Lige nu skulle jeg sidde og skrive denne artikel i Rawai i det sydlige Thailand. Jeg ville sidde på altanen og kigge ud over det grønne og blå øhav, tænke over livet og skrive nogle ord ned.

Det gør jeg ikke. Jeg sidder derimod i mit kontorfællesskab på Amager. Udenfor regner det, himlen er grå, og i stedet for den dugperlende dåse med Beer Chang, der med stor sandsynlighed ville stå på bordet ved siden af mig, drikker jeg en lunken og temmelig bitter kop kaffe.

Det er sommeren 2020. Den er ikke gået, som jeg havde planlagt det. Måske er det noget, du kan genkende?

Livet, som det er

For nogle måneder siden havde jeg ikke forestillet mig, at jeg skulle sidde i regnvejret på Amager. Det var heller ikke planen, at min mor denne sommer skulle rammes af en hjerneblødning. At jeg skulle knække en fortand, eller at min far skulle blive indlagt under corona-perioden. Det var ikke meningen, at 20 Skridt næsten al omsætning på foredrag og kurser i en periode på mange måneder. Der var ikke nogen, der havde planlagt disse små og store ulykker (hvoraf min mors tilstand selvfølgelig er klart den værste), men de er virkeligheden lige nu.

Heri ligger der en pointe. Livet går stort set aldrig som planlagt. Corona er et ekstremt eksempel, men princippet er generelt. Uventede ting sker. Dårlige ting sker (det gør gode også, heldigvis). Det eneste vi kan gøre, er at møde livet som, det er, gå ind i tingene, når de er der. Skridt for skridt, dag for dag.

Tilværelsen er ikke et alpelandskab af højdepunkter. Der er bjergtoppe, men der er også dale. Af og til befinder vi os nede i dalen, og vejen tilbage til toppe kan synes lang og stejl. Spørgsmålet er, hvad vi kan gøre, når vi er nede i dalen?

Hvad du kan gøre, når livet ikke går som planlagt

Oplever du selv en situation, hvor livet ikke går som planlagt, handler det om at tage små skridt. At pakke de store ambitioner og ideer lidt væk og fokusere på det nære, på øjeblikket. Herunder får du en række forslag til, hvad du kan gøre, hvis du er trillet ned ad bjerget og opholder dig i dalen. Det er ting, der har hjulpet mig meget i den slags situationer, og som også hjælper mig lige nu, hvor det hele er lidt svært.

Find mening i det enkelte øjeblik

Selv på mørke dage er der glimt af lys. Jep, jeg ved godt, at det lyder som en kliché, men det er rigtigt. Der er øjeblikket, hvor du står og nyder duften af kom dampende, varm kaffe. Hvor, du har en god samtale med en ven eller et familiemedlem. Hvor du sidst på dagen går en tur og lytter til fuglenes aftensang. Der er altid øjeblikke af skønhed, du kan finde glæde i.

At være i det

Det er så fristende at sige bare det her ikke var sket. Det er fuldkommen naturligt, og du skal aldrig slå dig selv i hovedet over at tænke sådan, men det er også okay at erkende, at det er en ufrugtbar tanke. I stedet giver det mening at være i det, der er. Det, der er et livsvilkår lige nu. At acceptere at det er der. Det er en stoisk tilgang til tilværelsen, som kan gøre den enkelte dag lidt nemmere.

Det er ligesom med regnen

Når livet ikke går som planlagt, udløser det hurtigt negative følelser. De er en naturlig del af tilværelsen, og jeg tror, at du gør bedre i at acceptere dem end i at bekæmpe dem. Jeg prøver at tænke på de negative følelser, som var de regnbyger. Skyerne kan trække sig sammen, blive mørke og det kan vælte ned med vand. Det er ikke rart.

Men det bliver ikke ved, hverken regnen eller de negative følelser. Du kan acceptere det, og du kan huske dig selv på, at det ikke bliver ved. Det stopper igen. Måske bliver det ikke strålende solskin, men det bliver tørvejr igen. Det gør det altid.

Tag et mikroskridt

Du behøver ikke at komme op på bjergtoppen, men det er fint, hvis du kan bevæge dig en smule ud af dalen. Gør nogle helt små ting, som gør dig glad. Spis en rejemad, snup en lille lur på sofaen, sid på din yndlingsbænk i 10 minutter. Vælg nogle ting, der er så små, at du er sikker på, at du kan overkomme dem. Det er dit første skridt til at sætte en positiv spiral i gang.

