En af de mest inspirerende bøger, jeg nogensinde har læst, er den amerikanske forfatter og iværksætter Timothy Ferriss’ 4-timers arbejdsuge. Altså, alene titlen, ikke? At arbejde fire timer om ugen og så ellers have tid til det, der er vigtigt, det, man har passion for, og det, der giver ro i tilværelsen, er et attraktivt budskab. Man kan helt sikkert mene, at bogen er lidt for amerikansk i sin tone, men Ferriss stiller i bogen en række vigtige spørgsmål om måden, vi arbejder på, og om, hvordan vi bruger vores tid. Selvom bogen i dag har en del år på bagen, er det stadig relevante spørgsmål, og der er gode grunde til, at bogen blev en international bestseller.

Mini-pensionering: Hvad er det for noget?

I 4-timers arbejdsuge introducerer Ferriss et begreb, som det i en travl og forjaget tid er værd at lade sig inspirere af: Mini-pensionering!

Hvad er så det for noget, og hvordan kan du mini-pensionere dig selv? Det får du en guide til i denne tekst. Guiden hviler på Timothy Ferriss’ tanker, men er opdateret og tilpasset en dansk kontekst.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at en min-pensionering ikke er det samme som en ferie. Tværtimod udgør din mini-pensionering en total modsætning til den sædvanlige to-ugers sightseeing-og-instagram-øjeblikke-ferie. Der er snarere tale om en anti-ferie, hvor du finder ro, kommer ind under huden på et nyt sted eller en ny kultur, og hvor du har mulighed for at forfølge det, du har passion for.

Mini-pensioneringer er en periode i dit liv, hvor du tager en pause fra Excel-ark, møder og e-mails fra morgen til aften.

Således er mini-pensioneringer en livsstil. Det er ikke noget, du bare gør en enkelt gang, men gentagne gange i løbet af dit liv. Heri er der en markant forskel fra den traditionelle pensionering, som vi normalt gemmer til de sidste 20 år af vores liv. Det betyder også, at hvis vi i denne sidste periode af livet, kan vælge at arbejde, hvis vi har helbredet, lysten og kræfterne til det,i en stadig vekselvirkning mellem mini-pensioneringer og almindelig hverdag.

Konkret indebærer en mini-pensionering, at du i en periode på 1-6 måneder holder op med at arbejde og flytter til et nyt sted. Dette sted kan, men behøver ikke at ligge langt fra dit hjem.

Gode grunde til at minipensionere dig selv

Hvorfor er en mini-pensionering i det hele taget en god idé? Jeg har selv haft glæde af en hel del mini-pensioneringer i løbet af mit liv, og fordelene er blandt andet:

  • En mini-pensionering giver dig mulighed for at finde ro og stresse af efter en periode, hvor du har kørt i højt gear og følt dig overvældet.
  • Du kommer til at opleve nye ting og lære nye steder at kende. Du lærer og ser dem indefra, fornemmer dem og kommer ind under huden på dem, fordi du ikke fiser fra det ene sted til det andet og skal nå en hel masse.
  • Du får mulighed for at forfølge og dyrke det, du har passion for, i en periode af dit liv. Det giver dig energien, kræfterne og inspirationen tilbage. Uanset om det, du drømmer om, er at lære spansk, skrive en roman eller at ligge i en hængekøje, giver din mini-pensionering dig en chance for det.
  • Mini-pensioneringer passer godt til det nye arbejdsmarked, som mange betegner som gig-økonomien eller freelance-økonomien. Det er et udtryk for, at flere og flere går fra at være lønmodtagere til at arbejde som freelancere eller på korttidskontrakter. Uanset, hvad vi mener om denne udvikling, kommer denne organisering af arbejdsmarkedet til at fylde mere i fremtiden. Der vil komme flere freelancere, vikarer og korttidsansættelser, og der vil komme færre fastansættelser. Det er helt sikkert en udfordring, men det er også en mulighed. Det er en mulighed for, at vi i årene der kommer, i højere grad selv får mulighed for at tilrettelægge vores arbejdsliv og få de pauser, der er nødvendige for at leve et liv i balance og med tid til det vigtige.

Mini-pensionering: Sådan gør du i praksis

Har du fået blod på tanden? Klar til en midlertidig pension? Når jeg holder foredrag om slow living hører jeg mange sige, at det vil de utrolig gerne, men det kan ikke lade sig gøre. Det er klart, at det kan være svært, for en mini-pensionering går imod den måde, vi er opdraget til at tænke arbejdsliv og arbejdsmarked på. Imidlertid er svært ikke det samme som umuligt. I sidste ende er det et valg, vi kan træffe, og det valg bliver lettere, hvis du følger denne konkrete opskrift på at tilrettelægge din første mini-pensionering.

1) 3-6 måneder før:

Start med at få overblik over dine indtægter og udgifter. Skriv dem ned i to kolonner og forsøg at eliminere så mange udgifter som muligt. Det kan være dyre abonnementer, billån, take away-mad osv. Jo mere, du kan frigøre fra dit månedlige budget, jo mere realistisk bliver din mini-pensionering.

