Dagens artikel er en smule anderledes. I stedet for en traditionel tekst får du et interview om et tema, der optager de fleste af os:

Hvad er meningen med livet?

Den særlige twist er, at jeg har lavet interviewet med en robot. Spørgsmålene er stillet til chatrobotten ChatGPT, og jeg blev ret overrasket over de svar, jeg fik på mine spørgsmål. Det var tankevækkende, både fordi det fik mig til at tænke over, hvad vi finder mening og glæde ved i tilværelsen, og fordi interviewet siger noget om, hvor langt kunstig intelligens er kommet på meget kort tid. Det er både fascinerende og skræmmende, men under alle omstændigheder er det et emne, der er vigtigt, at vi hver især forholder os til.

Jeg håber, at du også vil finde interviewet interessant. Herunder bringer jeg det helt uredigeret.

Mening gennem handling – robottens betragtninger om meningen med livet

Ole:
“Med krige, klimakrise, høje leveomkostninger og stigende stress og angst kan det være svært at finde mening. Hvordan kan vi finde mening i en travl og bekymrende hverdag?”

ChatGPT:
“Når verden føles overvældende, kan vi finde mening ved at fokusere på det, vi kan påvirke, og ved at styrke forbindelsen til os selv og andre.

  1. Skab små lommer af nærvær – dyrk relationer, eller tag en kort stund alene med dine tanker.
  2. Find mening gennem handling – små skridt mod noget, du brænder for, eller handlinger, der gør en positiv forskel for andre.
  3. Øv dig i accept og taknemmelighed – reflekter over det, der giver værdi her og nu, fx gennem en taknemmelighedsjournal.

Kort sagt: Meningen findes ofte i det nære og mulige fremfor det perfekte og storslåede.”

De konkrete handlinger, der giver mening

Ole:
“Tak. Det giver mening, om jeg så må sige. Kan du give en kort liste med helt lavpraktiske forslag?”

ChatGPT:
“Selvfølgelig! Her er konkrete handlinger til at finde mening:

  1. Start dagen med en intention – hvad er vigtigt for dig i dag?
  2. Gør noget godt for andre – giv et kompliment, send en venlig besked.
  3. Reflektér dagligt – skriv tre ting, du er taknemmelig for.
  4. Tag en meningsfuld pause – gå en tur, eller vær fuldt nærværende med en kop te.
  5. Forbind dig til naturen – brug 5-10 minutter udendørs.
  6. Sæt små mål – fuldfør én opgave, eller ryd op i et hjørne af hjemmet.
  7. Skab noget – skriv, tegn, eller bag brød.
  8. Del et øjeblik med en anden – spis sammen, eller ring til en ven.

Disse små handlinger kan skabe formål og håb i en presset hverdag.”

Inspiration til et liv med mening

Ole:
“Hvilke to bøger på dansk anbefaler du om meningen med livet?”

ChatGPT:

  1. “Ståsteder” af Svend Brinkmann – udforsker ti filosofiske ståsteder, der giver livet retning, fx værdighed, kærlighed og tilgivelse.
  2. “Løgneren” af Martin A. Hansen – en roman om sandhed, løgn og menneskets søgen efter mening gennem dybe refleksioner.

Begge bøger tilbyder perspektiver på at finde mening gennem værdier og relationer.”

En definition på meningen med livet

Ole:
“Det er to gode forslag – jeg holder selv meget af ”Løgneren”. Hvis du i øvrigt kort skal definere meningen med livet, hvad vil du så sige?”

ChatGPT:
“Meningen med livet er at skabe forbindelse – til os selv, til andre, og til noget større som natur, fællesskaber eller værdier. Meningen opstår i øjeblikke af nærvær, kærlighed og formål, og det handler om at leve med åbenhed og tage ansvar.”

Ole:
“Det er en fin definition. Kan du foreslå én konkret handling, som Søndagslistens og min blogs læsere kan gøre i dag for at finde mening?”

ChatGPT:
“Skriv et brev – til en, du holder af, eller til dig selv. Det kan være en tak, en kærlig hilsen, eller en refleksion over noget, du er taknemmelig for. Denne lille handling skaber mening og styrker forbindelsen til både dig selv og andre.”

Perspektiverne, når du vil finde mening

Ole:

“Har du et afsluttende budskab til Søndagslistens læsere?”

ChatGPT:
“Meningen med livet findes sjældent i de store øjeblikke, men i det små – en samtale, et smil, eller et øjebliks ro. Vær nysgerrig, sæt tempoet ned, og opdag det meningsfulde i hverdagen.”


Nyhed: ChatGPT Grundkursus – fra nysgerrig til mester

ChatGPT er et værktøj, der kan give dig inspiration og hjælp i både privatlivet og arbejdslivet. Det erstatter ikke menneskelige relationer, men kan aflaste dig og skabe mere tid til det, der betyder noget.

Det kan dog være svært at komme i gang Hvad kan ChatGPT bruges til? Hvordan fungerer det? Og hvordan får man mest ud af en AI-assistent som ChatGPT?

De spørgsmål giver det nye online-kursus ChatGPT Grundkursus – fra nysgerrig til mester svar på. Kurset er en praktisk introduktion for dig, der ikke er IT-ekspert, men gerne vil lære at bruge ChatGPT effektivt. Gennem video og øvelser lærer du, hvordan ChatGPT fungerer, og du får konkrete tips til at dygtiggøre dig. Se mere om kurset og tilmeld dig her til en introduktionspris på kun 495,- kroner.


ChatGPT Grundkursus

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.