Der er et citat fra forfatteren James Clear, som er virkelig godt.

Det er svært at bygge momentum, hvis du deler din opmærksomhed.

Det har jeg tænkt meget over på det sidste, og James Clear har helt ret. Jo mere vi deler vores fokus mellem forskellige gøremål, projekter og distraktioner, jo vanskeligere bliver det at gøre vores bedste og mest meningsfulde arbejde. Tværtimod bliver vi urolige og stressede.

Selv oplever jeg dilemmaet i mit arbejdsliv. Her har jeg det seneste år delt opmærksomheden mellem undervisning, Søndagslisten, foredrag, forfatterskab, bogføring, en helt ny online-læringsplatform, vedligeholdelse af hjemmeside, ghostwriting, et kommende projekt med slow events og en hel del mere.

Naturligvis er det for meget, og jeg ved, at det er noget, jeg skal arbejde med. For eksempel mærker jeg, at det at jeg deler min opmærksomhed, er gået ud over mit ønske om at skrive en ny bog. Af og til er det som om, at mit hoved er ved at koge over. Det er nemmere at vælge til end at vælge fra. Men måske er jeg ikke den eneste, der har det sådan?

Dilemmaet er der hele tiden

Det her med at dele vores opmærksomhed er ikke kun noget, vi gør i vores arbejdsliv. Vi gør det også i vores privatliv. Vi deler opmærksomheden mellem venner, familie, Netflix-serier, sociale medier, fritidsinteresser, gør-det-selv-projekter, sociale arrangementer, digitale nyheder og 117 andre af de ting, der kendetegner det moderne liv. Konsekvensen er, at vi har for lidt tid, energi og ro i hovedet til det, der er virkelig vigtigt og meningsfuldt. Som James Clear siger, betyder det, at vi aldrig får bygget momentum, der, hvor vi allerhelst vil gøre det, og hvor det kan gøre den største forskel.

Der er en række gængse råd, du kan gå til, når du vil løse dilemmaet, ”gør det, der gør dig glad”, ”følg din passion” og lignende. Det er fint nok, men hvad hvis det, der betaler huslejen, ikke er det, der gør dig glad? Så er det måske mindre nemt?

Der er to pointer, der er vigtige at være opmærksom på. For det første ligger der en superkraft i at lære at fokusere på én ting og så gøre den ting igen og igen. Kan du gøre det over en lang tidshorisont, når du længere, end du tror.

For det andet er det en god strategi at starte, hvor du kan. En bil går ikke fra 100 til 0 kilometer i timen på et sekund. Den skal bremse først. At starte hvor du kan, er det første skridt i retning af fokus og fordybelse og dermed også i retning af at bygge momentum. For mit eget vedkommende er jeg startet med at holde op med at se YouTube-videoer om aftenen og med at bruge tid på at opdatere gamle blogindlæg, som ingen alligevel læser. Det er en begyndelse.

10 tips til at finde fokus og fordybelse

Hvis du gerne vil undgå at dele din opmærksomhed og i stedet begynde at bygge momentum er der her 10 konkrete tips til dig.

1) Prioritér dine opgaver og gøremål

Skriv en liste over alt, hvad du gør – både arbejdsmæssigt og privat. Den bliver sikkert lang. Skriv derefter listen igen, hvor du nu gør den prioriteret, så de vigtigste opgaver står først. Fokusér på de vigtigste opgaver. Start med den allervigtigste og udskyd de mindre vigtige til senere – eller drop dem helt.

2) Vær realistisk med dine mål

Døgnet har kun 24 timer. Måske er det ikke realistisk at nå alt det, du gerne vil? Måske skal du simpelthen sætte færre og mere realistiske mål? Lav eventuel kortsigtede og langsigtede mål og prioritér de vigtigste, så du undgår at sprede din energi for tyndt.

3) Blokér din tid

Nu har du et overblik over dine vigtigste opgaver og dine prioriterede mål. Afsæt nu tid til at du kan arbejde fokuseret og uforstyrret på dem i et afgrænset tidsrum. Sæt definerede tidsblokke af til det, for eksempel to timer ad gangen, og hold dig til en opgave eller et gøremål ad gangen.

