Hvor er dit yndlingssted?

Når jeg er ked af det, når tilværelsen er uoverskuelig eller der er udfordringer på et niveau ud over det sædvanlige, er der én ting, jeg gør. Det er ikke noget, der får alle fortrædeligheder til at gå væk på et øjeblik, for der findes ingen magiske tryllestave, men det er en ting, der gør, at jeg har det en lille smule bedre end før.

Jeg tager min cykel. Den er sort, uden gear, og stellet er produceret i Kina i 1970’erne. Så cykler jeg tværs over Amager, til Kastrup Lystbådehavn. Der sætter jeg mig på rækværket eller på en af de store sten på ydersiden af molen og ser ud over vandet. Skibene, der glider forbi. Flyene, der lægger an til landing i Kastrup (for tiden ikke så mange, som der har været). Lysene i Malmø, vinden i mit ansigt.

Jeg konkluderer sjældent noget, når jeg sidder der, kommer ikke frem til dybe indsigter. Men når jeg efter et stykke tid, måske tre kvarter, stiger op på cyklen og sætter kursen mod Ørestad igen, er det som om, at jeg er blevet en smule lettere. Himlen over Amager har fået en lysere farve.

Det er det, molen ved Kastrup Lystbådehavn gør ved mig. Det er mit yndlingssted.

Vigtigheden af et yndlingssted

Kastrup Lystbådehavn og jeg har en lang historie sammen. Da jeg studerede i 1990’erne, boede jeg på Amagerbrogade, og det var lystbådehavnen jeg gik ned til, når der var kærestesorger, overvejelser om rejser til Indien, drømme om at blive forfatter eller slet og ret en trang til blåt hav og frisk luft. I de senere år har det været andre udfordringer, min søns diagnoser, tankerne om livet som selvstændig, overvejelserne ved livet omkring de fyrre. Refleksionerne er andre, men mit yndlingssted giver mig stadig ro og luft.

Måske har du også et yndlingssted? Eller kunne tænke dig at få det?

Der er mange gode grunde til at have et yndlingssted. Her er nogle af dem.

 • Det er et sted, der giver dig ro.
 • Du får et rum til refleksion.
 • Det giver dig en tilknytning til et fysisk sted i en foranderlig og omskiftelig verden.
 • Det giver dig tryghed.
 • Du får noget smukt at se på (og hvad vi forstår ved smukt, er selvfølgelig individuelt. Dit yndlingssted kan sagtens ligge i et industrikvarter).
 • Du får en chance for at binde trådene i dit liv sammen og give dig selv lov til at dyrke melankolien som en smuk følelse.

Et yndlingssted giver dig et nødvendigt helle i en tilværelse, der kan være stressende og svær at overskue. Det giver dig et sted at være tiltrængt langsom i en alt for hurtig tid.

Har du et yndlingssted?

Hvis du svarer ja til dette spørgsmål så tag derhen i dag. Brug det mere. Giv det mere af din tid. Det vil gøre dig godt.

Hvis svaret er nej, så prøv dig frem. Opsøg steder i dit nærområde. Sæt dig på en bænk, betragt omgivelserne, giv det tid. Du vil vide det, når du har fundet dit yndlingssted.

Dit yndlingssted handler om mentalt velvære, men også om at bruge byens og lokalområdets rum på en anden måde. Hvordan du kan gøre det, taler jeg med byrumsekspert Mira M. Cordsen om i denne episode af Slow Clubs podcast. Den er normalt forbeholdt Slow Clubs medlemmer, men den er gjort midlertidigt tilgængelig, så du kan lytte til den her. Det var Mira, der lærte mig udtrykket yndlingssted og dermed fik jeg sat ord på, hvad Kastrup Lystbådehavn egentlig var for mig.

Brug lidt af din dag i dag på dit yndlingssted. Jeg er sikker på, at dagen bliver bedre af det.

PS 1: Det kan du glæde dig til fra 20 Skridt i de kommende måneder

Sommerferien er snart forbi, og dermed er det også tid til nye projekter fra mig og 20 Skridt. Som følge af den stadig alvorlige corona-situation bliver fokus digitalt, og du kan glæde dig til:

 • Et online-forløb og workbook, Vær din egen chef, der åbner 16. august.
 • En ny indspilning og revideret udgave af det gratis webinar ”Go Slow – Sig dit job op og lev langsomt,” som bliver direkte tilgængelig på YouTube, så du kan se det, når det passer dig – uden at skulle tilmelde dig og modtage ekstra mails.
 • En digital udgivelse – som e-bog og lydbog – med ”Søndagslistens bedste.” Jeg arbejder på, at den samlede pakke kommer til at koste dig 20 kroner, hvis du har lyst til at have det mest populære indhold samlet et sted i både lyd og tekst.

Længere ude i horisonten er der flere projekter, en bog om simple living, udgivelser på engelsk og livestreaming om slow living, men nu er jeg ret langsom, så det tør jeg ikke helt sætte dato på.

PS 2: Læs et gratis uddrag af bogen ”Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress”

Bogen, der er udgivet på Dansk Psykologisk Forlag, er en slags håndbog til livet i trædemøllen og giver dig en lang række konkrete ideer til at sænke tempoet og få mere overskud i hverdagen. Ved udgivelsen skrev magasinet Ude & Hjemme om bogen.

“…Sprængfyldt med råd som er lette at følge og indarbejde i hverdagen.”

Charlotte Højlund, Ude & Hjemme.

Du kan læse et gratis, fyldigt uddrag ved at bruge dette link. Har du lyst at købe bogen, koster paperback-versionen 99,95.

Læs med det samme

 

Yndlingssted

 

Læs de seneste artikler

 • Livshistorie

Den utrolige historie om olympiske sølvvindere

marts 2nd, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Forleden stødte jeg på et vildt stykke forskning. Ifølge denne undersøgelse fra universitetet i Utrecht lever mennesker, der har vundet sølv ved de olympiske lege i gennemsnit 2-4 år kortere end dem,

 • inspirerer

7 ting, der inspirerer mig

februar 25th, 2021|0 Comments

Lyt til dagens artikel. Hvis vi vil tabe os, er det ikke ligegyldigt, hvad vi spiser. Spiser vi en pose chips hver aften, er det ikke sandsynligt, at vi har en flad mave, når bikinisæsonen

 • Ineffektive dage

Et forsvar for de ineffektive dage

februar 16th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. Ligesom du sikkert er det, er jeg tilmeldt en hel del nyhedsbreve, Mange af dem er på engelsk, og forleden dumpede der et ind i min indbakke med dette spørgsmål: Do you

 • Kontrollen tilbage

Sådan får du kontrollen tilbage

februar 10th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I en tid hvor COVID-19 sætter sit præg på hverdagen, kommer man hurtigt til at gå med en følelse af at have mistet kontrollen. At man er suget ind i en malstrøm

 • Træt

Vintertræt? 10 enkle strategier, der giver dig energien tilbage

februar 5th, 2021|0 Comments

Lyt til artiklen. I den her artikel får du to ting: Svaret på hvorfor det er okay at være træt.10 enkle strategier, der får dig ud af trætheden og giver dig energien tilbage. Det er

 • Idé

Hemmeligheden om din store idé

januar 28th, 2021|0 Comments

Lyt til denne uges artikel. Har du en stor idé? Noget, du gerne vil realisere? En vigtig ting, som gør en forskel, måske for dig personligt, måske for dine nærmeste. Måske for verden i det

2020-08-01T09:24:25+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment