Forleden fik jeg en bekymret besked fra en af mine venner:
Jeg har lige set på LinkedIn, at en anden i næste uge udgiver en bog, der lyder som næsten det samme, som den bog jeg selv har arbejdet på i lang tid. Jeg kender den anden, og han har virkelig tjek på tingene og mange følgere. Nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, og jeg må opgive mit projekt.
Min ven var knust, fordi han på et socialt medie havde set et opslag om, hvad en anden person gjorde. En person, han ikke kendte personligt, og hvis gøren og laden han absolut ingen indflydelse havde på. Alligevel var det nok til, at han var ved at droppe et projekt, der var langsigtet, meningsfuldt og af høj værdi.
Min ven er ikke den eneste, der oplever noget sådant. Vi gør det alle sammen. Vi lader vores humør, arbejdsiver og i nogle tilfælde vores livsbeslutninger styre af, hvad andre gør, eller hvad vi tror, andre gør og mener. Det er uholdbart.
Jeg talte med min ven om, at han ikke kunne kontrollere, hvad andre skriver eller udgiver af bøger. Han kunne heller ikke styre, hvad andre poster på LinkedIn, Instagram og Facebook. Han havde ingen magt over, hvilken succes – eller billeder af påstået succes – som andre formidler. Det eneste han kunne kontrollere, var:
- Hvordan han reagerede på det, den anden gjorde.
- Holde snuden i sporet og arbejde videre.
Heldigvis gjorde han efter at have sundet sig det sidste. Hvad det første angår, endte han med et sundt udgangspunkt:
At glemme hvad andre gør!
Han indså, at han på ingen måde kunne øve indflydelse på, hvad den anden person sagde, skrev eller foretog sig på sociale medier. Det eneste han kunne gøre, var at holde sig til punkt 2: Arbejde videre med sit eget projekt og stole på sig selv i stedet for at bruge unødige kræfter på at sammenligne sig selv med andre. På den måde fandt han ro og kom videre.
Det er naturligvis lettere sagt end gjort. Den her ”sammenlignitis” ligger dybt i os.
En konsekvens af konkurrencestaten
Det spørgsmål, der melder sig, er, hvorfor er det sådan? Hvorfor holder vi os selv op mod andre i stedet for at hvile i hvem vi er?
En stor del af forklaringen handler ikke om os selv, men om det samfund vi lever i. Vi er en del af en konkurrencestat, hvor vi fra barnsben har lært, at succes er noget, der skal måles, vejes og sammenlignes. Fra skolen, hvor vi bliver bedømt på karakterer, til arbejdsmarkedet, hvor det handler om effektivitet, produktivitet og forfremmelser, er præstationer blevet det altoverskyggende fikspunkt.
Vi bliver opmuntret til at konkurrere – både med hinanden og med os selv. Vi skal være den bedste, hurtigste og mest succesfulde – en kultur, der bliver forstærket af de sociale mediers omfattende tilstedeværelse i vores liv. Vi ser ikke bare, hvad vores nærmeste kollegaer og venner laver; vi bliver eksponeret for tusindvis af mennesker, som præsenterer deres livs højdepunkter. Vi er omringet af billeder af succes, som det er meget, meget svært ikke at måle os selv op imod.
Det skaber en følelse af utilstrækkelighed, fordi der altid er nogen, der tilsyneladende klarer sig bedre. Men i den følelse glemmer vi også, at det kun er toppen af isbjerget, vi ser. Vi ser sjældent de kampe, fejl og usikkerheder, der er gået forud for de polerede billeder og succesfulde opslag, og når vi endelig gør det, er de som regel pakket ind i en fra-fiasko-til-succes-historie, der får os til at føle os endnu længere bagud.
7 ting, du kan gøre for at holde op med at sammenligne dig selv med andre
Det næste spørgsmål er, hvordan vi så slipper af med denne sammenlignitis? Her er 7 konkrete ideer:
- Begræns din tid på sociale medier – Overvej, hvor meget tid du bruger på at scrolle gennem andres liv. Kan du skære drastisk ned på det? Hvis du gør det, mindsker du også behovet for at sammenligne dig selv med andre.
- Fokusér på dine egne mål – Husk, at det er dig, der er hovedpersonen i dit livs fortælling. Brug tid på at reflektere over, hvad der er vigtigt for dig, og sæt dine egne pejlemærker i stedet for at måle dig selv mod andres præstationer.
- Skriv dagbog – Når du skriver dine tanker ned, får du klarhed over, hvor dine følelser kommer fra. Det giver dig et rum til at anerkende dine egne fremskridt og succeser og praktisere taknemmelighed.
- Vær glad for det, du har – Når vi fokuserer på det, vi mangler, glemmer vi ofte, hvad vi allerede har opnået. Lav en liste over ting, du er taknemmelig for i dit liv, og mind dig selv om dem regelmæssigt.
- Øv dig i at fejre andres succes – I stedet for at se andres succes som en trussel, så overvej om du kan fejre dem i stedet. Når vi lærer at glæde os over andres resultater, slipper vi for følelsen af konkurrence.
- Omgiv dig med støttende mennesker – Sørg for at være omgivet af mennesker, der støtter og opmuntrer dig og dine mål, og som hjælper dig med at fokusere på, hvad der er vigtigt for dig.
- Giv dig selv plads til at fejle – Ingen er perfekt, og alle laver fejl. Se dine egne fejl som læring, som en trædesten til nye indsigter og niveauer og husk, at de er en naturlig del af din livsrejse.
STOP sammenlignitis
Jeg har selv døjet med sammenlignitis. Som forfatter kan jeg altid finde nogen, der er dygtigere, mere succesfulde og sælger flere bøger, end jeg selv gør. Men jeg har øvet mig på i stedet at fokusere på det, jeg kan påvirke, og det er at skrive så gode bøger, som jeg overhovedet kan. Det har hjulpet, men jeg øver mig stadig.
Det kræver tid og tålmodighed at holde op med at sammenligne sig selv med andre, men det er heller ikke umuligt. Du er nemlig mere end god nok, som du er. De ting, der gør dig til noget særligt, er ikke de samme som dem, der gør andre mennesker unikke. Du kan noget, ingen andre kan, og det er netop det, der gør dig og din historie til noget hel specielt. Husk at minde dig selv om det.
Lån e-bøger og lydbøger på eReolen
Vidste du, at du kan låne flere af mine bøger som lydbøger eller e-bøger i 30 dage på eReolen? Det gælder disse titler:
- Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv.
- Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening,
- Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress.
- 100 ideer til ChatGPT som personlig coach.
Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.