og det meningsfulde samvær er det en måned, der kan blive lidt for meget af det hele. December er den skuffe, som du fylder med papirer, cykellygter, nøglebundter, lakridser og alle de andre ting, som du ikke helt ved, hvor du skal lægge. Til sidst er skuffen så fuld, at du ikke længere kan lukke den.

Måske prøver du at bruge flere kræfter, kæmpe lidt hårdere for at få skuffen til at glide på plads. Måske prøver du at omorganisere de ting, der ligger i skuffen.

Resultatet er det samme, uanset om du prøver den ene metode, at bruge flere kræfter, eller den anden metode, at planlægge og organisere tingene anderledes. Skuffen er stadig fyldt til randen, måske lidt over.

Det er det samme med december. Det er en måned, der har det med at blive fyldt til randen eller lidt mere. Med aftaler, forventninger, mad, indkøb og alt det, der hver for sig ofte udspringer af gode intentioner, men som ender med at blive en stressfaktor, der gør livet mere kompliceret, end det behøver at være.

December i en corona-tid

For tiden spekulerer jeg på, om december mon bliver anderledes i år? Situationen med corona betyder, at mange arrangementer, fra julefrokoster på jobbet til juleafslutninger på alt fra skoler over idrætsklubber til plejehjem er aflyst.

Der kan måske være noget godt ved det. De aflyste arrangementer giver mere luft i kalenderen. Det kan gøre julestress mindre, for en overfyldt kalender dræner dig for energi, og den umuliggør de pauser, der er så nødvendige for at være i balance selv og samtidig have overskud til at være noget for andre.

Omvendt kan de aflyste arrangementer give en følelse af tristhed. Måske er der mennesker, du ikke kan se, traditioner, du ikke kan holde i hævd. Her i 2020 har jeg selv haft en følelse af isolation, og måske er det noget, du kan genkende? Måske føles 2020 nærmest som én lang isolationsfængsling? Måske orker du – ligesom så mange andre – bare ikke mere?

I så fald kan de særlige corona-omstændigheder blive en ekstra stressfaktor. De minder os om alt det, vi ikke kan. Om det, der ikke lader sig gøre. Ender du med at fokusere på det, samtidig med, at der er meget af den sædvanlige decembertravlhed, kan det blive en tung måned.

I år føles det måske ikke, som om omstændighederne har spillet os den allerbedste hånd. Men det er de kort, vi hver især har på hånden. Det eneste vi kan gøre, er at overveje hvordan vi vil spille vores kort, så december ikke ender med at blive kompliceret og uoverskuelig. Det gælder både på det praktiske og i høj grad også på det mentale plan.

7 konkrete tips til en enkel december

Der er ikke noget godt ved det, når tingene bliver uoverskuelige eller komplicerede. Uanset, hvor du er i livet, og uanset hvordan corona-situationen påvirker dig, så vinder du meget, hvis du oplever december som enkel og til at gå til. I så fald kan disse syv tips hjælpe.

1) Find frem til det vigtige

Det første du kan gøre, er at repetere, hvad det enkle liv i sin kerne går ud på:

Identificér det vigtige. Eliminér resten.

Start derfor din december måned med at spørge dig selv, om hvad der er vigtigt for dig i den kommende måned. Hvad vil du huske tilbage på med glæde, når du står med champagnen i hånden nytårsaften? Er det samværet med dem, du holder af? At forløse et kreativt projekt? At geare ned og mærke dig selv og din krop?

Lige meget hvad, så er der to skridt, du kan tage. Overvej grundigt hvad du føler, føjer mening og glæde til din december måned og eliminér derefter så meget, som du realistisk kan.

2) Lad være med at købe ind i god tid

Jep, du læste rigtigt! Det er meget mere stressende at piske sig selv til at være i god tid med alting, end det er at tage tingene med ro. Sig i stedet til dig selv:

Det skal nok gå. Jeg når, det jeg når. Det bliver en fin jul under alle omstændigheder.

Hvis du hele tiden tænker, at du skal være tidligt ude, på forkant, proaktiv og hvad det ellers hedder, så får du også en følelse af, at du har travlt. Det skubber til en fornemmelse af, at du går glip af noget, hvis du ikke er tidligt ude.

Men det kan være sundt at gå glip af noget. Det giver dig lidt mere ro. Prøv i stedet at vælge andre tidspunkter til dine julegaveindkøb. Det kan være umiddelbart efter butikkerne åbner om morgenen eller lige inden, de lukker om aftenen. Der er der færre mennesker og meget mindre kø. Jeg ved godt, at du kan finde 17.358 artikler og blogposts, der siger det modsatte, men prøv at give det en chance i år. Du behøver ikke at være i god tid.

