For nogle søndage siden, den første januar 2023, havde jeg en virkelig, virkelig dårlig dag. Der var træthed i kroppen, en smule tømmermænd i blodet og et bjerg at bestige.

Efter 11 år i samme bolig, hvor min hustru Kirstine og jeg ikke rigtig havde foretaget os noget i retning af vedligeholdelse (vi har begge ti tommelfingre), havde vi besluttet at få malet vægge, paneler og lofter. Vi havde sparet sammen og hyret en maler, der skulle rykke ind om morgenen den 2. januar og bruge årets første uge på at give vores hjem nye farver.

På papiret var det en god plan, og vi kunne godt lide tanken om at give et nyt år en ny farve. I praksis betød det, at vi skulle rydde alt op og ud. Alt skulle ned fra væggene, møbler flyttes ud, og vi skulle rydde ud i gamle, overflødige ting.

Dagen efter nytårsaften var det et helvede at ordne alt det, men på en eller anden måde lykkedes det at blive nogenlunde færdige.

En minimalistisk uge

Den følgende uge tilbragte vi i en korttids-udlejningslejlighed i et af Københavns nye kvarterer. Den var moderne på sådan den helt spartanske måde med rå cementlofter og kun det mest nødvendige. Der var ingen reoler med bøger, men der var seks tallerkener i køkkenskabet, seks knive, seks skeer, seks gafler, seks glas, seks kaffekrus, et par gryder, en pande, et par lamper, fire stole, en lille sofa, to dobbeltsenge. Det var stort set det.

Umiddelbart lyder det ucharmerende, men der skete noget interessant.

Jeg nød det.

Jeg nød, at det var overskueligt. Jeg nød, at det var nemt at finde tingene. Jeg nød, at det var nemt at rydde op. Jeg nød, at overskueligheden og det enkle frigav tid og kræfter. Til madlavning, til samtaler med familien, til at trække vejret.

3 pointer fra den minimalistiske uge

Det blev så at sige en minimalistisk uge, som jeg lærte tre ting af:

1) Livet er MEGET nemmere, når du ikke har for mange fysiske ting.

I den uge i den spartanske lejlighed var der ikke så meget at forholde sig til. Det gjorde hverdagen mere enkel, hvilket igen gav overskud til at fokusere på de vigtige ting. Når der ikke er noget, du skal rydde op i, finde plads til eller bruge penge på at købe, så bliver din hverdag nemmere.

2) Materielle ting kan tynge dig ned.

Vi lever i en materialistisk og kapitalistisk kultur, hvor reklamer og influencere på alle mulige platforme, sælger dig en fortælling om, at du bliver sundere/smukkere/lykkeligere, hvis du køber fysiske ting. Forretningsmæssigt giver det selvfølgelig mening, men fra et personligt perspektiv, gør det ikke. Materialismen gør livet mere besværligt, og der er noget sundt i at gøre op med den.

3) ”Live Below Your Means.”

Dette udtryk har strengt taget ikke noget med den minimalistiske uge at gøre, men stammer fra den amerikanske kunstner og forfatter Austin Kleon. Grundlæggende handler det om, at du reducerer dine omkostninger, så du aldrig giver mere ud, end du får ind. Heller ikke selvom du på et tidspunkt kommer til at tjene mere.

Det er mange af os tilbøjelige til. Selv har jeg altid været god til straks at bruge pengene, hvis jeg nu fik feriepenge eller en uventet indtægt, men Austin Kleon peger på, at hvis vi undlader materielle anskaffelser, selvom vi har muligheden for det, er der noget at vinde. Det giver os mere luft, mere ro og er mere bæredygtigt.

At leve for mindre end sine midler er naturligvis vildt svært i en inflationstid. Det kræver, at vi skal undvære og træffe vanskelige beslutninger. Fra de små i beslutninger i hverdagen, hvor vi i supermarkedet køber billigere (men ordentlige) varer i steder for de dyre produkter, som vi måske har mere lyst til. Til de store beslutninger som at flytte til en billigere by eller bolig. For mig er det stadig en rejse, men jeg ved også, at uanset hvad, så jo mindre du har – fra apps på telefonen til maskiner i dit køkken, jo større er sandsynligheden for, at du kan leve ”below your means.”

Der er ikke en universalløsning

Hvordan vi indretter vores hjem, er selvfølgelig en smagssag. Jeg har stadig bøger på vores hylder og billeder på væggene, som jeg ikke ville undvære for noget i verden. Men jeg tror på, at det er i orden sådan generelt at have mindre. Det hjælper os til at skelne det væsentlige fra det uvæsentlige, giver mere ro og overskud til det, der føjer mening til hverdagen.

Du kan jo tage et kig på dit hjem. Er der noget, du kan undvære? Noget, som ligefrem vil gøre dit liv nemmere, hvis du ikke havde det? Eller du blot undlader at købe det næste gang?


Konkrete tips til et enkelt liv: Få 100 ideer til simple living som e-bog eller lydbog

Denne bog giver dig 100 praktiske og inspirerende ideer til, hvordan du kan forenkle din tilværelse og fokusere på det vigtige i livet. Glem alt om komplekse livsstilsændringer, bogen viser dig, hvordan du kan implementere enkle, men effektive ændringer i din hverdag.

Du beslutter selv, om du foretrækker bogen som lydbog eller en lækkert designet e-bog på 148 sider. .Bogen er på tilbud i 20 Skridts webshop, så du får de 100 ideer for kun 40 kroner – det er lige præcis 40 øre pr idé. Du finder e-bogen her, og lydbogen på dette link. Tilbuddet gælder til den 31. januar 2023.

Køb den i dag og oplev fordelene ved et enkelt liv!

Simple living

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.