Smøre madpakker. Lufte hunden. Støvsuge. Deltage i et møde med lunken kaffe på kanden. Besvare mails og telefonopkald. Betale regninger. Udfylde et skema elektronisk.

Livet er fuldt af jobs, der skal gøres.

Vores dage starter ofte med en to-do-liste. Måske er der en manual på jobbet, eller et skema, hvorefter dagen og dens opgaver er inddelt. På mange måder er det sådan, vi har valgt at organisere tilværelsen, privat så vel som professionelt.

De forskellige jobs bliver udført. Det er noget, vi kan måle. Vi kan sige, at vi har klaret de jobs, der står på skemaet. Måske kan vi endda sætte resultatet ind i et regneark og måle vores produktivitet. Vi elsker følelsen af at krydse af og strege ud på en to-do-liste. Chefen kan også godt lide det. Politikerne synes, det er topfint. Regnedrengene i Finansministeriet og Økonomistyrelsen elsker det.

Samtidig er der noget, vi ikke gør så tit. Vi spørger sjældent, hvilke jobs vi skal udføre. Hvad, vi skal skrive på to-do-listen. Vi overvejer ikke altid, hvorfor vi udfører de jobs, vi gør.

Det tror jeg vi skal gøre meget, meget mere.

Om vigtigheden af at se det hele lidt fra oven

Det er som om, at to-do-listerne og skemaerne med de små og store jobs, nærmest er en naturlov. De kommer helt af sig selv, og vi går i gang med at udføre dem uden rigtig at tænke over dem. Vi har vores rytme og en kultur, der fra en tidlig alder har lært os, at det er sådan, vi gør.

Men hvad nu, hvis vi tog et skridt tilbage?

Hvad, hvis vi bevægede os lidt op i luften og så på det hele lidt fra oven? Hvis vi nu spurgte os selv om de jobs, vi udfører hver eneste dag, fører os i den retning, vi i virkeligheden ønsker? Får de os et bedre sted hen, eller er det blot jobs, vi udfører, fordi de udfylder den tid, vi har til rådighed? Fordi vi kan klappe os elv på skulderen over endnu et udfyldt punkt på to-do-listen? Fordi de er blevet en vane, vi gør pr. automatik?

Det er en overvejelse, vi kan gøre på alle planer. I vores personlige liv, på vores arbejdsplads, men også i det samfundsfællesskab, som vi alle sammen er en del af. Er de små og store jobs, vi udfører noget, der fører vores samfund et bedre sted hen?

Svaret er ikke entydigt. I nogle tilfælde vil svaret være ja, i andre et måske og i andre igen måske et nej. Måske er der jobs, der i virkeligheden ikke bringer hverken os selv eller samfundet som helhed i en bedre retning?

En øvelse, du kan lave i dag

Lad os lave en lille leg. Lad os forestille os, at du på et eller flere områder af tilværelsen godt kunne tænke dig at være et andet sted om 100 dage. Så kan du stille dig selv dette spørgsmål:

Hvis jeg vil være et andet sted om 100 dage, hvad skal så ændres på min to-do-liste i dag?

I morgen? Og de resterende 98 dage? Og hvordan kan du gøre det på en måde, så du nyder rejsen undervejs? Så det – med respekt for at rejsen kan indeholde hårdt arbejde – ikke kun bliver et spørgsmål om at nå et mål, der kan krydses af på en to-do-liste?

Prøv herefter at gøre øvelsen mere konkret:

Sæt dig ned. Tag et godt krus te, en kuglepen, noget papir eller en notesbog. Skriv alle de jobs ned, du skal gøre i den kommende uge. Både de praktiske derhjemme, på arbejdet, og hvad du ellers gør.

Overvej dernæst, hvilken retning du gerne vil gå i dit liv. Skriv ned, hvor du ønsker at være om 100 dage.

Kig så på din liste igen. Hvor mange af de jobs, der skal gøres, som du har skrevet ned, fører dig i den retning, du ønsker? Prøv at strege dem ud, som ikke gør det, eller som ikke er absolut livsnødvendige.

Hvad står tilbage?

Er der et misforhold mellem de jobs, du skal gøre, og den retning du gerne vil bevæge dig i? Det er meget ofte tilfældet, og i så fald er det tid til at vælge nogle andre jobs. Overvej, hvad du kan gøre i stedet. Gør det så konkret og lavpraktisk som muligt. Split det op i bidder og gør en smule ad gangen. Lad dig inspirere af tankegangen om mikrovaner.

Vælg derefter en ting i den kommende uge, som ikke er et job, du normalt udfører. Gør noget andet. Bliv ved og gør det også når, der er 99, 98 og 97 dage tilbage.

Overvej, de små og store jobs, du udfører. Gør flere af de ting, der fører dig i den retning, du i virkeligheden ønsker, og færre af dem du ikke ønsker.

Det er ikke nødvendigvis en nem øvelse, men det er noget af det mest meningsfulde, du kan gøre. Potentialet for at finde en anden og bedre retning er enormt, men det kræver, at du tør se det hele lidt fra oven og stille de svære spørgsmål til de jobs, du udfører. Held og lykke med det.


Foto: Emilie Haut.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.