Et forsvar for stilheden

Pico Iyer, der blandt meget andet har skrevet bogen The Art of Stillness – Adventures in Going Nowhere, peger på nogle paradokser i vores tid.

 • I de næste 24 timer modtager du mere information, end William Shakespeare gjorde i hele sit liv.
 • Vi har mere og mere data til, vi kan tilgå, men vi har sværere og sværere ved at finde hoved og hale i det.
 • Vores børn kommer til at tilbringe 11 år af deres liv med en telefon eller en tablet i hånden.
 • Vi har flere og flere tidsbesparende værktøjer til vores rådighed, men vi føler alligevel, at vi har mindre og mindre tid.
 • Vi er i kontakt med hele verden, men vi mister kontakten med os selv.

Det er paradokser, der er værd at stoppe op ved og tænke over. Jeg er ikke sikker på, at vi er klogere end Shakespeare, selvom vi har meget mere information at gå ombord i, end han havde. Til gengæld kan al den information gøre os stressede, forvirrede og angste. Den er for overvældende, voldsom.

Det er nemlig, som Pico Iyer udtrykker det:

Vi er skabt til at leve med livets hastighed, ikke med lysets hastighed.

Det er vanvittig smukt sagt, og jeg er totalt enig. Men hvad vil det sige, og hvordan gør vi det? Hvordan kommer vi til at leve i livets naturlige hastighed frem for med lysets hastighed?

Det bedste bud er at omfavne princippet om stilhed.

Derfor er stilheden så vigtig

Hverdagen er travl. Den tid, vi lever i, er travl. Det er som om, at vi halser efter vores egen tilværelse. Uanset, hvor stærkt vi løber, så er det som om, at vi aldrig helt når frem. Vi er ikke i stand til at indhente os selv.

Den problematik er der grundlæggende to svar på. Vi kan fortsætte med at løbe, som intet var hændt og gøre det, vi tænker andre forventer af os, eller vi kan stoppe op. Vi kan bringe os selv til standsning og omfavne stilheden.

Jeg tror selvfølgelig på det sidste. Hvi vi ikke sætter os i stilhed og giver plads til refleksion, så indhenter vi aldrig vores eget liv. Vi skal turde rejse til ingen steder. Det er sådan, vi kommer i balance. Det er at bringe sindet i vater.

Måske tænker du, at det lyder langhåret, new age eller hippieagtigt? Det kan godt være, men der er forskning, der entydigt viser, at stilhed gavner vores mentale helbred. Du kan for eksempel læse om denne forskningsundersøgelse, der dokumenterer, hvordan stilhed havde en massiv gavnlig effekt på tidligere soldater ramt af PTSD.

At finde stilheden er din hjælper, når du ønsker at leve med livets og ikke lysets hastighed.

Find dine stillezoner

Stilheden er utvivlsomt en hjælper i en støjende tid, men det er ikke det samme, som at den er nem. Den kan være svær, for vi er ikke vant til at omfavne ingenting. Vi er vant til at være produktive, vant til altid at skulle gøre noget. At integrere stilhed i tilværelsen kræver tilvænning og disciplin. Det er som at lede efter en nøgle, vi har smidt væk.

I sin bog har Pico Iyer et godt forslag til, hvordan du kan finde stilhed, Han foreslår, at du laver det, han kalder en sekulær sabbat.

En sabbat forbinder vi med noget religiøst, men her handler det ikke om, at du opsøger en kirke, moske eller synagoge, men at du skaber din egen katedral af tid, som Pico Iyer udtrykker det. Din sekulære sabbat er der, hvor du træder væk fra dit eget liv, og i stilhed blot er til stede. Afsæt et fast tidspunkt, helst dagligt, hvor du giver dit sind lov til at vandre uden retning eller formål. Hvor, der ikke er noget, du skal, og hvor du kan nyde den stilhed, der opstår mellem to af dine tanker.

Det er et øjeblik uden telefoner, uden lyde og uden gøremål. Det er din daglige rejse ind, der giver dig forudsætninger for, at du på et senere tidspunkt kan række ud.

Stilheden som energikilde

Når du på denne måde tager til et sted med stilhed (som ofte vil være i dit eget hjem), finder du retning og opfrisker dit liv med ny energi og nye perspektiver. Det er at træde et skridt tilbage, men det er et af de vigtigste skridt, du kan tage. Stilheden får dig til at huske, hvem du er, hvem du kunne være og hvem, du elsker. Det er de ting, du kan være tilbøjelig til at glemme i hverdagens travlhed.

Derfor: Husk din sekulære sabbat, husk at bringe stilheden tilbage i dit liv. Du kan begynde i dag.


Omfavn stilheden: Meld dig ind i Slow Club i dag og få en taknemmelighedsdagbog

Verden drejer hastigt rundt, men du behøver ikke altid at dreje med. I Slow Club får du konkret inspiration og støtte til at sænke tempoet – også når det går imod samfundets konventioner. Gennem video, podcast, artikler og et fællesskab med andre, der ønsker at gå lidt mere slow gennem livet får du skridt-for-skridt ideer til et langsommere og enklere liv.

Slow Club koster 25 kroner om måneden. Det er en fast pris, der giver dig adgang til alt materialet hvor som helst og når som helst. Melder du dig ind i november 2021, får du den populære print-selv-taknemmelighedsdagbog som velkomstgave. Jeg sender taknemmelighedsdagbogen direkte til dig som PDF-fil, efter du har meldt dig til.

Du kan se meget mere om Slow Club her.


Læs de seneste artikler

 • Tanker om livet

7 tanker om livet

december 1st, 2021|0 Comments

Forleden cyklede jeg hjem efter et besøg hos min 88-årige far, der bor i Dragør. Det var tidlig aften og mørkt. Regnen stod lige ind i mit ansigt, og vinden var gået i nord. Jeg

 • Kreativ rytme

Podcast: Kreativ rytme

november 24th, 2021|0 Comments

Noget af det vigtigste, når du skal gennemføre et større skriveprojekt – eller hvilket som helst stykke kreativt arbejde – er at finde en god rytme. Kunsten er ikke at være inspireret den enkelte dag,

 • Simple living

Derfor skal du gøre som Brad Pitt og Winston Churchill

november 23rd, 2021|0 Comments

Historien om den britiske premierminister Winston Churchill er ret utrolig. Hans politiske karriere var imponerende. Han sad i det engelske parlament i mere end seks årtier, var forsvarsminister og premierminister. Det sidste var han under

 • Stilstand

Om kaffe, stilstand og at give tingene tid

november 18th, 2021|0 Comments

Det var forleden morgen, for fire dage siden. Jeg sad ved mit skrivebord, gennemblødt efter en cykeltur gennem novemberregn og morgenmørke. Min søn Mikkel havde været vågen en stor del af natten, dårlig søvn er

 • Positive distraktioner

10 positive distraktioner

november 11th, 2021|0 Comments

Du har garanteret hørt det mange gange: Du skal bruge din tid effektivt.Du skal være produktiv og skabe resultater.Du skal undgå distraktioner. Men er distraktioner altid dårlige? Kan de snarere være gode? Nødvendige, små fartbump

 • Stilheden

Et forsvar for stilheden

november 4th, 2021|0 Comments

Pico Iyer, der blandt meget andet har skrevet bogen The Art of Stillness – Adventures in Going Nowhere, peger på nogle paradokser i vores tid. I de næste 24 timer modtager du mere information, end

2021-11-09T15:54:18+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment