Hvordan bliver man lykkelig?
Dette spørgsmål er blevet stillet af millioner af mennesker gennem tusindvis af år, men vi leder stadig efter svaret. Der findes ikke en enkel løsning, og det, der gør mig lykkelig, er ikke nødvendigvis det samme, som gør dig lykkelig. Alligevel kan vi måske finde en bedre vej til mere lykke, hvis vi ser på, hvad videnskaben siger, der skal til, for at vi kan føle større lykke i vores liv.
Derfor får du i dag en vigtig indsigt om lykke baseret på forskning i psykologi, fremlagt i Sonja Lyubomirskys interessante bog The How of Happiness.
50-40-10: Nøglen til at forstå lykke
Vores personlige omstændigheder påvirker vores lykke mindre, end vi tror. Blandt mange interessante oplysninger var den pointe, der fangede min opmærksomhed mest, det, vi kan kalde 50-40-10-fordelingen. Denne model angiver procentfordelingen mellem de tre hovedelementer, der påvirker vores lykke.
Ifølge Lyubomirsky udgøres de 50 % af vores gener. Det betyder, at nogle af os er mere genetisk disponeret for at være lykkelige – blandt andet vist i videnskabelige undersøgelser af enæggede tvillinger, der blev adskilt ved fødslen og fik målt deres lykkeniveau som voksne.
Det er dog kun halvdelen af historien – og heldigvis for det: Dine gener er ikke din skæbne! Det bringer os til de 40 %, der udgøres af dine tanker og din adfærd – de 40 %, vi rent faktisk kan påvirke. Nogle af os har lidt mere at arbejde med end dem, der genetisk har en fordel, men det er bestemt ikke umuligt. Afhængigt af de handlinger, du udfører i hverdagen, og de tanker, du vælger at fokusere på, kan du påvirke dit lykkeniveau i en positiv eller negativ retning.
Senere i artiklen får du konkrete forslag til, hvad forskningen anbefaler, at du kan gøre for at styrke din lykke gennem tanker og adfærd.
Endelig har vi de sidste 10 %: dine personlige omstændigheder. Ifølge forskningen har de langt mindre indflydelse på vores lykke, end vi ofte tror. Vi fokuserer ofte på øjebliksbilleder, store sejre eller katastrofer, men på længere sigt betyder de mindre end vores tanker og adfærd.
Det er en vigtig pointe, fordi den gør op med forestillingen om, at ”hvis bare jeg fik et nyt job, en ny bolig eller en kæreste, ville alting blive meget bedre.” Ifølge Lyubomirsky viser forskningen, at det på længere sigt ikke er det, der gør den store forskel. Et positivt skifte i livsomstændigheder kan give os et løft, men effekten er ofte kortvarig. Vi vænner os hurtigt til nye forhold eller situationer. Derfor går der ikke lang tid, før vi har det, som vi havde det før.
Er det et mønster, du genkender?
Kort sagt: Fokusér på dine tanker og din adfærd, hvis du vil styrke din lykke. Det er de 40 % af de faktorer, der påvirker din lykke, som du faktisk har indflydelse på og kan ændre.
Aktiviteter, der styrker lykke – ifølge forskningen
I The How of Happiness gives en række konkrete bud på, hvad der kan løfte din følelse af lykke. Det er bud, der ikke er baseret på fornemmelser eller ”synsninger”, men som er videnskabeligt underbyggede. Overvej derfor, hvordan du kan justere dine tanker og din adfærd, så du prioriterer at indarbejde disse elementer i dit liv:
- Taknemmelighed.
- Gode gerninger.
- Fysisk aktivitet.
- En religiøs eller spirituel praksis.
- Forbedrede relationer.
- Tilgive andre mennesker.
- Ophold i naturen.
- Værdsættelse af nydelsesfulde øjeblikke.
Du skal naturligvis ikke gøre det hele på én gang, men du kan gennemgå listen, overveje, hvad der passer til dig og din situation lige nu, og derefter give et punkt fra listen mere plads i dit liv. Herfra vil timing, hyppighed, variation og din evne til at holde fast afgøre, hvor effektive aktiviteterne på listen vil være for dig.
Hvis du for eksempel er religiøs, kan du gå i kirke, kapel, moské, tempel eller synagoge et antal gange om ugen. Du kan også praktisere åndelighed ved at læse i et religiøst skrift i 15 minutter hver aften eller lytte til en spirituel podcast. Hvis religion ikke appellerer til dig, så vælg en af de andre aktiviteter, hvor du kombinerer variation og kontinuitet.
Nogle aktiviteter vil appellere til dig, andre vil ikke – og det er helt i orden. Begynd i det små, og byg gradvist videre.
Du kan starte i dag
Jeg blev overrasket, da jeg læste The How of Happiness. Der er stadig ting i den, jeg skal tænke over, og andre pointer, jeg vil vende tilbage til i fremtidige søndagsartikler. Samtidig var det befriende at læse en videnskabeligt funderet bog i stedet for de velmenende og til tider klichéfyldte råd om lykke, som man ofte støder på på Instagram, YouTube og i bestsellerlister med selvhjælpsbøger.
For mig personligt var den vigtigste konklusion, at vi kan påvirke vores lykke gennem konkrete handlinger. Vi kan ikke påvirke alt, men vi kan påvirke meget, og det gør en forskel for vores lykkeniveau. Derfor kan du handle allerede i dag og gøre noget konkret, der bringer følelsen af lykke tættere på.
Hvilken lille ting vil du gøre allerede i dag?
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:
- Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv.
- Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening,
- Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress.
- 100 ideer til ChatGPT som personlig coach.
Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.