Artiklen som podcast – normalt kun for medlemmerne af Slow Club..

Der er et råd mod stress og uro, der er tusind gange mere udbredt end alle andre råd og tips:

Sluk for din telefon og andre skærme.

Det er et godt råd. Der er masser af forskning, der viser, at vores skærmforbrug er skidt for os. Det giver dårligere søvn, de sociale medier gør os ulykkelige, og livet på skærmene gør os mindre fokuserede, og vi får sværere ved at koncentrere os om det, der i virkeligheden er vigtigt.

Rationelt betragtet er der ingen tvivl. Vi skal slukke for de blå skærme. Meget mere end vi gør i dag.

Der er bare et problem. Det er virkelig, virkelig svært at slukke.

Hvorfor er det svært at slukke?

Når det ikke er ligetil at slukke for vores skærme, er der flere grunde til det. For det første er der de store tech-firmaers algoritmer. Hjemmesider og sociale medier er designede til at gøre os afhængige. Til at klikke videre fra det ene til det andet til det tredje i internettets store kaninhul. Det kræver viljestyrke at komme op af hullet, når vi først er havnet i det.

For det andet lever vi i et gennemdigitaliseret samfund. Danmark er et af de lande i verden, der er længst fremme med den digitale omstilling. Der er MIT-ID, Borger.dk, e-Boks og mange andre offentlige instanser, der kræver, at vi er online og har en skærm i hånden. Det er der åbenlyse fordele ved, men jeg tror ikke, at det gør noget godt for vores skærmafhængighed.

For det tredje er der også mange gode ting ved skærmene. Brugt rigtigt er de ikke bare en kilde til underholdning, men også til ny viden og bedre kommunikation. Selv elsker jeg Wikihow, Blinkist, e-Reolen, Calm og at se kvalitetsserier på Netflix og andre streamingtjenester. De beriger mit liv, og de er en vigtig del af min researchproces til de 52 årlige essays, jeg skriver til Søndagslisten. Dem vil jeg nøde være foruden.

Så spørgsmålet er, hvordan vi finder en balance? Hvordan skiller vi det værdifulde fra det unødvendige? Hvordan deltager vi som borgere i et digitaliseret samfund uden at blive afhængige af skærme med alt, hvad det fører med sig af stress, dårlig søvn og angst?

Hvad jeg selv gør – 4 praktiske strategier

Guderne skal vide, at det ikke er nemt. Jeg ville ønske, at jeg som slow person kunne sige, at jeg har komplet styr på det og aldrig var for meget på mine skærme.

Det er jeg, og jeg har ikke altid styr på det. Men jeg arbejder på det, og jeg har fundet fire strategier, der hjælper mig med at flygte fra mine skærmes blå lys. Dem vil jeg gerne dele med dig i dag,

1) Skriv i hånden

Jeg tror meget på det taktile. At vi så vidt muligt bruger vores hænder i stedet for vores skærme. Jeg prøver så meget som muligt at skrive i hånden, og jeg oplever, det bliver mere gennemtænkt, når jeg ikke sidder ved en skærm med alle dens distraktioner og fristelser.

Således er det min intention at skrive alle de 52 essays til Søndagslisten i 2023 i hånden. Den tekst jeg skriver lige nu, skriver jeg i hånden. Tror du ikke på mig? Så kig på billedet herunder. Der finder du tekstens indledning. Jeg skriver den på en Pukka Project Pad med en Pentel Energel 0,7 mm metaltip, som jeg har i forskellige farver.

2) Så få apps som muligt

Software- og appudviklere er verdensmestre i at opfinde behov, som vi ikke vidste, at vi havde. Den bedste måde at imødegå det på er ved at have så få apps og så lidt software som muligt. Overvej, hvad der er virkelig vigtigt for dig og drop resten.

Selv har jeg ikke apps som LinkedIn, Facebook og Instagram på min telefon. Hvis jeg skal besøge de platforme eller lægge opslag op, så kan jeg kun gøre det fra min PC (der er gammel og købt brugt).

3) Køb et gammeldags vækkeur

De fleste af os har den vane, at vi tager telefonen med ind i soveværelset, fordi vi bruger dens alarmfunktion som vækkeur. Det er smart, men det betyder ofte, at telefonen er det sidste, vi kigger på, inden vi skal sove, og det første vi ser, når vi slår øjnene op om morgenen.

Det er dumt. Gå den analoge vej og brug et old school-vækkeur i stedet. Det skal heller ikke lades op, så du sparer også lidt på strømmen.

4) Gå ud uden din telefon

Den sidste strategi er enkel, men den kræver lidt tilvænning. Når du går ud ad din dør, så lad din telefon blive liggende derhjemme. Vær i stedet opmærksom på de sanseindtryk, der møder dig, når du er ude. Naturens eller byens lys, lyde og lugte. Du ser og suger mere til dig, når du ikke har din telefon med. Du bliver opmærksom på verden omkring dig på en helt anden måde, end hvis du har din skærm i hånden.

Start i det små. Lav en aftale med dig selv om at gå en tur på en halv time, hvor du ikke har din telefon med. På den måde vænner du dig gradvis til skærmfri tid, og så kan du skridt for skridt gøre intervallerne længere.

Det er aldrig 100 %

Vi kan begrænse brugen af skærmene, men de vil fortsat være en del af vores liv. De er en følgesvend i hverdagen i 2023, og det kan vi ikke lave om. Det, vi kan gøre, er at beslutte, hvordan vi vil bruge skærmene, og hvilke vaner vi har med dem. Det kræver træning. Det er svært, men det er ikke umuligt.

Du kan begynde i dag. Måske kan du lige om lidt sætte dig ned og skrive noget i hånden?


Når du er klar til det, så er der to måder, jeg kan hjælpe dig:

Hvis du vil have konkrete værktøjer til et liv, hvor du har tid til det, der er vigtigt for dig, anbefaler jeg, at du starter med et billigt, men godt produkt.

→ Slow Club: En online-vidensbank, hvor du i tekst, lyd og video bid-for-bid lærer alt om Slow living og en rolig hverdag. Vær med i fællesskabet for en krone om dagen (fast pris, ingen bindinger).

→ 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op: En e-bog til dig, der er træt af stress, dårlig ledelse og mistrivsel i arbejdslivet. Få de vigtigste overvejelser og konkrete tips inden du tager springet for kun 30 kroner (tilbuddet gælder til midnat den 2. januar).


Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.