Kreativitet: Sådan stimulerer du din kreative muskel

Kreativitet

I dag vil jeg slå et slag for kreativiteten. Ikke fordi vi alle sammen skal være billedkunstnere, filmklippere eller poeter, men fordi der sker gode ting, når vi udfolder os kreativt. Det kan for eksempel være.

 • Vi bliver bedre til at få ideer.
 • Vi skaber noget, der er smukt og værdifuldt for andre.
 • Vi bliver bedre til at løse problemer.
 • Vi har det sjovt.
 • Vi kommer i en tilstand af flow, hvor vi er så optagede af det, vi gør, at vi glemmer tiden.
 • Vi bliver mindre stressede.
 • Vi får en følelse af frihed.
 • Vi bruger vores tid på andet end meningsløse indkøb og sparer derved penge.
 • Vi ser muligheder, hvor vi før så begrænsninger.
 • Vi bliver dygtigere.
 • Vi bliver klogere på os selv.

Hvis jeg var en leder, der skulle ansætte en medarbejder, ville jeg da virkelig gerne have en person, der var i stand til at få ideer, løse problemer, arbejde i flow og blive dygtigere. Måske er kreativiteten ikke så tosset?

Udfordringen ved kreativitet i 2021

Desværre er det som om, at vores kreative muskel er blevet slap. Vi har den som børn, men efterhånden som vi træder ind i voksenlivet med dets Excel-ark, huslejebetalinger og feeds på sociale medier, er det som om, at den kreative muskel er blevet utrænet. Vi passer ikke på den, og vi udvikler den ikke.

Måske er det ikke så underligt. Det kan godt være, at vi beundrer kreative personers arbejde, men fra politisk hold har der, mildt sagt, ikke været megen positiv fokus på de kreative erhverv eller på de kreative fag i skolen. Det er som om, at kreativiteten bliver set som en ekstravagance, noget vi kan gøre efter de vigtige ting, som at smøre leverpostejmadder eller sidde til endnu et endeløst strategimøde på jobbet.

Det er et tab, for den enkelte, men også for vores fællesskab. Alle de gode ting i punktopstillingen herover kommer ikke til ske.

Mere kreativitet: Sådan træner du din kreative muskel

Det gode er, at det er noget, vi kan gøre noget ved. Vi kan alle sammen træne vores kreative muskel. Her er en række ideer, der hjælper dig til at få din kreativitet tilbage.

Lav en tegning hver dag i 30 dage

Det handler ikke om at være dygtig til at tegne, men om at få dine kreative safter til at flyde. En god, lille challenge er at bruge 10 minutter hver dag på at tegne din yndlings-et-eller-andet. Det kan være dit yndlingskaffekrus, din yndlingsperson, dit yndlingstræ, din yndlingsbog og så videre.

Tag på en kunstner-date en gang om ugen

Nej, ikke en fysisk date med en fysisk kunstner (selvom det helt sikkert også kunne være spændende). Men tag to timer en gang om ugen, hvor du laver en kunstner-date. Du kan gå på museum, fordybe dig i en bog, gå i biografen alene, besøge en dyrehandel eller noget helt femte. Det skal bare være to timer, der efterfølgende giver dig lyst til kreativ udfoldelse

Lær at tage sketchnotes

For tiden er jeg bidt af sketchnotes. Det er en måde at tage notater på, hvor du samler dine notater, viden, ideer og tanker i en kombination af tekst, tegninger og grafiske symboler. Du kan lave det både i hånden eller digitalt, men jeg anbefaler, at du gør det i hånden. Selv har jeg endnu meget at lære, men herunder kan du se mit forsøg på en sketchnote, der beskriver rejsen til et langsomt liv.

Slow living

Sig farvel til din indre kritiker

Noget af det, der holder os tilbage fra kreativ udfoldelse er, at vi bliver meget selvkritiske. Vi synes ikke, at det, vi laver, er flot nok, smukt nok eller spændende nok. Drop det og send din indre kritiker på en tidsubestemt orlov. Husk, det i højere grad handler om processen og den meningsfulde aktivitet og ikke om, at du skal vise en hel masse frem.

Gå til klassikerne

Find inspiration i de største klassikere inden for en given genre. Læs en roman af Dostojevski, se en film instrueret af Orson Welles eller lyt til Beach Boys’ uomgængelige album Pet Sounds.

Tag et kursus – aftenskole eller online

Lær at skrive noveller, restaurere møbler eller male akvareller – find det, du har allermest lyst til og meld dig til det. Tjek udbuddet på din lokale aftenskole eller gå ombord i et af de mange gode kurser, du kan finde online.

Gå til en koncert eller et teaterstykke

Der er en helt særlig magi i at se rigtige mennesker på en rigtig scene stå og udfolde sig kreativt. Det inspirerer dig og giver dig lyst til kreativ udfoldelse. Når jeg kommer hjem fra et teaterstykke eller en koncert, sætter jeg mig altid ved spisebordet og skriver digte. Det gør jeg ikke, når jeg har set to afsnit af en serie på Netflix.

