I denne meget anbefalelsesværdige podcast (på engelsk) taler forfatteren David Allen om udtrykket opportunity stress.

Lad os kalde det muligheds-stress på dansk. Det synes jeg er et ret godt udtryk.

Muligheds-stress er det, der sker, når vores hoveder er ved at koge over. Af ting, vi kan gøre. Af ting, vi skal gøre. Af ting, vi føler, vi bør gøre.

Vi ved ikke, hvor vi skal begynde og slet ikke, hvor vi skal slutte. Det hele føles overvældende og uoverskueligt. Vi får ondt i maven og bliver stressede. Vi tænker, at der er så mange muligheder og så lidt tid. Vi skal navigere i en travl hverdag, hvor vi ofte har forskellige roller. Vi er medarbejdere, partnere, forældre, sønner eller døtre, venner, direktører i det besværlige foretagende der hedder vores eget liv og hverdag, og måske har vi endda et kreativt projekt, som vi gerne vil dyrke ved siden af alle de andre roller, vi har.

Det er svært. Det er uoverskueligt. Det giver muligheds-stress.

Sådan bekæmper du muligheds-stress

Muligheds-stress er genkendeligt for de fleste af os i en eller anden afskygning. Selv har jeg ofte denne følelse af at være overvældet og ikke vide, hvor jeg skal begynde. Jeg ved ikke altid, om jeg skal tage min forfatter-kasket, min underviser-kasket eller min selvstændig-med-egen-virksomhed-kasket på. Og så skal jeg lige hente min søn Mikkel i skolen, følge min datter Cecilie i skøjtehallen, sørge for at købe ind til aftensmaden i morgen, klare madpakkerne, netbanken, det hele.Det giver hurtigt muligheds-stress.

Det er den dårlige nyhed, men der er heldigvis også en god nyhed. Muligheds-stress er noget, som vi kan bekæmpe. Det behøver ikke engang at være svært eller kompliceret.

Først og fremmest handler det om at klare hjernen. Det behøver du kun to værktøjer til.

En kuglepen og et stykke papir (eller en notesbog, hvis du vil være avanceret) er dine vigtigste værktøjer mod muligheds-stress.

Det første du skal gøre, er således at få alle dine muligheder ud af hovedet og ned på papiret. Skriv det hele ned, alle mulighederne, både dem du kan gøre, skal gøre og føler, du bør gøre.

At skrive mulighederne ned er første skridt

At få det hele ned på papiret er en god start, men det er ikke gjort med det. Målet er ikke at skifte din muligheds-stress ud med en rolle som fanatisk to-do-liste-skriver (og det vil du ikke være…). Det hjælper ikke noget. Målet er derimod at give dig et klart hoved, give dig ro til at gøre det vigtige.

Efter du har skrevet din liste (hvor du har taget alt med; fra at sende den uopfordrede ansøgning til mit drømmejob til husk at købe hundemad til vores labrador), så skal du begynde at strege ud på listen. Her er der især en ting, der er vigtig:

Det er okay ikke at gøre noget!

Der er så meget af det, der er i vores hoveder, som ikke er nødvendigt eller vigtigt – eller i hvert fald ikke er vigtigt lige nu. Stryg det!

Bliv ved med at stryge punkter i din liste, indtil kun det vigtigste er tilbage. Det, som betyder mest for dig, lige nu, i dag. Stryg indtil der kun er tre punkter tilbage på din liste. Når du har tre punkter tilbage, har du allerede reduceret dine valgmuligheder betydeligt. Vælg nu en af disse tre og giv dette ene punkt al din fokus. Det kan være, at det er det punkt, du brænder mest for, eller den mulighed du oplever er nemmest at gå til. Det er op til dig selv at vælge, men personligt har jeg, når jeg først har reduceret valgmulighederne til tre, som regel glæde af at vælge den af de tre, der i situationen ligger lige for.

Gør én ting – og gør den færdig

Til sidst stryger du således de to andre af de sidste tre muligheder, så der kun er en mulighed tilbage. Kast dig over den, giv den din fulde fokus og arbejd med den, indtil du er færdig. Du kan vende tilbage til din liste på et senere tidspunkt, men lige nu er det fint med denne ene ting. Gør den færdig, og glem resten. De andre muligheder er ikke længere i dit hoved. De er på papiret.

Du kan gøre det i dag, lige om lidt. Lægge telefonen væk, brygge en god kop te eller kaffe, notere alle dine muligheder ned, strege dem ud, så der først er tre og siden en enkelt idé tilbage. Det vil gøre underværker for din muligheds-stress.

Vil du læse et gratis uddrag af Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening?

Saxos hjemmeside kan du hente et gratis uddrag af bogen om at leve langsomt. Den handler om, hvordan vi kan sænke farten og få mere tid til det, der er vigtigt for os. I første del af bogen får en introduktion til den internationale langsombevægelse, i anden del en række essays der udfordrer vores måde at se på tid på, mens den tredje og længste del indeholder en lang række konkrete tips til slow living i din hverdag. Du henter din læseprøve ved at trykke på knappen herunder og derefter på “gratis læseprøve.”

Slow living bog

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit populære nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.

Søndagslisten

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.