For nogen tid siden stødte jeg på et smart, digitalt værktøj. Det var en overskriftsgenerator, hvor jeg kunne indtaste forslag til overskrifter på artikler, jeg havde skrevet. Så gav generatoren den foreslåede overskrift en procentscore fra 0 til 100, jo højere score, jo bedre og bedre og mere effektiv overskrift.

Det var smart! Som forfatter vil man gerne have, at folk læser det, man skriver, og en god overskrift betyder noget for folks lyst til at læse videre eller lyst til at åbne en e-mail. Derfor brugte jeg et par timer på at teste forskellige ideer til en overskrift til denne artikel, og jeg valgte naturligvis den overskrift, som den smarte generator gav den højeste score. Det var uden tvivl opskriften på succes.

Resultatet?

Det blev den mindst læste artikel på min blog i mere end et år. Den mindst åbnede mail (mål i procent i forhold til modtagerantallet) nogensinde. Fiasko!

Et princip, vi kan lære af

Det var et enkeltstående tilfælde, og naturligvis skal man gøre flere forsøg, før man kan konkludere noget definitivt om den digitale overskriftsgenerator, men det var alligevel en tankevækkende oplevelse. Den afspejler nemlig et generelt princip.

Vi vil så gerne have hurtige løsninger. Vi ønsker at få det hele serveret, så udfordringerne og det svære går væk med et snuptag. Vi leder efter den hurtige genvej, tager den, hvis vi kan få den. Vi gør det, selvom vi inderst inde ved, at det er bedre for vores krop og sjæl at gå hele vejen. Skridt for skridt, med de bjerge og dale, der måtte komme undervejs. I sidste ende fører det os et bedre sted hen.

Inspiration er godt, men…

Det er altid godt at lære nyt, få inspiration og viden. Vi bliver klogere af det, får beriget vores liv. Derfor skal vi altid søge inspirationen, fordybelsen. Hvad vi derimod ikke skal falde for, er forestillingen om de nemme løsninger, reklamernes løfter om quick fixes og lykke – eller strålende overskrifter, der med et snuptag løfter læsertallet.

Det er et princip, du kan tage til dig. Læs, lyt, lær og lev. Find din mentor, din yndlingsbog, den podcast du allerbedst kan lide. Tag det til dig. Lad det udvide dit felt af viden, kompetencer og ideer.

Derfra: Find din egen stemme, vælg din egen vej. Se ikke den inspiration du får som en madopskrift, der skal føles til punkt og prikke, ikke en GPS, der fortæller dig, præcis hvilken rute, du skal følge. På den måde finder du frem til noget unikt, noget, der er dig, men som samtidig hviler på lærdom og viden fra dem, der er gået forud, ad andre stier. Dette princip kan du læse mere om i denne lille, fine bog af Austin Kleon. Den hjælper dig til inspiration, men også til at finde din egen stemme, uden snuptagsløsninger.

Glemme opskriften – lytte til Hemingway

Princippet gælder selvfølgelig også det, jeg skriver. Uanset, om det handler om slow living, det frie arbejdsliv, undervisning eller skrivecoaching, så brug mit arbejde som inspiration, som et baggrundstæppe af ideer, refleksioner og viden. Stjæl, det du kan fra mig, men giv det din egen stemme, dit eget liv. Så skaber du noget fantastisk.

Og for mit eget vedkommende? Jeg lader overskriftsgeneratoren og andre apps, der lover quick fixes hvile fremover. I stedet vil jeg læse Hemingway, King, Clark og andre, der har skrevet om at skrive. De skal igen være min inspiration, og så må jeg prøve at finde mine overskrifter helt selv. Mon ikke det er bedst?

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.