Om kritik: 3 ting, du kan gøre, når kritikken vælter dig omkuld

Det er 20 år siden, men jeg husker ordret, hvad min underviser på universitetet skrev:

Dit sprog er slapt og upræcist!

Han var lektor på Nordisk Filologi, og han dumpede mig.

Der var også ham, der var vejleder på mit bachelorprojekt på Institut for historie, der skrev til mig:

Det er ren bragesnak, det du skriver, Ole.

Han dumpede mig også.

Dengang var det fristende at holde op, med studiet og med at skrive i det hele taget. Det gjorde jeg ikke. Jeg skrev videre, blev færdig. I dag er det blevet til otte bøger, to oversættelser af historiske fagbøger fra tysk til dansk, flere hundrede blogposts og en række andre skriveprojekter.

Det er ikke al kritik, du skal lytte til!

Kritik og afvisninger er en del af tilværelsen

Vi møder alle sammen kritik og afvisninger. Folk siger nej til os. Det er en del af livet, og det er en del af livet, der gør ondt. Spørgsmålet er, hvordan vi rejser os, når kritikken har sparket os omkuld. Hvordan holder vi os på benene, når kritikkens stride modvind rammer os?

Jeg tror, der er to ting, du kan gøre.

For det første: Lyt ikke til det hele!

Jo, den konstruktive, fremadrettede kritik, der er leveret på en ordentlig måde, er værd at lytte til. Den flytter dig, bringer dig fremad, gør dit arbejde bedre. Den er okay, oprigtig og værd at tage til dig.

Der er bare også den negative, perfide kritik. Den, der piller dig ned. Den er ikke værd at bruge din tid på. Ofte kommer den fra dørvogtere, der vil fortælle dig, at dit projekt ikke kan lade sig gøre. At din idé er umulig og urealistisk, og du hellere bør gøre, som du plejer. Den kritik skal du lade være med at lytte til. Dørvogterne vil dig ikke noget godt. De bygger barrikader for at beskytte sig selv og deres egen usikkerhed.

For det andet: Det handler ikke altid om dig

I nogle tilfælde er kritik og afvisninger personlig, men i mange tilfælde er det noget andet, der er på spil.

  • Det er ikke dig, men din jobansøgning, der bliver afvist.
  • Det er ikke dig, men din tekst på Tinder, der bliver swipet ud til siden.
  • Det er ikke dig, men din forretningsplan for en ny virksomhed, som banken afviser.
  • Det er ikke dig, men den opgave du har skrevet, der får en dårlig karakter.

Kritikerne, dem der afviser dig, kender dig ikke. De ved ikke, hvem du er. Hvad, du kan. Hvor dygtig, du i virkeligheden er.

For det tredje: Gem på den ros og anerkendelse, du modtager

Det hjælper at skille tingene ad på den måde. Det hjælper at holde fast i dig selv. Jeg ville ønske, at jeg havde kunnet det dengang for tyve år siden. Jeg tror, jeg i så fald var kommet bedre igennem mine underviseres kritik. Den gjorde ondt i årevis, også efter jeg var blevet færdig og havde bestået alle mine fag.

En anden ting, der også hjælper, er at tage udgangspunkt i noget, der er lige så uomgængeligt, som at du modtager kritik og afvisninger i dit liv. Du får nemlig også ros og anerkendelse, meget mere end du måske lige går og tror. Det er det gode, og de gode ting er værd at huske på.

Det kan du gøre ved at skrive det ned, når du modtager ros og anerkendelse. Du kan skrive det ned i en notesbog eller gemme det i en mappe i det geniale og gratis noteprogram Evernote. Om det er i en fysisk notesbog eller i en digital mappe, så tag den frem, når kritikken og afvisningen rammer. Gem den til en regnvejrsdag, hvor du har brug for at læse eller høre positive ord. Det vil sætte dig i bedre humør, og det er den bedste modgift mod kritik, der findes.

Start derfor med at lave sådan en anerkendelses-fil eller notesbog allerede i dag. Den kommer til at give dig glæde på et senere tidspunkt.

Gratis podcast om slow living: Lyt med her

Jeg har haft den store ære at medvirke i Jette Harthimmers prisvindende podcast, ClairCast, i en episode om slow living. På lidt over en time tager vi os god tid til at tale om langsomhed, simple living og de små, meningsfulde ting, vi alle sammen kan gøre hver eneste dag. Det er episode 113, og du finder den ved at bruge dette link og scrolle ned til nummer 113.

Det er i det hele taget en rigtig god podcast, så jeg vil anbefale dig at gå ombord i et par af de andre episoder med spændende gæster som for eksempel Chris MacDonald, Prinsesse Märtha Louise, Martin Thorborg og Eckhart Tolle. Du finder alle episoderne her.

Lyt til episoden om slow living

 

Læs de seneste artikler

  • Slow living bog

Dit arbejdsliv vendt på hovedet

juni 12th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Vi er opdraget til at tænke, at vores arbejdsliv former sig nogenlunde som en tur på en rulletrappe. Vi stiger på i bunden, på det laveste trin. Det er der, hvor vi

  • Arbejd mindre

Din personlige politik

juni 3rd, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. I denne uge har jeg læst en sjov og tankevækkende bog. Det er Sarah Knights The Life Changing Magic of Not Giving a F**ck. Ud over være en international bestseller og skamløst

  • Søstjerner

Om søstjerner og små skridt

maj 27th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Forleden fik jeg fortalt denne historie: En ældre mand gik langsomt langs stranden. Det var morgenen efter en storm, og der var skyllet et væld af ting op på strandens bred. Blandt

  • Kintsugi Ole Ditlev Nielsen

Troen og håbet – 7 veje til at finde håb, når det ser håbløst ud

maj 20th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Forleden lyttede jeg til en episode af min yndlingspodcast, Brøndbylyd. Præsten i Tårnby Kirke, Karsten Møller Hansen, var blandt gæsterne. Han talte om begreberne håb og tro, og selvom det er en

  • Præstationssamfundet

Manifest: Et angreb på præstationssamfundet

maj 11th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast. Den sidste uges tid har jeg prøvet noget, jeg ikke har prøvet i lang tid. At være ude blandt rigtige mennesker, sådan i kød og blod og få lov til at undervise.

  • Lykken

To spørgsmål, der bringer dig (lidt) tættere på lykken

maj 8th, 2021|0 Comments

Artiklen som podcast Det er noget tricky noget, det her med lykken. Der er ikke nogen af os, der går rundt og siger, at vi foretrækker at være ulykkelige. Samtidig ved vi godt, at lykken

2020-08-26T09:53:43+00:00

About the Author:

Jeg hedder Ole, og jeg skriver bøger og holder foredrag om undervisning og om at leve langsomt. Indtil videre er det blevet til seks anmelderroste bøger, og der er flere på vej. Jeg tror på, at de små skridt kan gøre en forskel for os, hvis vi tør tage dem med vedholdenhed og konsistens. Privat er jeg gift med Kirstine, far til Cecilie og Mikkel, bor i Ørestad og tilbringer sammen med familien mindst en måned om året i Sydøstasien.

Leave A Comment