I den ret fantastiske podcastserie The Long Time Academy stødte jeg på et udtryk, som jeg for tiden tænker en del over:

Katedraltænkning.

Katedraltænkning refererer til opførelsen af middelalderens store katedraler. De var enorme projekter, der tog flere århundreder at opføre. Det betyder, at de mennesker, der indledte arbejdet på dem, fra de ansvarlige bygmestre til de arbejdere, der slæbte sten frem til byggepladsen, aldrig kom til at se det færdige resultat. De døde længe inden, katedralerne blev gjort færdige. De arbejdede hårdt på et værk til en fremtid, som de ikke ville blive en del af. De skabte bygningsværker til andre generationer end deres egen, de skabte dem til fremtidens generationer.

I dag er vi et andet sted. I dag er vi optaget af det kortsigtede, af her-og-nu-projektet, der giver et hurtigt resultat eller anerkendelse, men som på lang sigt ikke gør verden til et bedre sted, tværtimod.

Nuets tyranni

Et andet udtryk, der bliver talt om i The Long Time Academy, er nuets tyranni. Der er meget godt at sige om at være nærværende og til stede i nuet, men i et større perspektiv, er det et problem, hvis korttidstænkningen altid vinder over langtidstænkningen. Vi ser det i det politiske liv, hvor en valgcyklus på fire år eller mindre får mange politikere til at prioritere kortsigtede vælgergevinster over langsigtet udvikling. På samme måde lever vi i et forbrugersamfund, hvor store virksomheder har stærke kapitalinteresser i at sælge hurtige varer med kort levetid, ligesom de sociale medier er én lang jagt på hurtig synlighed.

Det spørgsmål, vi må stille, er, om al denne fokus på her-og-nu er gavnlig på lang sigt? Det gælder både i vores personlige livsrejse, for virksomheder der kortsigtet skal tilfredsstille aktionærerne, eller i vores globale fællesskab, hvor jagten på resultater her og nu skader klima, social stabilitet og biodiversitet.

Der er med andre ord brug for mere katedraltænkning og mindre nuets tyranni.

Sådan implementerer du katedraltænkning i dit liv

De fleste ser både behov og mening i at skifte det hurtige ud med langtidstænkning, men det svære opstår, når vi spørger, hvordan vi skal gøre det. Katedraltænkning kan føles abstrakt, men her får du 7 konkrete forslag til, hvordan du kan praktisere det, både i dit personlige liv og i de større sammenhænge.

1) Dyrk de langsigtede vaner og rutiner

Investér din tid i at bygge daglige vaner, der over tid styrker din fysiske sundhed, din følelsesmæssige balance og dit mentale helbred. Det kan være i form af daglig meditation, fysisk aktivitet eller taknemmelighedsskrivning. Du kommer måske først til at se resultaterne flere år senere, men så har du også en styrke, der sætter dig i stand til at overvinde fremtidens udfordringer.

2) Lær nye kompetencer – også hvis det tager tid

Når du skal lære nye færdigheder, kan det føles uoverskueligt, men hvis du lægger kræfter i at tilegne dig kompetencer, der har en langsigtet effekt, kan det gøre en positiv forskel for din fremtid. Det kan være at lære et nyt sprog, spille et instrument eller at mestre kunstig intelligens. Måske føles det i starten som små og ubetydelige skridt, men du kommer til at bygge en værdifuld ressource til din fremtid.

3) Byg bånd med traditioner og værdier

Skab ritualer og traditioner, der kan leve videre i din familie gennem generationer. Det kan være en årligt tilbagevendende begivenhed, særlige måder at markere højtider eller familiære mindedage på eller at organisere en dag en gang om året, hvor I hjælper familiens ældste.

4) Bliv mentor

Du har så meget viden og erfaring, og du kan – uanset alder – give det, du har lært af livet videre til andre. Brug derfor din viden inden for dit felt til at guide dem, der kommer efter dig. Måske kommer du ikke til at se alle resultaterne af din indsats, men du planter frø, der vil vokse til noget større.

5) Skab noget, der overlever dig selv

Prøv at sætte tid af til at arbejde på projekter eller ideer, der har værdi for andre, længe efter du er blevet færdig med dem. Måske kan du lave en bog, en podcast, undervisningsmateriale eller udvikle metoder, der gør andres liv nemmere. Lær fra dig! Det behøver ikke være offentligt. Du kan gøre det i private rammer til dine nærmeste, på dit arbejde eller i det format, der passer dig bedst.

6) Arbejd bevidst med bæredygtighed

Overvej om du gennem dine handlinger i hverdagen kan træffe beslutninger, der gavner fremtidige generationer. Tænk langsigtet når du køber ind, vælger materialer til dit hjem, tager beslutninger om samarbejdspartnere eller lægger strategier for fremtiden. Hvilken klode ønsker du at efterlade til dem, der kommer efter dig?

7) Plant frø til fremtiden

Denne kan du forstå både bogstaveligt og metaforisk. Kan du deltage eller støtte et projekt om at plante træer? Kan du støtte forskning, der måske først får betydning om mange år? Kan du engagere dig i politiske initiativer, der prioriterer langtidstænkning over kortsigtede initiativer? Eller kan du blot gå ud i en have, så frø og lade noget smukt og langvarigt vokse frem?

Begynd at bygge din katedral i dag

Der er ikke nogen af de 7 forslag herover, der betyder, at dit liv eller verden i det hele taget, ser anderledes ud i morgen tidlig. Men begynder du at bygge, og tænker du langsigtet, så kommer du til at gøre en positiv forskel over tid. På den måde fordrer katedraltænkningen tålmodighed. Det er ikke altid det, vi har mest af, men tålmodigheden er vigtig at have med os.

Du kan tage dit første skridt i dag. Når du gør det, praktiserer du et sidste udtryk fra The Long Time Academy, som jeg gerne vil dele med dig. Det er ordet generationssolidaritet.

Når du udfolder katedraltænkning, er du solidarisk med fremtidige generationer. Du skaber et bånd, der er stærkt, og som gør en forskel. Det er måske en tanke værd?


Fokus og fordybelse

Efterlad et spor til kommende generationer: Skriv en bog og spar 25 %

En meget konkret måde at udøve katedraltænkning på er, hvis du sætter dig ned og skriver en bog. På den måde efterlader du et vigtigt og varigt spor til kommende generationer. For at fejre katedraltænkning er der et særligt tilbud til dig, der læser denne artikel.

Du kan således spare 25 %, hvis du bruger rabatkoden GENERATION. Så snart du har tilmeldt dig og gennemført din betaling, får du adgang til mit online-læringsunivers, hvor materialet ligger klar til dig. Du har adgang 24 timer i døgnet, 365 dage om året, på alle dine enheder. Du finder Skriv din livshistorie her og Skriv en fagbog her.