Flyt om derhjemme

Bryd vanerne og nyindret et værelse i dit hjem så det giver dig lyst til at være kreativ. Skil dig af med det gamle, giv væggene friske farver og indret dig enkelt og omgiv dig med de ting, der inspirerer dig. Det behøver ikke at være hele din bolig, men har du et kreativitetsrum, kan der ske underværker. Det vil give dig lyst til kreativitet.

Vær turist i din egen by

Se på dit lokalområde med nye øjne og brug en dag på at gå på opdagelse i din egen by. Se seværdighederne og tag dig god tid. Tag billeder og lav en lille scrapbog hvor du samler de vigtigste minder, fotos og tanker fra din dag som turist i det miljø, du troede, du kendte så godt.

Lav en tidskapsel

En tidskapsel er en æske, du pakker med ting, der siger noget om vores tid og om dit liv. Så pakker du den godt ind og graver den ned på et hemmeligt sted. Skriv et lille brev som du lægger i kapslen som din hilsen til eftertiden. Og hvem ved? Måske bliver din kapsel først fundet om hundredvis af år?

Skriv dagbog

Den enkleste, men allerbedste, kreative handling. Skriv nogle få linjer hver morgen eller hver aften. Så har du allerede skabt en kreativ rytme.

Mindst en kreativ handling om ugen

Dette er blot et lille udvalg af et vælg af ideer, du kan bruge til at opleve kreativitet i din hverdag. De vil gradvist stimulere din kreative muskel, så den igen bliver stærk. Vælg et af disse tips herover og lov dig selv, at du mindst en gang om ugen sætter tid af til at være kreativ. Ikke fordi det nødvendigvis skal føre til noget eller give et resultat, men fordi aktiviteten er meningsfuld i sig selv. Du kan begynde i dag.


Køb Vær din egen chef og få et signeret eksemplar af bogen Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Kaster du dig ud i kreativitet, sætter det en positiv spiral i gang. Du får nye ideer og lyst til at gå nye veje. En af de veje kan være at blive din egen chef. Så kan du få et frit, fleksibelt og kreativt arbejdsliv.

I så fald er Vær din egen chef lige noget for dig. Det er et online-forløb, hvor du med mig som guide, bliver taget i hånden hele vejen fra den første idé til et sted, hvor du er blevet din egen chef og lever af det. Du bliver måske ikke millionær, men du gør det på en måde, hvor du kan sove trygt om natten.

Du får et trin-for-trin videokursus, en workbook, et tech-bibliotek og mulighed for sparring med de mere end 50 andre kursister. Du får materialet med det samme, og du har adgang til det 24 timer i døgnet, 365 dage om året, ligesom du kan downloade det hele på din foretrukne enhed.

Køber du i dag sender jeg dig som en særlig velkomstgave et signeret eksemplar af den anmelderroste bog Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv. Du modtager bogen med posten, og tilbuddet gælder frem til midnat mandag den 13. september 2021. Du tilmelder dig Vær din egen chef her.


Læs de seneste artikler

 • Tanker om livet

7 tanker om livet

december 1st, 2021|0 Comments

Forleden cyklede jeg hjem efter et besøg hos min 88-årige far, der bor i Dragør. Det var tidlig aften og mørkt. Regnen stod lige ind i mit ansigt, og vinden var gået i nord. Jeg

 • Kreativ rytme

Podcast: Kreativ rytme

november 24th, 2021|0 Comments

Noget af det vigtigste, når du skal gennemføre et større skriveprojekt – eller hvilket som helst stykke kreativt arbejde – er at finde en god rytme. Kunsten er ikke at være inspireret den enkelte dag,

 • Simple living

Derfor skal du gøre som Brad Pitt og Winston Churchill

november 23rd, 2021|0 Comments

Historien om den britiske premierminister Winston Churchill er ret utrolig. Hans politiske karriere var imponerende. Han sad i det engelske parlament i mere end seks årtier, var forsvarsminister og premierminister. Det sidste var han under

 • Stilstand

Om kaffe, stilstand og at give tingene tid

november 18th, 2021|0 Comments

Det var forleden morgen, for fire dage siden. Jeg sad ved mit skrivebord, gennemblødt efter en cykeltur gennem novemberregn og morgenmørke. Min søn Mikkel havde været vågen en stor del af natten, dårlig søvn er

 • Positive distraktioner

10 positive distraktioner

november 11th, 2021|0 Comments

Du har garanteret hørt det mange gange: Du skal bruge din tid effektivt.Du skal være produktiv og skabe resultater.Du skal undgå distraktioner. Men er distraktioner altid dårlige? Kan de snarere være gode? Nødvendige, små fartbump

 • Stilheden

Et forsvar for stilheden

november 4th, 2021|0 Comments

Pico Iyer, der blandt meget andet har skrevet bogen The Art of Stillness – Adventures in Going Nowhere, peger på nogle paradokser i vores tid. I de næste 24 timer modtager du mere information, end

2021-09-14T11:10:41+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment