Hvis du er som mennesker er flest så har du stillet dig selv spørgsmålet, hvad nu hvis…
- Hvad nu hvis du sagde dit job op?
- Hvad nu hvis du blev vegetar?
- Hvad nu hvis du flyttede til en ny by?
- Hvad nu hvis du ryddede op i dit hjem?
- Hvad nu hvis du vandt i lotto?
- Hvad nu hvis du startede forfra og flyttede til Buenos Aires?
- Hvad nu hvis du kontaktede en gammel ven, som du har mistet kontakten til?
- Hvad nu hvis du brugte halvanden time hver morgen på et projekt som betyder meget for dig?
Hvordan ville dit liv så se ud? Hvordan ville din tilværelse forme sig? Hvor ville du være om tre måneder? Om et år? Om fem år?
Det er en god øvelse, for den udfordrer dig, og får dig til at tænke over livet. Både som det er for dig lige nu, og som det kunne være. Der er nemlig ikke noget, der er givet. Der er ikke kun én måde at leve på.
Hvad nu hvis-øvelsen
For nogle dage siden sad jeg i mit kontorfællesskab på Amager og skulle bruge et par timer på at lave bogføring for 20 Skridt. Indrømmet, jeg synes, at bogføring er kedeligt, og jeg havde svært ved at tage mig sammen til det. Måske var det derfor, mine hænder fandt vej til en kuglepen og en notesbog. I stedet for at bogføre endte jeg med at lave en lille, selvopfundet øvelse, som vi kan kalde for hvad nu hvis-øvelsen.
Det er en meget enkel øvelse. Du kan lave den så snart, du er færdig med at læse denne artikel. Det eneste du skal bruge, er en notesbog og et par kuglepenne, gerne med forskellig farve.
Du slår op på en dobbeltside, så du både har venstre og højre side til rådighed. Du starter i venstre side, og der skriver du en række sætninger, der alle begynder med ordene hvad nu hvis. De sætninger fuldfører du, og du skriver selvfølgelig noget, som du overvejer, tænker på eller drømmer om. Det kan være ting, du gerne vil forandre i dit liv, ting du gerne vil holde op med eller ting, som du overvejer at prøve. Du kan bruge sætningerne i begyndelsen af denne artikel som inspiration.
Sådan ser øvelsen ud
Når du har fyldt venstre side op, så begynder du i højre side. Du tegner en pil fra hver sætning på venstre side over til højre side, hvor du skriver de mulige konsekvenser af de hvad nu hvis-sætninger, du har skrevet, for eksempel:
Venstre side: Hvad nu hvis jeg gik ned i tid på mit arbejde?
Højre side: Så ville jeg få mere tid og ro på i hverdagen, men jeg skal være klar til at spare lidt på husholdningsbudgettet.
På billedet herunder kan du se, hvordan øvelsen så ud i min notesbog. Da nogle af mine overvejelser er private, har jeg sløret billedet, men du kan sagtens se, hvordan øvelsen er bygget op.
Beslutninger på et kvalificeret grundlag
Du er ubetinget den bedste til at svare på dine hvad nu hvis-sætninger, men du kan bruge øvelsen som afsæt for gode samtaler med dem, der står dig nær, om din retning i tilværelsen. Øvelsen åbner nye perspektiver, og den hjælper dig til at træffe bedre beslutninger om, hvilke veje du skal gå i livet.
Med øvelsen kan du tydeligere veje fordele og ulemper op mod hinanden og skelne det væsentlige i din tilværelse fra det uvæsentlige. En sidste pointe er, at den ikke kun hjælper dig til at vælge nye veje til, men også til at vælge muligheder fra. I mit tilfælde førte øvelsen faktisk til, at jeg droppede et projekt, der har rumsteret i mit hoved i lang tid. Det har været en lettelse.
Er du klar? Find en god notesbog, et par kuglepenne og lav hvad nu-hvis øvelsen om et øjeblik. Den vil gøre gode ting for dig.
Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.