Lad være med at følge opskriften

For nogen tid siden stødte jeg på et smart, digitalt værktøj. Det var en overskriftsgenerator, hvor jeg kunne indtaste forslag til overskrifter på artikler, jeg havde skrevet. Så gav generatoren den foreslåede overskrift en procentscore fra 0 til 100, jo højere score, jo bedre og bedre og mere effektiv overskrift.

Det var smart! Som forfatter vil man gerne have, at folk læser det, man skriver, og en god overskrift betyder noget for folks lyst til at læse videre eller lyst til at åbne en e-mail. Derfor brugte jeg et par timer på at teste forskellige ideer til en overskrift til denne artikel, og jeg valgte naturligvis den overskrift, som den smarte generator gav den højeste score. Det var uden tvivl opskriften på succes.

Resultatet?

Det blev den mindst læste artikel på min blog i mere end et år. Den mindst åbnede mail (mål i procent i forhold til modtagerantallet) nogensinde. Fiasko!

Et princip, vi kan lære af

Det var et enkeltstående tilfælde, og naturligvis skal man gøre flere forsøg, før man kan konkludere noget definitivt om den digitale overskriftsgenerator, men det var alligevel en tankevækkende oplevelse. Den afspejler nemlig et generelt princip.

Vi vil så gerne have hurtige løsninger. Vi ønsker at få det hele serveret, så udfordringerne og det svære går væk med et snuptag. Vi leder efter den hurtige genvej, tager den, hvis vi kan få den. Vi gør det, selvom vi inderst inde ved, at det er bedre for vores krop og sjæl at gå hele vejen. Skridt for skridt, med de bjerge og dale, der måtte komme undervejs. I sidste ende fører det os et bedre sted hen.

Inspiration er godt, men…

Det er altid godt at lære nyt, få inspiration og viden. Vi bliver klogere af det, får beriget vores liv. Derfor skal vi altid søge inspirationen, fordybelsen. Hvad vi derimod ikke skal falde for, er forestillingen om de nemme løsninger, reklamernes løfter om quick fixes og lykke – eller strålende overskrifter, der med et snuptag løfter læsertallet.

Det er et princip, du kan tage til dig. Læs, lyt, lær og lev. Find din mentor, din yndlingsbog, den podcast du allerbedst kan lide. Tag det til dig. Lad det udvide dit felt af viden, kompetencer og ideer.

Derfra: Find din egen stemme, vælg din egen vej. Se ikke den inspiration du får som en madopskrift, der skal føles til punkt og prikke, ikke en GPS, der fortæller dig, præcis hvilken rute, du skal følge. På den måde finder du frem til noget unikt, noget, der er dig, men som samtidig hviler på lærdom og viden fra dem, der er gået forud, ad andre stier. Dette princip kan du læse mere om i denne lille, fine bog af Austin Kleon. Den hjælper dig til inspiration, men også til at finde din egen stemme, uden snuptagsløsninger.

Glemme opskriften – lytte til Hemingway

Princippet gælder selvfølgelig også det, jeg skriver. Uanset, om det handler om slow living, det frie arbejdsliv, undervisning eller skrivecoaching, så brug mit arbejde som inspiration, som et baggrundstæppe af ideer, refleksioner og viden. Stjæl, det du kan fra mig, men giv det din egen stemme, dit eget liv. Så skaber du noget fantastisk.

Og for mit eget vedkommende? Jeg lader overskriftsgeneratoren og andre apps, der lover quick fixes hvile fremover. I stedet vil jeg læse Hemingway, King, Clark og andre, der har skrevet om at skrive. De skal igen være min inspiration, og så må jeg prøve at finde mine overskrifter helt selv. Mon ikke det er bedst?

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

PS: En original stemme: Ny udgivelse fra Skriv en bog-kursist

Peter Sung Kristensen, der har deltaget i forløbet Skriv en bog, har netop fået udgivet sin bog Dubai bag facaden. Det er en virkelig spændende, underholdende og tankevækkende bog om at bo og arbejde i Dubai, et sted mange kender udefra, men kun få har set indefra, som Peter har det. Peters arbejde med bogen er et meget fint eksempel på, hvordan man på den ene side kan tage viden, rådgivning og ideer til sig og derfra finde sin egen stemme og sin egen vej at gå. Det er der kommet en flot bog ud af.

Du kan se mere om bogen og købe den her.

Dubai

Vil du ligesom Peter gerne være forfatter, og har du en bogidé, du gerne vil gøre til virkelighed, kan du se mere om Skriv en bog-forløbet her. Det består af mere end 20 videolektioner, to coachingsamtaler, et kig ind bag kulisserne i en professionel forfatters værksted og af to personlige videoer produceret kun til dig. Din ivestering i at blive forfatter er 1.750 kroner, og du finder alle informationer lige her. Du kan også se mere i denne video.

 

Læs de seneste artikler

[fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”yes” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_recent_posts]

2020-08-01T09:42:14+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment