For lidt tid siden fik jeg en henvendelse fra en af Søndagslistens trofaste læsere, Jesper Strange Rasmussen. Han planlægger et projekt, der er ret vildt og temmelig fascinerende:

Han vil gå fra Kolding til Istanbul.

Det vil han gøre langsomt, og det er jo en tilgang, der passer godt til Søndagslistens overordnede temaer om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Samtidig var jeg nysgerrig på at høre mere om Jespers tanker, og hvorfor han vil ligefrem vil til Istanbul, når han kunne komme frem på få timer ved at tage et fly. Derfor er denne artikel et interview med Jesper, der gør os lidt klogere på hans projekt. Det kan du også læse mere om på Jespers hjemmeside.

Hvem er Jesper?

Jesper Strange Rasmussen bor i Kolding og har de seneste 15 år arbejdet i pædagogikkens verden, især med voksne inden for autismespektret og psykiatrien. Han beskriver sig selv som nysgerrig og ungdommelig af sind, og i takt med at alderen melder sig, er han også blevet mere opmærksom på sin krops signaler. “Min bevidsthed er begyndt at gå på min krop,” siger han med et glimt i øjet.

Oprindeligt har Jesper en merkantil baggrund og arbejdede i IT-branchen, indtil boblen bristede. Midt i 30’erne skiftede han spor og begyndte at arbejde på et bosted. Senere har han undervist voksne, drevet en coachingvirksomhed og kastet sig over forskellige former for pædagogisk arbejde – altid med en undrende og undersøgende tilgang til mennesker og det liv, vi lever.

Hvordan begyndte længslen efter et langsommere liv?

Efter en periode med egen coachingvirksomhed ramte Jesper en mur. Han brændte ud og lånte en vens primitive hytte i en skov – uden rindende vand og langt fra byens støj. Det blev et vendepunkt. “Jeg lå i skovbunden og skreg til Gud: Hvad er meningen?” fortæller han.

Det var her, han begyndte at stille sig selv det spørgsmål, der stadig leder ham: Hvad er det, der har gjort mig glad? Svaret lå i det pædagogiske arbejde – i nærværet og i det meningsfulde møde med andre mennesker. Et besøg på et bosted i Kolding fik ham til at falde til ro, og han har siden arbejdet i det felt.

I sin søgen efter noget andet solgte Jesper for otte år siden alt, hvad han ejede, og flyttede til Chania på Kreta. Det blev hans første skridt i retning af et enklere og mere nærværende liv.

Hvad handler vandreprojektet om – og hvorfor Istanbul?

“Der er mange lag i det,” siger Jesper, når han skal forklare sit projekt. Han har i flere år haft en underliggende lyst til at gå – helt bogstaveligt – men det er først nu, han handler på den. Ikke som en flugt eller i desperation, men som et bevidst valg midt i livet.

“Jeg begyndte faktisk at gå allerede i september sidste år – bare rundt i mit nærområde – for at mærke, hvad der sker med mig, når jeg går. Min krop og mit sind falder til ro, men jeg er nysgerrig på, hvad der sker, når jeg gør det i fem måneder. Hvilken stilhed opstår der i kroppen og i sjælen?”

For Jesper handler vandringen også om identitet. “Hvem er du så, Jesper?” vil han spørge sig selv undervejs – og han regner med, at svaret måske vil ændre sig undervejs. Det ydre landskab bliver en ramme for den indre rejse.

Hvordan reagerer folk, når du fortæller om dine planer?

“Reaktionerne er meget forskellige,” siger Jesper. “Nogle udbryder: Wow, hvor spændende! Andre spørger forundret: Hvorfor? Kan man det?” Mange har svært ved at forstå, hvorfor man frivilligt bryder med det konforme.

Han oplever, at folk hurtigt begynder at have holdninger til udstyr, ruter og planlægning. “Men jeg øver mig i ikke at købe ind på andres historier – for kun dér kan jeg finde mig selv.”

Hvordan griber du det praktisk an?

Jesper har valgt at sige sin lejlighed op. Det giver både økonomisk frihed og et mentalt rygstød – han skal ikke tilbage til noget bestemt tidspunkt. Vandringen starter midt i august, og han planlægger at tage bussen til Kruså og begynde ved den dansk-tyske grænse.

Han har sat et minimumsmål på 15 kilometer om dagen, men regner med at gå i gennemsnit 25 kilometer. Indtil videre har han planlagt ruten frem til Berlin og bruger appen Komoot som støtte – men han stoler i høj grad også på, at “forsynet” vil guide ham.

Jesper håber at møde mennesker undervejs og høre deres livshistorier. Han vil gerne overnatte privat, men er også åben for hostels, Airbnb eller naturen. “Jeg har en lagenpose med – jeg kan sove i en høstak, hvis det bliver nødvendigt.” Indtil oktober regner han med, at det vil være muligt. Til træning svømmer han og bygger langsomt sin form op.

Hvad håber du at få ud af det – personligt og i et større perspektiv?

“Det er svært at sætte ord på,” siger Jesper. “Måske finder jeg en dyb ro. Måske en ny forbundethed – til naturen, til mennesker og til universet.” Han understreger, at det ikke er en fysisk udfordring, han søger – det er en indre rejse i det ydre rum.

Hvorfor har verden brug for langsomhed?

“Langsomhed er der, hvor vi får tid til at reflektere og træffe de sande beslutninger. Det er dér, vi forstår, hvor vi egentlig er i vores liv.”

Jesper trækker på et billede: “Hvis du altid har quickies, når du aldrig frem til nærvær og intimitet.” For ham handler livet om at være til stede, om at betragte blomsterne i vejkanten og tage en pause, når kroppen beder om det.

“Jeg er en mester i low arousal. Jeg skal ikke skynde mig. Jeg har ikke travlt.”

Hvad vil du sige til andre, der drømmer om noget lignende – måske i mindre skala?

Jesper lægger ikke bare op til at man skal ”gøre det”. Han opfordrer i stedet til, at man begynder med spørgsmålet: Hvad gør dig glad? Og hvordan kan du handle på det?

“Vær nysgerrig. Slip kontrollen lidt. Vær legende. Forestil dig, hvordan dit liv kunne se ud – og tag de første små skridt. Der er en nu må vi se-tilgang i det. Og det er okay.”

3 ting, vi kan lære af Jesper

Jespers historie og planer er fascinerende, og selvom det ikke er for alle at vandre fra Kolding til Istanbul, tror jeg, at vi kan lade os inspirere af Jespers pointer. Jeg tog blandt meget andet dette med mig fra min samtale med ham:

  • Du behøver ikke følge samfundets konventioner, og andres forestillinger om hvad der er ”rigtigt”.
  • Det er grundlæggende sundt at reflektere over, hvad der gør dig glad i din tilværelse.
  • Stilheden skaber et rum for forbindelse – med naturen og med dig selv, både din krop og din sjæl.

Hvis du vil udforske Jespers tanker yderligere, følge med i hans langsomme vandring og måske donere et varmt måltid mad til hans rejse, finder du alle oplysninger på https://jesperstrange.dk/.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:

Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


eReolen Ole Ditlev Nielsen