Inspiration: 7 stykker musik til en slow dag

Lyt til artiklen.

Du kender det. Du sætter et stykke musik på, derhjemme eller i et par høretelefoner mens du sidder i et tog. Alt efter hvad du har valgt, kan musikken gøre dig energifyldt, rolig eller hensætte dig i melankoli. Eller med andre ord:

Musikken påvirker din hjerne.

Det betyder også, at musik kan hjælpe dig. Den kan understøtte eller forstærke et humør eller stemning, du søger, og i bredere forstand hjælpe dig i gang med en livsforandring. Det er nemlig, som en ekspert udtrykker det.

Musik påvirker både det parasympatiske og sympatiske nervesystem og har dermed potentialet til at virke beroligende, men kan også sætte mennesker i en tilstand af øget energi eller decideret stress (ved overstimulation). Musik kan vække kærlighed, smerte, vrede, usikkerhed, angst, afsky, tilgivelse mm. Musik kan give brækfornemmelser, og noget musik kan ramme tilstande i os, som vi (endnu?) ikke rummer ord for.

Margrethe Thormann Rhiger, cand.psych., autoriseret, Specialist i Klinisk Psykologi – Læs artiklen her.

Indrømmet: Selvfølgelig er det ikke så enkelt, at bare fordi du sætter noget musik på, så bliver alting i dit liv meget bedre. Det er ikke gjort med musikken alene, men jeg er overbevist om, at den kan hjælpe dig på vej.

Musikken hjælper også mig og min familie. Bortset fra når jeg opholder mig i naturen, hvor jeg foretrækker at lytte til fuglenes sang og vindens hvisken i træernes blade, så er musik en stor del af mit liv. Til meditation om morgenen, til rengøring derhjemme, men også når vi skal have vores søn Mikkel til at falde i søvn om aftenen (autister har ofte dårlige søvnmønstre og her hjælper søvnmusik fra calm.com os meget).

Ja, jeg hører også musik, når jeg skriver mine artikler til Søndagslisten. Lige nu hører jeg dette stykke musik, og jeg bruger et par gode, relativt billige høretelefoner købt hos T. Hansen. Det hjælper mig til koncentration og fokus, ligesom jeg tror, det vil hjælpe dig til det samme.

7 stykker musik til en slow dag

Musikken bliver dermed en ven, en slags fødselshjælper, der kan hjælpe positive forandringer på vej i dit liv. Det gælder også, hvis du vil leve langsomt. Slow living betyder også rolig sindsstemning og en følelse af balance, også på de mere udfordrende dage. Dem har vi alle sammen ind i mellem.

Herunder får du til inspiration 7 stykker musik, som jeg ofte lytter til, og som bringer mig i en slow stemning. I det følgende har jeg linket til YouTube, hvor du kan finde musikken, men normalt lytter jeg til dem via en musiktjeneste som Telmore Musik eller app’en calm.com. Prøv gerne at søge dem på den musiktjeneste, du bruger til daglig – så risikerer du ikke at ende med at overspringshandle ved at se alt mulig andet på YouTube.

1) Ludwig van Beethoven: Violinkoncert

Det her er formentlig det stykke musik, jeg har hørt flest gange i mit liv. Beethoven komponerede meget, men kun en enkelt violinkoncert, der så til gengæld blev noget af det smukkeste, der findes. Koncerten får mig til at falde til ro, klarer tankerne og giver mig lyst til at skrive noget smukt. Jeg kan rigtig godt lide Deutsche Grammophons indspilning med Herbert von Karajan som dirigent og Anne Sophie Mutter som solist, men den her version er også god.

2) Hollow Coves: When We Were Young

Jeg er muligvis det eneste menneske i Danmark, der lytter til Hollow Coves, men nøj, hvor er jeg glad for det band! De har været min følgesvend på mange cykelture i modvinden på Ørestads Boulevard, og musikken hjælper mig til at få pulsen ned. Jeg elsker sangen When We Were Young, der er fra det ret så fremragende album Moments. Den minder mig om, hvad der er vigtigt og værdifuldt i livet.

3) Bill Evans: Waltz for Debby

Jazz er der delte meninger om, men den rette jazzmusik, helst hvor et klaver fylder meget i lydbilledet, giver mig lyst til at læne mig tilbage, gøre mine dage blå og forsvinde lidt fra hverdagens trakasserier. Når jeg gør det, så lytter jeg til Bill Evans’ klassiske Waltz for Debby.

4) Bruce Springsteen: The Ghost of Tom Joad

Bruce Springsteen er en af mine helte (selvom det irriterer mig, at visse danske politikere er begyndt at tage patent på ham), og han forbindes ofte med de store, brusende stadionkoncerter. De er selvfølgelig fabelagtige, men han har også en stille, akustisk og refleksiv side. På nogle albums går han slow, og han gør det allerbedst på The Ghost of Tom Joad fra 1995. Titlen henviser i øvrigt til hovedpersonen i John Steinbecks klassiske roman Vredens druer, som er oplagt sommerlæsning, hvis du er blevet træt af de sædvanlige krimier.

5) Julien Baker: Over

Æterisk, anderledes og slow på sådan en fascinerende måde. Det er det, der kendetegner Julien Bakers musik og hendes helt særlige stemme. Så sent som i morges lyttede jeg til hendes sang Turn Out the Lights, der er fra det meget roste album af samme navn. Jeg har ret svært ved at forklare det, men det er musik, der på en eller anden måde fortæller mig, at vi ikke alle sammen behøver at gøre det samme, rende rundt i det samme hamsterhjul. Hendes musik minder mig om, at der er andre måder at leve på.

6) Wolfgang Amadeus Mozart: Klaversonater – dem alle sammen

Der går aldrig en uge, hvor jeg ikke lytter til Mozarts klaversonater en gang eller to. Det gør jeg typisk om morgenen, når jeg sidder i køkkenet med et krus kaffe og skriver dagbog. Der er en lethed over Mozarts musik, og i klaversonaterne er der ikke så meget pomp og pragt, men en enkelhed, der støtter godt op om det enkle og langsomme liv. Du kan lytte til dem her.

6) Sigur Rós: Liminal Sleep

Det islandske orkester Sigur Rós er måske ikke det mest tilgængelige, men hvis du giver det chancen, er det noget af den musik, der i allerhøjest grad vil sætte dig i særlige stemninger. En sådan kan være en stemning af ro og balance, inden du skal sove. I så fald findes der ikke mere velegnet musik end Sigur Rós’ serie Liminal Sleep.

7) Jason Isbell: Cover Me Up

Den amerikanske genre country har mange flere ansigter, end vi umiddelbart går og tror. Et af de allerstærkeste er Jason Isbells. Hans sang Cover Me Up er et ærligt mesterværk om at gøre op med fortiden og et alt for stort alkoholforbrug. Den er fra albummet Southeastern fra 2013, som er en af mine absolutte yndlingsplader. Den bringer mig ikke alene ro, men den gør mig opmærksom på de fortællinger, vi skaber om os selv og vigtigheden af at være ærlig – ikke bare over for andre, men også over for sig selv. Denne ærlighed og autenticitet er for mig en vigtig del af det langsomme liv.

Slow musik til en slow dag

Værsågod! Det var syv stykker musik, som jeg håber, kan hjælpe dig til at gøre din dag til en slow dag. Og ja, jeg er med på, at smag og behag er forskellig, og det er meget muligt, at du ikke kan døje de syv forslag. Det er fair nok. Se forslagene som et startpunkt, lidt inspiration der giver dig lyst til at eksperimentere med musik som en vej til andre sindsstemninger, langsomhed og positive forandringer i det hele taget.

Tænker, du at jeg har glemt noget? Er der langsom musik, der mangler på listen? Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar med dit forslag til langsom musik i webversionen af denne artikel.

Rigtig god dag og god lyttelyst.


Kreativ konference: Den gode opdragelse og familieliv i sneglefart

Lørdag den 2. oktober holder jeg på Musicon i Roskilde foredraget ”Familieliv i sneglefart.” Det er en del af en større temadag med foredrag, debatter, musik og underholdning for børn og voksne under temaet Jagten på den gode opdragelse. Andre oplægsholdere er blandt andet Svend Brinkmann og Laura Vilsgaard, mens blandt andre Onkel Reje og Katinka går på scenen.

Er du interesseret i arrangementet (jeg er ikke arrangør, men blot en af flere oplægsholdere), kan du finde alle informationer og købe billetter her. Jeg tror, det bliver en sjov, spændende og anderledes dag, som jeg glæder mig meget til.


Læs eller lyt til de seneste artikler

 • Spørgsmål

7 spørgsmål, der kan forandre dit liv

oktober 12th, 2021|0 Comments

Der er mange råd derude, når du ønsker en ny retning i tilværelsen. Fra morgenskrivning over eftermiddagsløbeture til aftenmeditation kan du finde tusindvis af tips. Du kan få input om alt fra privatøkonomi til kostforandringer

 • Mindre materialistisk

7 veje til et mindre materialistisk liv

oktober 4th, 2021|0 Comments

Hånden på hjertet: Hvor meget har du egentlig brug for? Når det kommer til stykket? Hvad har du behov for, for at kunne klare dig og trives, og hvad er unødvendigt fyld i din tilværelse?

 • Farvel til travlheden

Farvel til travlheden – 4 principper for et ikke-travlt liv

september 29th, 2021|0 Comments

Forleden faldt jeg over dette citat fra den zenbuddhistiske munk og forfatter Haemin Sunim i bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned: Verden har aldrig klaget over, hvor travlt den

 • Mikroeventyr

Dit første (eller næste) mikroeventyr venter på dig

september 25th, 2021|0 Comments

Måske tænker du, at det at tage på et eventyr, kræver en masse tid, penge og planlægning? Det kan det selvfølgelig gøre, men det behøver det ikke. Der er nemlig en anden form for eventyr,

 • 15 timers arbejdsuge

Rutger Bregman og 15 timers arbejdsuge

september 16th, 2021|0 Comments

Den mest inspirerende bog jeg har læst i lang tid, er hollænderen Rutger Bregmans Utopia for realister. Da bogen udkom, fik den en masse opmærksomhed, og Bregman har både sine tilhængere og heftige kritikere. Det

 • Kreativitet

Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

september 6th, 2021|0 Comments

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel


Foto: Emilie Haut.
Musik i lydversion: Rustic Ballad by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com.Music promoted by https://www.free-stock-music.com. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

2021-07-01T13:24:43+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

2 Comments

 1. Lotte 27. juni 2021 at 8:40 - Reply

  Fin artikel, jeg skal helt sikkert lytte nogle nogle af dine forslag. Jeg vil anbefale Nanci Griffiths version af “Speed of the Sound of Loneliness”.

  • Ole Ditlev Nielsen 27. juni 2021 at 10:40 - Reply

   Tusind tak for et godt forslag – den vil jeg helt sikkert prøve at lytte til :-).

Leave A Comment