Hemmeligheden bag slow living

De fleste af os er ikke i tvivl om, hvad vi i virkeligheden gerne vil.

Vi vil gerne have mere tid.

Vi vil gerne leve langsommere.

Vi vil gerne nå frem til en følelse af mere ro og balance i vores liv.

Der er også mange af os, der ønsker at udfolde os kreativt, rejse og få oplevelser sammen med de mennesker, der betyder mest for os. Det kan også være, at vi ønsker at leve i smukke og enkle omgivelser.

Vi kan kalde det ambitioner, forestillinger eller drømme. Det er alt sammen gode ting at sigte efter. Jeg gør det selv.

Problemet er bare, at der ofte er forskel på det, vi vil, og det, vi gør.

Vi tænker, at vi vil leve langsomt, mens det vi gør er at sidde i morgentrafikken og haste afsted til endnu en travl dag på jobbet.

Vi vil gerne rejse – eller bare tage på et mikroeventyr– men det vi gør er at betale for kabel-tv og dyre streamingabonnenter og at ligge på sofaen om aftenen.

Vi gør ikke det, vi siger, vi vil. Det bliver til en ond cirkel. Vi bliver frustrerede over denne forskel i vores liv.

Hvis vi vil realisere det langsomme liv, så er det en cirkel, som vi skal træde ud af. Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det?

Mange veje til et liv med slow living

Vi kan kalde det slow living, simple living, minimalisme eller noget fjerde. Hvad vi kalder det, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at vi lever et liv, der er i tråd med vores ønsker og forestillinger om en rolig tilværelse med tid til det vigtige.

Det er vigtigt at understrege, at der kan være mange veje til et liv med slow living. Det har jeg lige skrevet en bog om. Den udkommer den 5. september, og en af dens centrale pointer er, at uanset om vi hedder Laura, Anne-Katrine eller Ole, så er der ikke én, autoriseret vej til et liv med slow living. Der er Lauras vej og Anne-Katrines vej og Oles vej, og der er først og fremmest din vej.

Når det så er sagt, så er der en hemmelighed, som er en vigtig grundpille, hvis vi vil lykkes med et langsomt, men meningsfuldt liv.

En vigtig, men overset forudsætning for det langsomme liv

Og hvad er så den forudsætning? Hvad er hemmeligheden bag slow living?

Hemmeligheden er accept!

Hvis vi vil leve et liv med slow living, hvor vi har ro på og føler, at vi har tid nok, så er der en masse, som vi får. Vi får mere balance i hverdagen, vi får flere oplevelser, vi får bedre relationer til andre mennesker, fordi vi får tid og kræfter til at være nærværende.

Samtidig er der også noget, som vi mister. Nøglen til at gå fra et hurtigt og stresset liv, ligger i at acceptere, at vi  også mister noget.

Jeg har prøvet det selv. For lidt over fire år siden sagde jeg et fast fuldtidsjob op for i stedet at leve et langsomt liv med tid til at skrive, rejse og hente mine børn tidligt, når de har behov for (det har de tit, især min søn Mikkel). Det var det, jeg fik.

Samtidig mistede jeg også noget. Jeg mistede en fast indtægt. Jeg mistede muligheden for at få den bil, vi på det tidspunkt overvejede at købe. Jeg mistede mit abonnement på Euroman, for det blev nødvendigt at skrue ned.

Det accepterede jeg.

Jeg er med på, at det ikke er for alle, og du behøver heller ikke at sige dit job op for at komme til at leve langsommere. Mindre kan gøre det, men det er af stor betydning, at du accepterer, at hvis du får noget, så er der også noget, du mister.

Gør du først det, så bliver resten meget nemmere.

Vi kan ikke få det hele

Vi lever i en kultur, hvor vi bliver opdraget til, at vi hele tiden skal forsøge at få mere af det hele. Det er uholdbart, og hvis du beslutter dig for et liv med slow living, så er det vigtigt, at du tør tage et opgør med denne tankegang. I virkeligheden er det ret enkelt.

 • Du kan ikke leve et langsomt liv og samtidig have en forventning om at gøre kometkarriere på arbejdsmarkedet.
 • Du kan ikke prioritere at frigøre en masse tid til din familie eller dine egne kreative projekter og samtidig forvente at tjene mange penge.
 • Du kan ikke forvente at have et enkelt og overskueligt hjem, hvis du samtidig fylder det med en masse ting.
 • Du kan ikke forvente at komme på spændende rejser, hvis du bruger dine penge på modetøj, restaurantbesøg og dyr take away-kaffe.

Du kan sikkert selv finde flere eksempler. I bund og grund handler det om, at du kan træffe et valg. Overvej, hvad der er vigtigst for dig, acceptér, at du ikke kan få det hele og træf derefter de valg, der er rigtige for dig.

Når du først gør det, så bliver resten til at gå til. Så vil mange af dine beslutninger føles naturlige. Det er som om, at det hele bliver mere enkelt. Det er rart, når man når dertil, hvor tilværelsen føles enkel. Men for at nå derhen, så skal du først acceptere, at du ikke kan få det hele.

Vil du læse mere om slow living?

Så er bogen Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening lige noget for dig. Det er en bog, der handler om, hvordan du kan slutte dig til en voksende skare af mennesker, der sætter farten ned og vælger at leve et liv med mindre stress og mere mening. Mantraet er, at det ikke handler om at gøre tingene mere, men om at gøre dem bedre.

KØB BOGEN HER

 

Slow living forside

Vil du læse flere artikler som denne?

Tilmeld dig Søndagslisten og få tilsendt mine bedste tekster direkte til din indbakke hver søndag morgen. Artiklerne kredser om slow living, det enkle liv, og om hvordan du i en travl hverdag kan få mere tid til det, der er vigtigt for dig. Du får aldrig mere end en mail om ugen. Den kommer altid på det samme tidspunkt, og du kan afmelde når som helst. Du tilmelder dig her.

Tilmeld dig nu

 

Søndagslisten

 

Læs de seneste artikler

 • Jobs

Jobs, der skal gøres

april 13th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Smøre madpakker. Lufte hunden. Støvsuge. Deltage i et møde med lunken kaffe på kanden. Besvare mails og telefonopkald. Betale regninger. Udfylde et skema elektronisk. Livet er fuldt af jobs, der skal gøres.

 • Ole Ditlev Nielsen

5 strategier om det uperfekte, som min frisør lærte mig

april 8th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden var jeg for første gang i mange måneder en tur til frisøren. Det var jeg glad for, selvom jeg siden har tænkt en del over noget, frisøren sagde, da hun vaskede

 • Ro i hverdagen

Langsomheds-challenge: 7 dage til slow living

marts 31st, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden fik jeg et sjovt spørgsmål: Kan man hurtigt nå frem til et langsomt liv? Jeg er helt med på, at der er mange paradokser på spil her. Hvis vi laver forandringer

 • Overtænke

9 tips der får dig til at holde op med at overtænke

marts 26th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Skal eller skal ikke? For eller imod? Kaste dig ud i det nye projekt eller holde dig til det, du kender? Te eller kaffe? Koge ris eller pasta som tilbehør til aftensmaden?

 • Søvn

5 overraskende pointer om søvn – og hvorfor det er f… vigtigt

marts 19th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Om en uge skifter vi til sommertid. Det betyder selvfølgelig, at vi sætter urene en time frem, og dermed gør natten en time kortere. Det lyder meget uskadeligt, ikke sandt? Tro om

 • Rutiner

Det første og det sidste

marts 10th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I denne uge er jeg stødt på en ide hos den amerikanske forfatter Seth Godin. Det er en idé, der er ret genial. De seneste dage har jeg forsøgt mig med den

Støt på 10er

 

2020-05-10T15:54:02+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

2 Comments

 1. Anita Christensen 21. august 2018 at 7:59 - Reply

  Fantastisk !
  Det kan jeg bruge og bogen må på min ønskeliste ?

  • Ole Ditlev Nielsen 23. august 2018 at 6:27 - Reply

   Dejligt, du kan bruge det :-). Og bogen er lige på trapperne.

   Bedste hilsener,

   Ole

Leave A Comment