Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned:

Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den har.

Det var en smule ukomfortabelt at læse, men det er grundlæggende rigtigt. Kloden drejer rundt, som den altid har gjort. Årstiderne skifter, sommer bliver til efterår, og der går stadig 60 minutter på en time. Der er ikke noget af det, der er travlt i sig selv. Måske er det snarere som Carl Honoré skriver det i sin bog ”Lev livet langsomt.”

Travlheden er noget, vi påfører os selv.

Verden er ikke travl i sig selv. Det er os mennesker, der har gjort livet travlt. Selvfølgelig er det ikke noget, hverken du og jeg har gjort alene. Vi har i fællesskab og hen over årene skabt en travlhedskultur. At være hurtig bliver set som en ubetinget kvalitet (måske endda vigtigere end at være god). Der er hele tiden noget, vi skal nå. Projekter, aftaler i kalenderen, opdatere de sociale medier, tjekke nyhederne, komme afsted om morgenen, komme hjem om eftermiddagen…

Det gode ved at sige farvel til travlheden

Måske kunne vi stoppe op et øjeblik? Spørge os selv, hvad der ville ske, hvis vi sagde farvel til travlheden? Altså ud over det åbenlyse, at vi ville få mere tid? Måske ville vi:

  • Føle mere ro og balance.
  • Belaste kloden mindre.
  • Være mindre stressede.
  • I stand til at fokusere, koncentrere os, arbejde dybt og nå frem til nye indsigter.
  • Have mere overskud til at hjælpe andre.
  • Sige farvel til følelsen af hele tiden at skulle stræbe efter noget.

Det lyder ikke så tosset, vel? Det svære er, hvordan vi når frem til et sådant ikke-travlt liv. Som Haemin Sunim siger det, er verden ikke travl i sig selv, men det er svært at bryde fri af den kultur, vi har skabt, hvor travlhed er en naturtilstand. Hvor ofte har du for eksempel siddet til en familiefest og hørt en af de andre gæster sige?

Jeg har ikke travlt for tiden.

For da slet ikke at sige jeg har aldrig travlt. Eller hvordan ville din chef reagere, hvis du sagde:

 Jeg har slet ikke travlt på jobbet.

Det er nærmest naturstridigt, ikke?

4 principper for et ikke-travlt liv

Der er en masse konkrete råd til, hvad du kan gøre for at geare ned i hverdagen. Mindfulness, yoga, læse skønlitteratur, motion, varme bade om aftenen, tage ud i naturen osv. Det er alt sammen gode råd, som jeg også anbefaler, men de løser ikke det grundlæggende problem: At vi hver især har tegnet et travlheds-abonnement, som er latterligt svært at sige op. Der skal mere til, hvis vi vil bryde med travlhedskulturen.

Derfor handler det om principper, overordnede retningslinjer, du kan leve dit liv efter. Hvis du starter med dem, så bliver det lettere at navigere i retning af det ikke-travle liv. Måske kan du endda starte en trend, så andre gør det samme? Det skaber en modpol til travlhedskulturen.

1) Give plads til tomhed

Vores dage er som sådan en gammeldags sættekasse. Vi fylder noget i hvert eneste hulrum, indtil der ikke kan være mere. Men hvorfor egentlig det? Hvorfor ikke have tomme felter i løbet af din dag? Tidspunkter, hvor du ingenting gør, ikke tænker på noget, lader være med at fokusere på det du burde eller kunne?

I stedet give plads til tomheden, bare være til, eksistere i verden uden at foretage dig noget. Start med 10 minutter om dagen og gør det mere og mere. Det klarer hjernen, giver dig ro. I aftes, efter børnene var lagt i seng, sad jeg tre kvarter i vores sofa. Jeg læste ikke, så ikke fjernsyn, havde ikke min telefon i hånden. Jeg sad der bare. Det var rart.

2) Give afkald

Der er altid mere, du kan købe. Med din telefon, tablet eller computer og en internetforbindelse har du adgang til butikker i hele verden. Der er ikke grænser for, hvad du kan anskaffe dig. Du kan bruge en masse tid, penge og ressourcer på det.

Det er ikke bæredygtigt. Hverken i forhold til klodens ressourcer men heller ikke i forhold til din egen travlhed. At anskaffe dig materielle ting ud over det nødvendige, tager tid, du får mere at holde styr på og rydde op i derhjemme, du skal arbejde flere timer for at have penge til at købe de materielle ting. Giv afkald på det materielle og det ikke-travle liv bliver nemmere at realisere.

3) Give accept

Hvis du vender ryggen til travlhedskulturen, går du på mange måder imod strømmen. Du kommer til at sige nej til muligheder, til ting, der lyder spændende. Det er på mode at sige, at man skal huske at sige fra og sige nej, og det er også fint. Der er mange ting, hvor det giver god mening at takke nej. Det svære opstår, når du accepterer, at du også skal sige nej til det, der frister dig.

Det er ret vigtigt. Hvis du vil sige farvel til travlheden, kan du ikke sige ja til det hele. Så bliver sættekassen fyldt alt for hurtigt op. Overvej, hvad der er det vildt vigtige i dit liv og fokusér på det. Accepter derefter, at der er projekter, du ikke skal forfølge, muligheder du lader passere. Det er det af de fire principper, jeg selv har sværest ved, men jeg mærker også, at det er den eneste vej frem.

4) Give rum til fordybelse

Gå ikke efter det hurtige, gå efter det dybe! Søg de tilstande, både privat og professionelt, hvor du fordyber dig i få, men vigtige ting. Hvor du er koncentreret og fokuseret, og hvor det tager den tid, det tager at finde den bedste løsning eller nå frem til indsigt.

Vi gør alt for meget, ikke mindst i arbejdslivet, hvor vi skøjter i overfladen. Vi kradser lidt i tingene, men vi når ikke til bunds i dem, fordi vi skal skynde os videre til det næste. Der er jo flere møder og opgaver i kalenderen. Men vil vi gøre en positiv forskel for andre og finde de holdbare løsninger, skal vi søge fordybelsen og give den tid og rum. Gør én ting, giv den tid og gør den færdig.

En vej til at sige farvel til travlheden:

Hvis vi skal opsummere, så handler de fire principper med andre ord om at skabe:

  • Et liv, der ikke er fyldt til randen.
  • Et liv, hvor du nøjes med mindre (men får meget igen).
  • Et liv, hvor du accepterer, at du lader muligheder gå din næse forbi.
  • Et liv, hvor du gør færre ting, men hvor du gør dem fuldt og helt.

Det kan tage tid at indarbejde principperne i dit liv. Det er okay. Det handler ikke om at være hurtig. Det handler om at gå en anden vej. Det handler om at sige farvel til travlheden.


Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.