2) Ligeledes 3-6 måneder før:

Hvis du har en arbejdsgiver, så tal med din chef om muligheden for, at du kan få orlov i 1-6 måneder. Er du studerende så undersøg mulighederne for at tage orlov i et semester. Hvis chefen eller studieadministrationen siger nej (men forbløffende meget kan lade sig gøre, hvis man spørger pænt), så vent et par måneder og sig så dit job op fra den dato, hvor din mini-pensionering starter. Kast dig ud i freelance-økonomien i stedet.

3) Har du sagt op?

Så stil dig selv dette spørgsmål:

Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg siger mit job op og holder en mini-pensionerng?

Går jorden under? Er der nogen, der brækker benet? Får kræft? Nej, vel? Det kommer til at gå det hele.

4) Træf et valg

Beslut dig for din drømmedestination til din første mini-pensionering. Det er en god idé at vælge et sted, der har et lavere prisniveau end Danmark. Det kunne være Portugal, Sverige eller Vietnam. Begynd at researche om din destination.

5) 2 måneder før:

List din bolig på sites som Homeexchange, Airbnb eller Booking.com. At bytte bolig eller leje din bolig ud, mens du er mini-pensioneret kan gøre projektet mere økonomisk holdbart, og det sikrer, at du har noget at vende hjem til.

6) Find din midlertidige bolig

Hvis du ikke har byttet bolig, så begynd at kigge efter boliger på din destination. Gå efter billige kvarterer hvor du kan få en fornemmelse for det lokale liv. Husk, at det ikke handler om, at du skal besøge en masse forskellige steder (det er ikke en ferie), men om at finde ro og liv på et enkelt sted.

7) 1 måned før:

Ryd op i dit hjem og sælg dine unødvendige ting på et loppemarked eller på Den Blå Avis.

8) 2 uger før:

Automatisér alt, hvad du kan. Tjek dine rejseforsikringer, løbende betalinger i netbanken og sæt et autosvar på din e-mail. Upload dit CV på Jobindex og finpuds din profil på LinkedIn, så du er bedst muligt rustet til tiden efter din mini-pensionering. Du kan også overveje at kontakte diverse vikarbureauer og skrive til dem, at de må kontakte dig fra ugen før, du vender tilbage fra din mini-pensionering.

9) Dagen før:

Gør rent og gør dit hjem pænt. Giv dine venner og familie et knus og lov dem, at du nok skal skrive en gang hver anden uge.

10) Afrejse:

Sæt nøglen i låsen og luk døren bag dig. Tag afsted. Tag den med ro. Lav ingen planer, men lær portugisisk, gå lange ture i nye kvarterer eller skriv den roman i Budapest, du altid har drømt om. Du har nu mini-pensioneret dig selv.

Mine egne mini-pensioneringer

I løbet af de sidste 25 år har jeg mini-pensioneret mig selv en hel del gange. Nogle af disse mini-pensioneringer kan du læse om i bogen Det fremmede og det kendte. Jeg har gjort det alene, og i de senere år sammen med min hustru Kirstine og vores børn Cecilie og Mikkel, som har været med på vores mini-pensioneringer, siden de var helt små (8-9 måneder). Om få uger gør vi det igen, hvor vi skal tilbringe en måned i Mexico, hvor vi aldrig har været før.

Jeg tror ikke, at jeg kan overvurdere, hvad disse mini-pensioneringer har betydet for først mig selv og siden min familie. Det har givet en forståelse for andre byer, mennesker og kulturer, men det har også givet ro, nærvær og uvurderlig tid sammen. Det har fået tanker på plads og givet tonsvis af skriveideer, som jeg har realiseret på senere tidspunkter (og en del ideer som ikke er realiseret endnu). Så ved jeg godt, at prisen dels har været, at jeg har haft et ustabilt og ukonventionelt arbejdsliv med mindre tryghed, og dels at vi aldrig har nået alle de sights, folk siger, man ”skal” se, når man besøger et nyt sted, men det har været det hele værd.

Og til sidst: Hvad så med klimaet og mini-pensioneringer? Er det bæredygtigt? Hertil er der tre bemærkninger. For det første er det en grundtanke, at du i en mini-pensionering bliver på det samme sted og ikke flyver fra destination til destination. 2) For det andet behøver du ikke at mini-pensionere dig langt væk fra Danmark. Det kan sagtens være et sted, der kan nås med tog eller en af de busser, der kan føre dig til stort set alle destinationer på det europæiske kontinent. For det tredje, så har du gode muligheder for at klimakompensere, hvis du flyver længere væk. Det kan du læse om i denne glimrende artikel fra Samvirke, hvor der også er links til sites, hvor du kan støtte projekter, der gør din rejse C02-neutral.

Er du klar? Du kan begynde at planlægge din første mini-pensionering i dag. Du vil ikke fortryde det.


Få mere inspiration med minibogen “7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op”

Er du i tvivl om dit næste skridt? Så er denne e-bog som skabt til dig.

Så er e-bogen “7 lektioner til dig, der drømmer om at at sige dit job op” lige noget for dig! Gennem de 7 lektioner får du praktiske tips og værktøjer til at tage det første skridt mod at realisere dine drømme. Lær at tænke kreativt, tage risici og følge dit hjerte.

Tag kontrollen over dit liv tilbage og køb “7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op” i dag!