4) Minimér de digitale distraktioner

Sæt din telefon på flytilstand eller sluk den helt og sluk for notifikationer på alle dine enheder. Du kan også bruge apps og værktøjer, der blokerer hjemmesider, der distraherer dig. For eksempel bruger jeg lige nu Freedom, så jeg ikke kan gå på nettet, mens jeg skriver denne artikel til dig.

5) Prøv mindfulness

Mindfulness lærer dig at være til stede i nuet, hjælper dig med at fokusere, forbedre din koncentration og reducere distraktioner. Er du begynder så start med denne guide.

6) Lav et distraktionsfrit miljø

Hvis det sted, hvor du skal arbejde eller udføre et privat gøremål, er fuldt af unødige genstande og først skal ryddes op, inden du kan komme i gang, så er det sværere at fokusere.

7) Sig nej

Jep, den her er nemmere sagt end gjort, men den er vigtig. Vær selektiv med de projekter og aktiviteter, du siger ja til, ikke mindst i fritiden. Sig nej til det, der ikke er i overensstemmelse med de prioriteter og mål, du fandt frem til i punkt 1 og 2.

8) Gør én ting ad gangen

Multitasking er en fjende for fokus og fordybelse. Det er en hård og udspekuleret fjende, men det er vigtigt, du slår ham tilbage, hvis du vil bygge momentum. Undgå multitasking ved at fokusere på at fuldføre én opgave ad gangen. Det gør dig ikke bare mere effektiv, men du kommer også nemmere i flow og bliver gladere af det.

9) Hold pause

Der er ingen, der kan arbejde og være i gang hele tiden. Pauser er vigtige, men vi forsømmer for ofte at tage dem. Sørg for at indlægge pauser når du planlægger din dag og din uge og lad det være rigtige pauser, hvor din hjerne får en chance for at hvile og genoplade. En pause, hvor du lader et projekt hvile for i stedet at tjekke din mail og dine beskeder på telefonen, er ikke en egentlig pause.

10) Reflektér over din udvikling

Gør det til en vane at tjekke ind med dig selv – for eksempel hver søndag – og gør en status. Hvordan går det med at prioritere de ting, der er vigtige og meningsfulde for dig? Er du på sporet, eller er der noget, du skal ændre?

Evnen til at fokusere er vigtig i en ufokuseret tid

Vi lever i en tid, som den amerikanske forfatter og blogger Leo Babauta meget rammende har kaldt distraktionens tidsalder. Det er næsten som om, at distraktionerne er blevet en integreret del af vores liv. Det giver meget stress og lidt fordybelse. Lærer du at mestre evnen til fokus og fordybelse, så tilegner du dig en meget vigtig kompetence i vores urolige tid. Dem, der kan fokusere, står ganske enkelt bedre rustet til fremtiden.

Det gælder ikke bare i arbejdslivet. Det gælder i høj grad også i vores personlige liv. Kan du finde fokus og fordybelse, finder du også mindre uro og stress. Til gengæld begynder du at bygge momentum. Du kan starte i dag med de 10 tips herover.


Køb e-bøger i “100 ideer”-serien

Ideer til side-hustle

100 ideer til en side-hustle

Få 100 konkrete og realistiske ideer til at forøge din indtægt uden du skal lave alt i dit liv om. Du får praktiske tips til at skabe en side-forretning, uanset om du er erfaren eller nybegynder. Du vil få inspiration til at starte din egen forretning, tjene penge på at sælge dine talenter eller endda tjene penge mens du sover med passiv indkomst.

Bogen er skrevet af Ole Ditlev Nielsen og Kristine T. Kristiansen, der er podcastvært og Danmarks førende side-hustle ekspert.

100 ideer til simple living

Få 100 konkrete og realistiske ideer til at forøge din indtægt uden du Denne bog giver dig 100 praktiske og inspirerende ideer til, hvordan du kan forenkle din tilværelse og fokusere på det vigtige i livet. Glem alt om komplekse livsstilsændringer, bogen viser dig, hvordan du kan implementere enkle, men effektive ændringer i din hverdag.

Simple living

100 ideer til mikroeventyr

Er du træt af dine daglige rutiner? Vil du gerne opleve noget nyt og spændende? Så er e-bogen 100 ideer til mikroeventyr lige noget for dig.

I bogen får du masser af konkret inspiration til små, men givende eventyr, du kan tage på i din fritid. Uanset om du bor i byen eller på landet, er der masser af muligheder for at opleve noget nyt.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.