Hjælp andre

Nogle gange fylder vi vores hoved med så mange bekymringer, at vi får det dårligt af det. En måde at komme ud af denne boble på er ved at fokusere på andre og hjælpe dem. Det er meningsfuldt i sig selv, men det giver også et mere nuanceret blik på tilværelsen.

Vær ærlig

I en tid hvor vi helst skal tage os perfekte ud og jagte likes på de sociale medier, kan det være svært at sige højt, at vi er kede af, at livet ikke er gået som planlagt. Det gør os sårbare, men det er en god og vigtig ting at være ærlig og åben. Som den fine amerikanske forfatter Brené Brown understreger det, så er vi allermest modige, når vi er sårbare – og vi kommer styrkede ud af de sårbare øjeblikke. Se hende tale om styrken ved sårbarhed i denne fine video.

Sæt tingene i perspektiv

Indrømmet, umiddelbart tænker jeg, at 2020 indtil videre er et lorteår, men mens jeg har siddet og skrevet den her artikel, har jeg fået sat tingene en smule i perspektiv. For mig er 2020 også fortællingen om, at jeg på grund af foredrags- og kursusaflysninger har haft arbejdsro til to nye projekter (en bog om simple living og et online-forløb om at blive din egen chef), og om at den aflyste rejse til Thailand gav mig mulighed for at vandre på den smukke Lillebæltsti sammen med min familie, og i søndags fik vi verdenshistoriens sødeste hundehvalp (se det undtagelsesvise billede herumder). Om at mine forældres sygdom har åbenbaret et stærkt fællesskab mellem mig og mine søskende. På samme måde kan du overveje, hvilke gode ting, der er sket for dig de seneste måneder.

Fokusér på den ene gode vane

Den her minder lidt om den med at tage mikroskridt, men her fokuserer du kun på en enkelt ting, som du kan gøre hver dag. Når vi har det svært, vil vi ofte lave alting om på én gang, men det er en vej til at stresse og presse os selv. Det er bedre at vælge en enkelt ting ud, som du udelukkende fokuserer på hver dag. Det kan være at spise tre gulerødder, skrive dagbog, læse 10 sider i en bog, gå en tur på en halv time, ringe til en ven dagligt, eller hvad du nu føler, er en god vane for dig.

Det positive perspektiv

Nej, livet går ikke altid som planlagt, og jeg tror mange af os, oplever, at 2020 har udviklet sig på en uventet og i mange tilfælde vanskeligere måde end ventet. Der er dog også en anden side af det her med, hvordan livet går.

Det sker også, at livet går bedre end planlagt. Der kommer hjælp fra en uventet kant, et problem, man havde bekymret sig over, viser sig ikke at være nær så slemt som frygtet, man kommer til nye indsigter, bliver klogere og lærer af livet, så man står stærkere, næste gang tilværelsens storme blæser en omkuld. Man finder ud af, at det nok skal gå. Nye muligheder viser sig.

Jeg tror, at det er vigtigt. At huske at tilværelsen er den her pendulsvingning mellem lys og mørke, bjergtoppe og dale. Det betyder nemlig, at det også kan gå den rigtige vej. Det kan det altid. Med den tanke ønsker jeg dig den bedste dag, du kan få.

Vil du gerne have flere perspektiver på det her med, at livet ikke altid går som planlagt, kan du lytte till denne podcastepisode fra Slow Club. Her taler jeg med forfatter og direktør Martin Lasse Hansen Sieben om, hvordan man som menneske konkret kan forholde sig til det, hvis livet bevæger sig ad andre stier, end dem man havde forestillet sig. Du kan lytte til den her.

[fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

PS: Tag på rejse i din lænestol: Lån Det fremmede og det kendte gratis på E-reolen

Rigtig mange af os er blevet hjemme her i sommer, og selvom vi måske savner at rejse, kan vi heldigvis rejse i litteraturen. Bogen Det fremmede og det kendte er en mosaik af rejseoptegnelser gennem tre årtier – fra Amagerbrogade over Warszawa til Mumbai og videre mod øst. Den undersøger de tanker og møder mellem mennesker, der opstår, når vi rejser. DBC’s materialevurdering kalder bogen poetisk, og det er præcis sådan, den er tænkt. Hvis du vil tage på rejse i lænestolen og have et skud rejsepoesi, kan du købe bogen som paperback, e-bog eller låne den gratis i 30 dage på E-reolen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og det gør du lige her.

Det fremmede og det kendte

[fusion_button link=”https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A46633075″ text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Lån bogen med det samme[/fusion_button]

 

Læs de seneste artikler

[fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”6″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”yes” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””][/fusion_recent_posts]