3) Se venner og familie på lange gåture

Forsamlingsforbuddet betyder, at de store julefrokoster og andre arrangementer med mere end ti mennesker ikke kan lade sig gøre i år. Det betyder dog ikke, at du ikke skal ses med de mennesker, som du holder af, savner og som det giver dig glæde at være sammen med.

Du kan derfor gøre noget andet. Hvad med at ses på tomandshånd? Og hvad med at droppe caféerne, klejner og glögg og i stedet gå en lang tur sammen? Lad jeres gåtur vare mindst to timer, gerne mere, så der er god tid til at tale ud. Om det, jeres hjerter banker for, om det sjove, det overraskende og det svære. Det er en af de bedste måder at være sammen på, når den gode samtale kombineres med den gode gåtur.

4) Husk ”hver-anden-dag-reglen”

Aftaler med venner eller familie er supergode, men du behøver ikke at fylde din kalender til bristepunktet med dem. Tværtimod kan du håndhæve ”hver-anden-dag-reglen.” Den betyder meget enkelt, at du (ud over at møde på arbejde hvis du skal det) maksimalt har aftaler i din kalender hver anden dag. Har du en aftale en tirsdag, så sørger du for at holde din onsdag fri og laver først en aftale om torsdagen og så fremdeles.

For mit eget vedkommende er det nok nærmere hver fjerde dag jeg har en aftale i kalenderen her i december, og du kan overveje, hvad der passer dig bedst. Det er bare så vigtigt, at du giver dig selv luft og tid til at trække vejret. Med denne regel får du 15 dage med luft i din kalender i december måned. Det har også den fordel, at hvis du får lyst til spontane indfald, så er der tid og rum til det.

5) Lav langsom mad

En af glæderne ved december måned er den gode julemad, og mange af os kan godt lide at stå i køkkenet og lade de duftene sprede sig. Men madlavningen kan også blive forhastet og stressende, ikke mindst fordi reklamer, Tv-programmer, artikler i blade og andre hele tiden fortæller os, at det er en kvalitet, hvis vores madlavning går hurtigt.

Det er det ikke, tværtimod. Omfavn her i december hellere de gode principper fra slow food, som du kan læse om i denne artikel. Lav simreretter, brug en slow cooker og langtidssteg din and i ovnen. Tag dig god tid og se det som en anledning til at bruge dine hænder, røre ved ting i stedet for ved en skærm og til meningsfuldt samvær med andre. Husk, at slow food ikke alene handler om, hvad du spiser, men også om hvordan du spiser den. Giv plads til fordybelse og gode samtaler omkring bordet.

6) Giv rum til refleksion

December er ikke bare en måned med julegaver, julemad og juletræer. Den er også vintersolhverv, årets afslutning, en afsked såvel som en begyndelse.

Det er en god anledning til at se tilbage og reflektere over året, der er gået. Og ikke bare gøre det som en strøtanke under bruseren om morgenen, men på en mere struktureret måde. Du kan skrive en årsevaluering ned, hvor du forholder dig til, hvad der gik godt og mindre godt i det forgangne år, og sætter nogle pejlemærker for det år, der kommer. Jeg gør det selv hvert år i december, og det er en af mine bedste juleaktiviteter. Husk, det er helt okay at være melankolsk, når du ser tilbage. Melankoli kan være en smuk følelse.

7) Prøv noget spirituelt

Julen er også en religiøs og åndelig fest. Personligt er jeg ikke religiøs, men jeg tror på, at spirituelle og åndelige oplevelser kan være gode for os i en alt for hektisk og kaotisk hverdag, hvor vi skal være hele tiden.

Måske kan du gøre det modsatte? Være lidt fra?

I så fald kan du forsøge dig med en spirituel oplevelse. Spiritualitet kan være mange ting, og der er ikke noget, du kan gøre rigtigt eller forkert. Det kan være noget så simpelt som at sætte dig ind i en kirke og bare sidde stille på en af bænkene i en times tid. Det kan være at stå alene i en vintermørk skov og mærke spiritualiteten i naturen. Du kan læse en tekst fra en af de store verdensreligioner, prøve meditation, clairvoyance, et foredrag om buddhisme eller hvilken spirituel praksis, du føler appellerer til dig.

December går hurtigt – tag dig tid til at nyde den

De 24 dage, der er mellem den 1. december og juleaften, har det med at gå hurtigt. Det er en skam, for i december sker der også altid gode ting, der er værd at dvæle ved og nyde.

Det tror jeg bedst lader sig gøre, hvis du gør din december rolig og enkel frem for kompliceret og urolig. Hvis du vil have mere inspiration, kan du også læse min artikel Minimalistens guide til en stressfri jul.

Rigtig god første søndag i advent.