Ikke-reaktion som en vej til ro i hverdagen

For nylig fik jeg refereret denne historie:

Ude på landet boede der en gammel bonde. En dag løb hans hest væk, og den var ikke til at finde igen. Naboerne kom forbi.

”Hvor er det synd for dig, at din hest er løbet væk, ” sagde naboerne.

”Måske,” svarede bonden.

Dagen efter kom den bortløbne hest tilbage. Med sig havde den tre vildheste, som bondens søn kunne tæmme. Naboerne kom på besøg igen.

”Hvor er du heldig. Nu har du fire heste,” sagde de.

”Måske,” svarede bonden.

Et par dage senere red bondens søn en tur på en af hestene. Han faldt af hesten, kom slemt til skade og lå længe derefter med et brækket ben, der gjorde ham halt. Naboerne kom på sygebesøg.

”Hvor er det synd for dig, at din søn er kommet til skade,” sagde naboerne. ”Nu kan han ikke hjælpe dig i marken.”

”Måske,” svarede bonden.

På den tid kom landet i krig med det store naboland mod syd. Hæren rejste derfor rundt i landet for at hente unge mænd, der skulle kæmpe i krigen. De kom også til bondens hus, men da de så, at bondens søn var kommet til skade, blev sønnen fritaget for militærtjeneste. Endnu engang kom naboerne forbi.

”Hvor er det heldigt, at din søn er blevet fritaget for at deltage i den forfærdelige krig,” sagde naboerne.

”Måske,” svarede bonden.

Vi reagerer og dømmer for meget

Der er naturligvis en pointe i denne historie. Vi kender ikke fremtiden, men vi er så utrolig gode til at bedømme den, bekymre os om den. Vi er enten urealistisk optimistiske eller urealistisk negative om fremtiden. Det første fører hurtigt til skuffelser, det sidste til unødig angst og bekymring. Det koster ro i hverdagen.

I det hele taget bruger vi alt for mange mentale kræfter på at dømme og vurdere. Det gælder i høj grad også de ting, som vi ikke kan påvirke. Vi ved godt, at der er ting og begivenheder, som vi ikke kan påvirke, men alligevel lader vi os følelsesmæssigt overvælde af dem. Vi reagerer, og en travl hverdag bliver præget af små og store op- og nedture. Toget om morgenen er forsinket. Øv. En god arbejdsopgave dumper ind i indbakken. Yes. En kollega siger noget irriterende i frokostpausen. Øv. Der er ryddet op i huset eller lejligheden derhjemme. Yes. Ens datter plager om at få den nyeste iPad. Øv. Vores dage bliver usunde rutsjebaneture, hvis vi hele tiden reagerer. Det koster vores fokus, koncentration og den mentale balance.

At praktisere ikke-reaktion som vej til ro i hverdagen

Bonden i historien gjorde noget andet. Han praktiserede ikke-reaktion. Han lod sig ikke rive med, hverken af øjeblikket eller af udsigterne til en fremtid, som han alligevel ikke kunne påvirke. Han kom til at fremstå som en klippe af ro, en stoiker blandt naboer, der lod sig styre af her-og-nu-følelser. De bedømte også en fremtid, som de ikke havde nogen indflydelse på. De reagerede. De var ikke i balance.

Ved at praktisere ikke-reaktion når livets tildragelser melder sig, får vi et værktøj, der kan give os mere ro. Det gælder både, når det går godt, og når det går mindre godt. Du kan starte allerede i dag. Hvornår kan du lige som bonden sige måske? Eller kan du lade helt være med at sige noget? I stedet blot være til stede? Føle ro i hverdagen? Lade livet komme til dig, som det er. Trække vejret og gå videre?

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Slow Club åbner officielt på fredag, og jeg glæder mig SÅ meget til at slå dørene op

At slå et slag for slow living og hjælpe andre til at få tid til det vigtige, er det, som jeg brænder allermest for. Jeg tror fuldt og fast på, at mere langsomhed kan gøre os roligere, mindre stressede og sætte os i stand til at være mere for andre.

Derfor har jeg skabt Slow Club, som er en slags Netflix for mennesker, der gerne vil leve langsomt. Gennem en slow living-masterclass med video, podcast, et slow-bibliotek, ugentlige Q&A-sessioner og en privat inspirationsgruppe på Facebook lærer jeg Slow Clubs medlemmer alt, hvad jeg ved om slow living. Det er mit håb, at klubben bliver et sted, hvor vi i et fællesskab hjælper hinanden til at sænke tempoet og få tid til det vigtige.

Du får via platformen Teachable adgang til alt materialet, og du bestemmer selv, om du vil bruge din telefon, tablet eller computer.  Slow Club fungerer som en abonnementsordning, der koster 95 kroner om måneden. Du kan tage tingene i dit eget tempo og gå ombord der, hvor det giver mest mening for dig. Der, hvor du er lige nu. Du binder dig ikke til mere end en måned ad gangen, og du kan altid sige dit abonnement op.

Du kan benytte dig af et helt særligt åbningstilbud til Slow Club. Du får 80 % rabat på den første måned. Dermed kan du prøve Slow Club i en måned for blot 19 kroner, og herefter bestemmer du selvfølgelig selv, om du fortsætter abonnementet til normalprisen, eller om du vil sige det op. Abonnementet fortsætter ind til du siger det op, hvilket kan gøres på to minutter. Du skal blot bruge kuponkoden LISTEN og følge fremgangsmåden herunder.

Fremgangsmåde:

  1. Tryk på dette link: https://20-skridt.teachable.com/p/slow-club
  2. Tryk på ”Tilmeld kursus”.
  3. Tryk på ”Brug kupon”.
  4. Skriv 80PROCENT
  5. Udfyld dine oplysninger.

Derefter er du medlem af Slow Club og klar til at begynde din langsomme rejse. Den vil jeg glæde mig helt vildt til at hjælpe dig med. Tilbuddet gælder frem til midnat torsdag den 31. oktober. Er du en af dem, der tilmeldte dig i sidste uge, men ikke fik rabatten, så skriv til mig personligt på odn@20skridt.dk. Så sørger jeg for, at du får rabatten.

Jeg håber, vi ses i Slow Club. Jeg er overbevist om, at verden har brug for mere langsomhed, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for også gennem Slow Club at hjælpe det langsomme liv på vej.

[fusion_button link=”https://20-skridt.teachable.com/p/slow-club” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Prøv Slow Club for 19 kroner[/fusion_button]

 

Slow club

2019-10-28T05:08:08+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment